11p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Operatív Törzs bővítette a gazdaságmentő csomag intézkedéseit, és nyárig a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adómentességet adott a médiacégeknek, hogy enyhítse a járványhelyzet miatt kieső reklámbevételek kínját. Ez azonban nem vonatkozik a csak online besorolású médiakiadókra. Azok az internetes újságok biztonságban vannak, melyek kiadói print lábon is állnak - mindegy, hogy kormánypárti vagy kormánykritikus a termékük. Van még egy csavar: a csak onlineosok sem fognak mind szívni, még ha a tevékenységük ugyanaz is, mint a végül pórul jártaké.

"A turizmushoz hasonlóan a hazai médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a járulékfizetés alól a kieső reklámbevételek miatt"

- jelentette be Orbán Viktor hétfőn, az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatóján a koronavírus-helyzet miatt összeállított gazdaságmentő csomag új intézkedései között. Éjjel aztán megjelent maga a kormányrendelet is, mely a többi mellett ennek az intézkedésnek a részleteit is kibontotta, miszerint 

a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik, a munkavállalóknak pedig csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük (legfeljebb 7710 forintot) március, április, május és június hónap után.

Ez a kedvezmény a médiakiadók közül azokra vonatkozik, melyek fő tevékenységi köre bejelentés alapján

 • a film, video, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás (TEÁOR és TESZOR 59),
 • a napilapkiadás (TEÁOR és TESZOR 58.13),
 • a folyóirat, időszaki kiadvány kiadása (TEÁOR és TESZOR 58.14),
 • és a műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 60).

Tehát a papír alapú újságok, a tévés és rádiós kiadóknak könnyebb lesz. Nincs viszont ott a kedvezményezettek körében a TEÁOR 6312 kódszám, mely a "világháló-portál szolgáltatást" takarja. Ebbe a szakágazatba tartozik a hivatalos meghatározás szerint "a világhálón megjelenő kereső oldalak működtetése, amely könnyen kereshető formában létrehozza, karbantartja az internetcímeket és a tartalmat kezelő kiterjedt adatbázisokat", valamint 

"az olyan egyéb internetes portálként működő weboldal szolgáltatás, amely - mint például egy médiaoldal - a tartalmat időszakonként frissíti."

Vagyis ez alapján az online újságokat kiadó cégekre nem vonatkozik a járulékfizetési kötelezettség elengedése, sem a dolgozóikra a négy hónapos TB-járulék-fizetési kedvezmény.

Csakhogy számos olyan népszerű híroldal működik az országban, mely besorolása szerint napilapkiadó, még ha klasszikus, print napilap-kiadással nem is foglalkozik.

Zavar a TEÁOR-ban

 

Felmerülhet a kérdés, hogy miért vannak eltérő TEÁOR-szám alá besorolva olyan szájtok, melyek főtevékenysége első ránézésre azonos. Napilapkiadó, és így most kedvezményezett például az index.hu kiadója, ám világháló-szolgáltató, és így most a kedvezménytől eleső a 444.hu-é. A kérdés megválaszolásához a TEÁOR-információs oldalhoz fordulhatunk, mely definíciója szerint az Index.hu Zrt. azért lehet napilapkiadó, bár a szó szerinti napilap-kiadáshoz nincs köze, mert

 

"ebbe a szakágazatba tartozik az olyan lapok, hirdetési újságok kiadása, amelyek legalább négyszer jelennek meg egy héten. Ilyen információkat kiadhatnak nyomtatott vagy elektronikus formában, beleértve az internetes megjelentetést is."

 

A hírügynökségi tevékenység viszont nem tartozik ide, szól a megszorítás. 

 

Míg másik példánk, a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt. azért világháló-portál szolgáltató - és ezt cikkünk elején mér idéztük, de ismételjük meg -, mert "ebbe a szakágazatba tartozik az olyan egyéb internetes portálként működő weboldal szolgáltatás, amely - mint például egy médiaoldal - a tartalmat időszakonként frissíti."

 

Nem tartozik viszont ide a könyv, napilap, folyóirat stb. kiadása interneten.

 

Tehát a helyzet az, hogy az egyik oldalon egy internetes napilap áll, a másikon egy egyéb intertnetes portálként működő médiaoldal. Az egyik legalább heti négyszer frissül, a másik meg időszakonként. Definíció szerint. És a napilapkiadás a kiadói tevékenység főcsoportba tartozik, a világháló-portál szolgáltatás pedig az információs szolgáltatás főcsoportba. Megint csak definíció szerint. És jelen helyzetben teljesen mindegy, hogy a gyakorlatban ugyanaz a kategória kettő, a betű szerinti szabályok értelmében döntő különbség van köztük.

