6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal nem emel kifogást, akkor a 175 éves múltra visszatekintő C. Thywissen GmbH szakmai befektetőként kisebbségi üzletrészt szerez az Ökoil Kft.-ben. E társaságban jelenleg még az a KITE Zrt. az egyedüli tulajdonos, amely részvényeit csaknem teljes egészében az OTP-vezér birtokolja.

A minap három cég, a KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt., a C. Thywissen GmbH és az Ökoil Alapanyag Előállító és Kereskedelmi Kft. úgynevezett összefonódást jelentett be a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) – derül ki a hatóság honlapján közzétett tájékoztatásból.

A versenytörvényben előírt összefonódás-ellenőrzési rendelkezések célja, hogy minden, a gazdaság szempontjából lényeges vállalategyesülést vagy felvásárlást (és egyéb irányításszerzést) versenyfelügyeleti ellenőrzés alá vonjon. A GVH abban az esetben tiltja meg az összefonódást, ha az – különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként – jelentős mértékben csökkenti a versenyt az érintett piacon. Ellenkező esetben a versenyre gyakorolt hatásokkal járó hatékonysági előnyök és hátrányok mérlegelése alapján az összefonódást tudomásul veszi a bejelentés alapján hatósági bizonyítvány kiadásával, vagy a bejelentés alapján hivatalból indított eljárás lezárásaként hozott határozatban.

Havonta több összefonódás-bejelentés is érkezik a GVH-hoz. Ami a cikkünk elején említett esetet érdekessé teheti, az az egyik szereplő, a KITE személye. A nádudvari székhelyű társaság ugyanis Magyarország legnagyobb agrárintegrátor vállalkozása, s közvetve – három kft-n keresztül – Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója több mint 90 százalékos tulajdonában áll (további 8,627 százalék a KITE által 2016-ban alapított Bonafarm MRP Szervezetéé, míg egy magánszemély, Bartos László 10 ezer forintnyi részvényt birtokol az 1,622 milliárd forint jegyzett tőkéjű KITE-ben).

A másik két szereplő közül az Ökoilnak jelenleg még csak a KITE a tulajdonosa, s repcéből, illetve napraforgómagból állít elő nyers növényi olajat és -darát. Gyakorlatilag ugyanez a profilja a C. Thywissen GmbH-nak is, amely egy 175 éves múltra visszatekintő, a németországi Neussban székelő társaság.

A GVH-nak tett összefonódás-bejelentés rövid összefoglalója szerint „A tranzakció eredményeként a KITE Zrt. és a C. Thywissen GmbH közös közvetlen irányítást fog szerezni az Ökoil Kft. felett.” Mivel ebből nem derül ki, milyen tranzakcióra kerül sor, megkerestük a KITE-t, helyezzen minket képbe.

Repcéből állítanak elő nyers növényi olajat és -darát. Fotó: KITERepcéből állítanak elő nyers növényi olajat és -darát. Fotó: KITE

Mint megtudtuk, a C. Thywissen kisebbségi tulajdonos lesz az Ökoil Kft.-ben, a KITE Zrt. által birtokolt üzletrészek egy részét vásárolja meg – hogy mennyit és mennyiért, arra nem kaptunk választ. Így jobb híján csak annyit rögzíthetünk, hogy a 7,2 millió forintos törzstőkéjű Ökoil könyv szerint közel 749 milliót ért 2019 végén (a 2020-as adatait még nem tette közzé), ekkora saját tőkével zárta ugyanis a kft. a tavalyelőtti üzleti évét.

„Mind a KITE Zrt., mind az Ökoil Kft. több éves múltra visszatekintő kereskedelmi kapcsolatban áll a Neuss-i székhelyű élelmiszeripari céggel, a C. Thywissen Gmbh-val. A kereskedelmi kapcsolat mellett a jövőben a KITE Zrt. szakmai oldalról is szeretné bevonni a C. Thywissent az Ökoil Kft.-ben tervezett fejlesztések megvalósításába” – indokolták a KITE-nél a szóban forgó ügyletet.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért pont a C. Thywissen GmbH-ra esett a választásuk, elmondták: a német társaság 175 éves múltra tekint vissza és elsősorban szakmai befektetőként tudja előre mozdítani az Ökoil Kft-ben tervezett fejlesztéseket. A KITE kereste meg őket az együttműködés javaslatával és egy egyeztetési folyamat során alakult ki az az kooperációs forma, amely mindkét fél számára előnyösnek tűnik. „Bízunk abban, hogy a közös irányítás következtében az Ökoil Kft. még sikeresebb lesz, mint az elmúlt években volt” – tartották szükségesnek kihangsúlyozni a KITE képviselői.

Kétségtelen, hogy a számok alapján a cég az utóbbi időben szépen muzsikált. Az árbevétele 2015-2019 között gyakorlatilag folyamatosan emelkedett, s 2019 végén megközelítette a 15 milliárd forintot, ez csaknem 4 milliárddal több a 2015-ösnél. A profitabilitása még ennél is jobban nőtt: míg az adózott nyeresége 2015-ben még a 16 milliót súrolta alulról, addig 2019-ben már meghaladta a 410 milliót.

Az összefonódás bejelentésére azért volt szükség, mert – amennyiben a GVH nem talál kivetnivalót a tranzakcióban – „az Ökoilt irányító mindkét társaság gazdasági eredményei meghaladják a versenytörvényben meghatározott engedélyezési küszöbszámokat” – közölték lapunkkal a KITE-nél. 

A KITE 2020-as forgalma – az április elején közzétett éves beszámolója szerint – 321 milliárd forintot ért el, ez 6,7 százalékkal magasabb a 2019-esnél. A tavalyi árbevétel döntő része, 78 százaléka belföldről származott. Adózott nyeresége a forgalmánál sokkal jobban, csaknem 24,5 százalékkal nőtt, s 2020-ban 5,5 milliárd lett. Ebből 3,3 milliárd osztalék kifizetéséről döntött a társaság április 7-ei közgyűlése, amelynek – mint már említettük – több mint 90 százaléka Csányi Sándort illeti meg.

A német szakmai partnerről nyilvánosan, a Dun & Bradstreet céginformációs adatbázisból csak egy 2018-as adatot lehetett fellelni, eszerint a három évvel ezelőtti üzleti évében 1,22 milliárd dolláros árbevételre tett szert – ez az akkori átlagárfolyamon csaknem 330 milliárd forinttal ért fel.

S hogy mit vár a KITE ettől a tranzakciótól, változik-e a cég stratégiája? „Az Ökoil Kft. eddig a KITE Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalat volt, a GVH jóváhagyását követően pedig közös irányítás alá kerül a C. Thywissen GmbH-val, így az Ökoil Kft. fejlesztési stratégiáját a jövőben közösen határozzák meg” – válaszolták kérdéseinkre a KITE-nél. Az esetleges új tulajdonosok bevonását firtató érdeklődésünkre pedig azt mondták: „mivel közös irányítás valósul meg az Ökoil Kft.-ben, így a KITE Zrt. a jövőben a C. Thywissen GmbH-val közösen dönt erről a kérdésről, de jelenleg nem tervezzük további tulajdonosok bevonását”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.