3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Aláírták a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezetről szóló megállapodást. A területen több olyan cég is működik, mely előzetes megállapodás értelmében az ellenzéki városnak fizette volna be az iparűzési adót. Most már nem így lesz.

Aláírták a Duna-mente-Fejér megye különleges gazdasági övezetről szóló megállapodást csütörtökön, a szerződést a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a két székhelytelepülés, Iváncsa és Rácalmás polgármestere írta alá.

Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP) megyei elnök elmondta, hogy az aláírást megelőzően a közgyűlés jóváhagyta a szerződéseket, mint ahogy a két település képviselőtestülete is ugyanezt tette korábban. Jelezte, hogy az övezetben Adony és Kulcs is helyet kapott, szerves részei lesznek, hiszen földrajzilag és gazdaságilag érintettek azokban a nagy beruházásokban, amelyek a térségben zajlanak.

Az elnök hangsúlyozta, elsődleges céljuk a négy településen élő emberek életkörülményeinek javítása. Megjegyezte, az is az övezet létrehozása mellett szólt, hogy olyan komoly beruházások valósulnak meg Iváncsán és Rácalmáson, amelyek lényegesen meghaladják a helyi önkormányzatok kapacitását például adórendelet és vagyonrendelet alkotásban, vagy településrendezésben.

Új fegyver az ellenzéki önkormányzat ellen

Mint ismert, a különleges gazdasági övezeteket a kritikák szerint a kormány kifejezetten azzal a céllal hozta, hozza létre, hogy azok segítségével megrövidítse az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Az itt működő vállalatok ugyanis a terület különlegesítése után már nem a hozzájuk kapcsolódó városnak fizetik be az iparűzési adót. Az első különleges gazdasági övezetet emlékezetes módon Gödön alakította ki a kormány tavaly tavasszal - az intézkedés értelmében a gödi Samsung-gyár már nem az ellenzéki vezetésű városnak, hanem a megyének fizeti az iparűzési adót, amit onnan osztanak majd tovább.

A mostani eset ennél különlgesebb, a végeredménye azonban ugyanaz. A most átvett területek bizonyos gazdsági értelemben az ellenzéki, jobbikos vezetésű Dunaújvároshoz tartoznak, ebben a zónában, Rácalmáson működik a Hankook-gyár, és ide, pontosabban Iváncsára tervez új akkumulátor-gyárat építeni a dél-koreai SK Innovation mintegy 680 milliárd forintból, melyhez, mint kiderült, a kormány rekordmértékű, több mint 32 milliárd forintos állami támogatást biztosított. De az új kgö-n további fontos gyárak is üzemelnek.

Egyik egység sem dunaújvárosi, azonban Rácalmás és Iváncsa is előzetes megállapodást kötött az ellenzéki vezetésű várossal, miszerint hozzájuk fizetik az iparűzési adót, mert a rácalmási Hankook a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja, az iváncsai park pedig a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült. A kgö-kről szóló törvény azonban kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen, a törvény értelmében minden iparűzési adó megy tehát Fejér megyéhez.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!