<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Aláírták a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezetről szóló megállapodást. A területen több olyan cég is működik, mely előzetes megállapodás értelmében az ellenzéki városnak fizette volna be az iparűzési adót. Most már nem így lesz.

Aláírták a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezetről szóló megállapodást csütörtökön, a szerződést a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a két székhelytelepülés, Iváncsa és Rácalmás polgármestere írta alá.

Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP) megyei elnök elmondta, hogy az aláírást megelőzően a közgyűlés jóváhagyta a szerződéseket, mint ahogy a két település képviselőtestülete is ugyanezt tette korábban. Jelezte, hogy az övezetben Adony és Kulcs is helyet kapott, szerves részei lesznek, hiszen földrajzilag és gazdaságilag érintettek azokban a nagy beruházásokban, amelyek a térségben zajlanak.

Az elnök hangsúlyozta, elsődleges céljuk a négy településen élő emberek életkörülményeinek javítása. Megjegyezte, az is az övezet létrehozása mellett szólt, hogy olyan komoly beruházások valósulnak meg Iváncsán és Rácalmáson, amelyek lényegesen meghaladják a helyi önkormányzatok kapacitását például adórendelet és vagyonrendelet alkotásban, vagy településrendezésben.

Új fegyver az ellenzéki önkormányzat ellen

Mint ismert, a különleges gazdasági övezeteket a kritikák szerint a kormány kifejezetten azzal a céllal hozta, hozza létre, hogy azok segítségével megrövidítse az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Az itt működő vállalatok ugyanis a terület különlegesítése után már nem a hozzájuk kapcsolódó városnak fizetik be az iparűzési adót. Az első különleges gazdasági övezetet emlékezetes módon Gödön alakította ki a kormány tavaly tavasszal - az intézkedés értelmében a gödi Samsung-gyár már nem az ellenzéki vezetésű városnak, hanem a megyének fizeti az iparűzési adót, amit onnan osztanak majd tovább.

A mostani eset ennél különlgesebb, a végeredménye azonban ugyanaz. A most átvett területek bizonyos gazdsági értelemben az ellenzéki, jobbikos vezetésű Dunaújvároshoz tartoznak, ebben a zónában, Rácalmáson működik a Hankook-gyár, és ide, pontosabban Iváncsára tervez új akkumulátor-gyárat építeni a dél-koreai SK Innovation mintegy 680 milliárd forintból, melyhez, mint kiderült, a kormány rekordmértékű, több mint 32 milliárd forintos állami támogatást biztosított. De az új kgö-n további fontos gyárak is üzemelnek.

Egyik egység sem dunaújvárosi, azonban Rácalmás és Iváncsa is előzetes megállapodást kötött az ellenzéki vezetésű várossal, miszerint hozzájuk fizetik az iparűzési adót, mert a rácalmási Hankook a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja, az iváncsai park pedig a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült. A kgö-kről szóló törvény azonban kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen, a törvény értelmében minden iparűzési adó megy tehát Fejér megyéhez.

(via MTI)