A médiában egyébként általánosan elterjedt a KATA es az ekho alkalmazása, értelemszerűen ilyen felállásnál nem jár a kedvezmény. De azért vannak olyan lapok, kiadók is, ahol rendes bért adnak a dolgozóknak.

Most csinálják ki a kormánykritikus médiát?

Könnyű odalátni a politikai motivációt egy olyan intézkedés mögé, mely a print valamint a tévés és rádiós médiának a krízishelyzetben kedvezményt ad, az online egy részét viszont otthagyja az út szélén. A keményen kormánykritikus lapok ugyanis többségében kizárólag online kiadványok, a kormánybarát termékeknek azonban javarészt van print lába is - itt gondoljunk a temérdek megyei napilapra is. (Mozgóképes-hangos területen első látásra sem ilyen egyszerű a kép, ott az MTVA tévécsatornái és rádiói mellett pl. a kritikus RTL Klub is megkapja a kedvezményt.)

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Szigorúan csak az intézkedést vizsgálva mégsem lehet kijelenteni, hogy a miniszterelnököt bosszantó kiadványok kivéreztetésének első lépését láthatjuk. Ugyanis számos kritikus lap kiadója más termékek vagy tevékenységek miatt olyan TEÁOR-kódszámú, mely most szintén könnyítést kapott, és vannak olyan lapok is, melyek hiába dörgölőznek a kormányhoz, kódszámuk alapján ugyanúgy nem férnek be a védőpajzs alá. És akkor ott van még a fent említett, érdekes kódszámhelyzet is.

Alább a teljesség igénye nélkül összeszedtük a legfontosabb/legnépszerűbb hazai online médiakiadványok listáját, és külön bontottuk őket aszerint, hogy melyik élvez védettséget. Jól látszik, hogy kormánykritikus/kormánybarát szempontból a mezőny a védett és a védtelen csoportban is abszolút vegyes.

A főtevékenység TEÁOR kódszáma alapján védett sajtótermékek, kiadók:

 • index.hu, Index.hu Zrt. - TEÁOR 5813, napilapkiadás
 • origo.hu, New Wave Media Group Kft. - TEÁOR 5813, napilapkiadás
 • hvg.hu, HVG Kiadó Zrt. - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
 • nepszava.hu, XXI. század Média Kft. - TEÁOR 5813, napilapkiadás
 • 24.hu, valamint Nők lapja, Színes RTV, stb., Central  Médiacsoport - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
 • napi.hu, www.napi.hu Online Kft. - TEÁOR 5813, napilapkiadás
 • pestisracok.hu, Insider Media Lapkiadó Kft. - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
 • azonnali.hu, Azonnali Média Kft. - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
 • mandiner.hu, Mandiner Press Kft. - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
 • 168 óra, Telegráf Kiadó Kft. - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
 • Élet és Irodalom, IRODALOM Lap és Könyvkiadó Kulturális Szolgáltató Kft. - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása
 • fidelio.hu, Programmagazin Kiadó Kft. - TEÁOR 5814, folyóirat, időszaki kiadvány kiadása

És védett az ország messze legnagyobb médiakiadója, a kormányközeli Mediaworks Hungary Zrt. is, melyhez tartozik többek között a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport, a Figyelő, a Világgazdaság, a Bors, a Lokál, a Ripost, a 888.hu, rengeteg megyei lap, és egy csomó kulturális, gasztronómiai, valamint életmód-magazin is. Mert a Mediaworks kódszáma TEÁOR 5813, főtevékenysége a napilapkiadás.

A főtevékenység TEÁOR kódszáma alapján védtelen sajtótermékek, kiadók:

 • 444.hu, Magyar Jeti Zrt. - TEÁOR 6312, világháló-portál szolgáltatás
 • portfolio.hu, Net Média Zrt. - TEÁOR 6312, világháló-portál szolgáltatás
 • Direkt36, Direkt36 Nonprofit Kft. - TEÁOR 6312, világháló-portál szolgáltatás
 • wmn.hu, WMN Média Kft. - TEÁOR 6312, világháló-portál szolgáltatás
 • atlatszo.hu, atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. - TEÁOR 9499, máshova nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenység
 • Demokrata, Artamondo kft. - TEÁOR 4762, újság-, papíráru-kiskereskedelem

Ha csak a főtevékenység TEÁOR számát nézzük, mi sem vagyunk kint a vízből az új intézkedéssel. Mind az mfor.hu-t kiadó Menedzsment Fórum Kft., mind testvérlapjainkat, a privatbankar.hu-t, valamint a piacesprofit.hu-t és a nyomtatott Piac & Profit magazint kiadó Privátbankár.hu Kft. világháló-portál szolgáltatás besorolású, így a hétfőn bejelentett könnyítés ránk se vonatkoznak.

Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a rendelet értelmezése nehézkes, csak a főtevékenység TEÁOR száma alapján nem lehetséges, így vélhetően nem is ezt veszik alapul, hanem a "tényleges főtevékenységet".

Így a főtevékenység TEÁOR kódszám alapján a védett csoportba tartozó médiakiadók sem lélegezhetnek még fel. A kormányrendelet szerint ugyanis a tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.

Tehát lehet olyan kiadó, melynek kódszám alapján járna a könnyítés, de a bevételek forrásainak arányán mégis el fog bukni.

Most lehet igazi létkérdés az állami hirdetés

Miután megállapítottuk, hogy szó sincs itt a renitens lapok kivéreztetéséről, lépjünk egyet hátra a rendkívüli intézkedéstől, vessünk egy pillantást a nagyobb képre, és ébredjünk rá, hogy de, igenis simán lehetne ez a rendelet a kivéreztetés első lépése. A független szájtok ugyanis eddig is csak piaci alapú netes hirdetésekből tudtak pénzt csinálni, ezek azonban a vírus berobbanásával egyidőben csaknem teljesen elapadtak, illetve már évek óta a Facebook és a Google viszi el a netes reklámköltések többségét és náluk költenek egyre többet a hirdetők is - azaz a netes hirdetési növekedés nagy része a két nagy multinál csapódik le, nem a kiadóknál. Ehhez jön még az online média jellegzetessége, hogy a kisebb kiadók sales house-okon keresztül jutnak a hirdetési bevételeikhez, amiért jellemzően 40-60 százalékos jutalékot számolnak fel. Vagyis a hirdetési bevételek döntő többsége amúgy sem a kiadókat, az online újságokat gyarapítja.

Ezzel szemben a kormánybarát sajtóban eddig is komoly bevételi forrást jelentettek az állami hirdetések, melyek jövője sejthetően továbbra is biztosított. Az idei költségvetésben ugyanis 24 milliárd forint van előirányozva kormányzati kommunikációra és konzultációra a Rogán Antal-vezette Miniszterelnöki Kabinetirodánál. A G7 februári cikke szerint viszont a kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) egy 50 milliárd forintos keretmegállapodást írt alá kormányzati kommunikációra, úgy, hogy a szerződés kétszer megújítható, azaz a tényleges keret nettó 150 milliárd forint.

De tegyük hozzá, hogy a költségvetési előirányzat is könnyen megváltozhat, hiszen a koronavírus-helyzet miatt szükséges lesz újraírni nemcsak a jövő évi, de az idei költségvetést is, amint azt Orbán Viktor és Varga Mihály pénzügyminiszter is kijelentette, amint környékünkön is eldurvult a járványhelyzet.

A média egy részének biztosított kedvezménnyel egyébként meglepő visszafogottsággal foglalkoznak a nagy internetes lapok, a tényközlésre szorítkozva, de azt már nem említve, hogy az intézkedés szelektíven érinti a magyar sajtótermékeket.

Sem az újságírók, sem a fotósok nem kaptak kata mentességet - írja a media1.hu szakportál, adószakértői véleményekre alapozva. Így tehát akár egyéni vállalkozásról van szó, akár bt.-ről, nekik ugyanúgy meg kell fizetniük az esedékes katát, mintha teljes gőzzel üzemeltek volna, bár egy egyéni vállalkozás bármikor ingyenesen kérheti a tevékenysége szünetelését is, és akkor nem kell megfizetnie a katát sem, illetve jogosulttá válik munkanélküli járadékra is, de ha nem teljesen 0-ra esett a bevétele, akkor ez már eleve nem érvényes, ráadásul ha az év vége felé hirtelen újra lenne bevétele, akkor a szüneteltetés miatt időarányosan akkor meg kevesebb összeget tudna csak kiszámlázni. Egy bt. / társas vállalkozás még nehezebb helyzetben van, ugyanis esetében eleve nincs lehetőség szüneteltetésre a jelenlegi jogszabályok szerint. 

A Magyar Újságírók Orszgos Szövetsége a fentiekre reagálva kéri, hogy az intézkedést haladéktalanul terjesszék ki a fotózásból, a tartalomszolgáltatásból és az újságírásból élőkre is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!