2020. január 19. 08:06
mfor.hu

Első alkalommal lett a világ leggazdagabb labdarúgó klubja a Barcelona, amely a legnagyobb hazai riválisát, a Real Madridot előzte meg a Deloitte rangsorában. A listát az öt nagy bajnokság csapatai uralják.

Ugyan a tavalyi idényben is megnyerte a La Liga, vagyis a spanyol bajnokság küzdelmeit az FC Barcelona, de a nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában már kevésbé volt átütő a Lionel Messi vezette társulat. Úgy tűnik azonban, ha a tradíciók és a sztárok erős értékesítési (merchandise) stratégiával kapnak hátszelet, akkor az is sokat tud dobni egy klub bevételein. Az FC Barcelona pedig az utóbbi időben sokat erősített ezen a területen, ennek is köszönhetik a katalánok, hogy történetük során először lettek a világ leggazdagabb futballklubja a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég tanulmánya szerint.

Soha nem kerestek még ennyi pénzt focisták a csapatuknak Soha nem kerestek még ennyi pénzt focisták a csapatuknak

A lista élén az utóbbi években rendre a Barca ősi riválisa, a Real Madrid végzett, most viszont a Messi, Griezmann és Suárez fémjelezte csapat az élre tört, miután a katalánok 840,8 millió eurós bevétellel zárták a 2018-19-es idényt, ami 150 milliós növekedést jelent az előző szezonhoz képest. A mostani bevételnövekedés egyébként kifejezetten nagy ugrást jelent, a top 10-be tartozó csapatok nagyon ritkán tudják ilyen mértékben gyarapítani a forgalmukat. Korábban egyébként még egy csapatnak sem sikerült áttörni a 800 millió eurós szintet. Nem csak a Barca, de a többi nagy klub is tudta növelni a bevételeit, a 20 leggazdagabb csapat az egy évvel korábbi 8,3 milliárd euró bevétel után ezúttal 9,3 milliárdot realizált.

A Real Madrid 757,3 milliós költségvetéssel került a lista második helyére, majd az angol kontinges következett, hiszen öt szigetországi csapat, a Manchester United (711,5 millió euró), a Manchester City (610 millió), a Liverpool (604 millió), a Tottenham Hotspur (521 millió) és a Chelsea (513 millió) is bekerült az első kilenc legtehetősebb csapata közé, ahol rajtuk kívül a Bayern München (660,1 millió) és a Paris Saint-Germain (635 millió) található. A top 10-be a leggazdagabb olasz csapat, a Juventus (459 millió) fér még be. A Tottenham előkelő helyezésével ők lettek a leggazdagabb londoni klub, amelyre korábban szintén nem volt példa, hiszen a városi riválisok között található a Chelsea és az Arsenal, utóbbi egyébként most először szorult ki a leggazdagabb 10 csapatból, igaz nem zuhantak nagyot, a 11. helyre kerültek. A Tottenhamnél kicsit elidőzve, megemlíthetjük, hogy esetükben a kiugró Bajnokok Ligája-szereplés is segített, hiszen amellett, hogy extra pénzhez juttatta Harry Kane társaságát, a reflektorfényt is rájuk irányította.

Ezt támasztja egyébként alá egy másik, a KPMG által készített tanulmány is, amely arra a megállapításra jutott, hogy a növekedés főleg a Bajnokok Ligája közvetítési jogából származó pénz újfajta elosztására vezethető vissza, amit éppen az elmúlt szezonban vezetett be az UEFA.

A húsz leggazdagabb futballklub rangsorában két új név található: a francia Olympique Lyon a 17., az olasz SSC Napoli pedig a huszadik. A francia "kiscsapat" hatalmas ugrást hajtott végre, hiszen egy évvel korábban 11 hellyel hátrébb rangsorolták őket. Az első 20-ba egyébként két német csapat került be, az egyik az utóbbi időben nagyon jó tranzakciókat végrehajtó, és a nemzetközi porondon is javulást mutató Borussia Dortmund, míg a másik a német piacon nagy rajongótáborral rendelkező, de a BL-ben például rendre csak epizódszerepig jutó Schalke 04.

A már idézett KPMG elemzése arra jutott, hogy ebben a szezonban a közvetítési jogokból származó bevétel volt a növekedés legfontosabb motorja, miközben egy évvel korábban még a kereskedelmi bevételek húzták a szektor szekerét. Szerintük ez áll annak a hátterében, hogy a BL meglepetéscsapata tudott a legnagyobbat előrelépni. Szerintük ugyanis a legnagyobb bevételnövekedést a holland bajnok Ajax érte el, a megelőző szezonhoz képest 117 százalékos ugrással. A KPMG-nél is az FC Barcelona lett a legnagyobb bevételt elérő klub 839,5 millió euróval, a katalánokat viszont ott a Paris Saint-Germain, a Bayern München, és a Manchester City követi.

A top 20 együttesből a legnagyobb számban a Premier League csapatai képviseltetik magukat (8 gárda) a Deloitte listáján. Az angolok mellett négy olasz (Juventus, Inter, AS Roma, Napoli), az említett három német és három spanyol klubot (a két gigász mellett az Atlético Madrid) is találunk. A legalacsonyabb számban a franciák vannak ott, akiket két gárda képvisel. Az első harmincat tekintve csak négy együttes van, amelyik nem az öt legnagyobb bajnokságból (angol, francia, német, olasz, spanyol) került ki: a holland Ajax Amsterdam (23.), a portugál Benfica (24.), az orosz Zenit (28.) és a portugál FC Porto (29.).

A KPMG azt is vizsgálta, hogy a bevételek mellett a kiadások és a csapatok pénzügyi egyenlege hogyan alakult. A nyolc nagy bajnokság (angol, német, olasz, francia, spanyol, holland, török, portugál) győztes klubjai a Juventus kivételével mind nyereségesek voltak. A Juve a stábköltségek emelkedése miatt produkált 20,7 millió eurós veszteséget, amiben nem kis szerepet játszott Cristiano Ronaldo 2018-as leigazolása. Árbevételre vetítve az olasz bajnok miatta költ a legtöbbet a kerettagok és a stáb fizetésére, náluk 71 százalékot képvisel ez a tétel, minden más klub alatta marad az UEFA 70 százalékos ajánlásának. Figyelemre méltó, hogy a Barcelona ezt az arányt 81-ről 69 százalékra tudta csökkenteni egy év alatt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.