5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az energiafüggetlenség gondolata egyre többeknek imponál, különösen ma, amikor a világot eddig sosem látott mértékű energiaválság sújtja. A fosszilis, meg nem újuló energiaforrások szépen lassan elapadnak, miközben a használatuk egyre károsítja a természetet. Ebben a helyzetben kicsit sem meglepő, hogy kulcsfontosságúvá vált az energiafüggetlenség.

A folyamatosan fejlődő, modern technológiáknak köszönhetően ma már személyes szinten, háztartáson belül is elérhető az energiafüggetlenség. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy milyen előnyökkel jár valójában, hogy miért hasznos egy hibrid napelemes rendszer, és hogy miként tarthatjuk fenn az energiafüggetlenséget hosszú éveken keresztül?

Az energiafüggetlenség előnyei

Az energiafüggetlenség több előnnyel is jár, ezért széles körben törekednek az elérésére. Azok, akik kicsit is tenni szeretnének bolygónk egészségéért, azért döntenek az energiafüggetlenség mellett, mert így csökkenthetik a fosszilis anyagok használatát.

Egy energiafüggetlen háztartásban előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások, az pedig köztudott, hogy a zöld energia mennyire környezetbarát. Optimális esetben jelentős mértékben csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás és a légszennyezés

Az energiafüggetlenség következtében a háztartások energia felhasználása is jóval hatékonyabbá válik. A korszerűen kialakított otthonok tudatosabban bánnak az energiával és nagy mértékben csökken a pazarlás. Ez persze nem csak a természetet, de a saját zsebünket is kíméli.

Így pedig azok számára is fontos lehet az energiafüggetlenség, akik kevésbé aggódnak a Földért, viszont annál inkább szeretnének pénzt spórolni. A független háztartásokban sokkal kevesebbet költenek energiára, vagyis jelentős összegeket képesek megtakarítani.

Ez részben annak is köszönhető, hogy a független energiaellátás következtében nem fenyegetik őket a folyamatosan növekvő energiaárak. Az önálló rendszereknek az esetleges energia kimaradásoktól sem kell tartaniuk, így jóval nagyobb biztonságot jelentenek, mint ha a központ rendszerre lennének csatlakoztatva.

Az energiafüggetlenség tehát környezetvédelmi, és gazdasági szempontból is előnyös a felhasználók számára. Így, ha még nem rendezkedtél be az önellátásra, itt az idő! A különböző támogatásoknak köszönhetően viszonylag olcsón belevághatsz, és garantáltan nem fogod megbánni, hiszen pár év alatt minden befektetett forint többszörösen megtérül.

Az energiafüggetlen háztartás kialakítása

Na, de mit is tegyünk, ha háztartásunkat az energiafüggetlenség jegyében szeretnénk kialakítani? Először is, fontos lenne felmérni az igényeket. Ahhoz, hogy megfelelő méretű rendszert építsünk ki, ismernünk kell a háztartás átlagos energiafelhasználását. Amennyiben hosszú távra tervezünk, érdemes nagyobb teljesítményű rendszert választani, hiszen később bővülhet a háztartás.

Miután szakemberek segítségével felmértük az igényeket, ellenőrizzük a lakás, vagy ház szigetelését. Kevesen tudják, de a jó szigetelés nélkül semmilyen rendszer nem képes hatékony energia ellátást biztosítani. Hiába ölünk milliókat a legkorszerűbb rendszerbe, ha a megtermelt energia percek alatt elillan a rosszul szigetelt falakon és ablakokon keresztül.

Ezért a tervezést követően gondoskodjunk a hatékony szigetelésről. A szigetelés során nem csak a falakat, hanem a nyílászárókat, a padlót és a tetőt is szigetelni kell, így minimálisra csökkenthetjük a kárba vesző energiát.

A szigetelés után jöhetnek a háztartási gépek, és az izzók. Ezeknél ügyeljünk arra, hogy kizárólag energiatakarékos darabokat használjunk. A régi gépeket minél előbb cseréljük le, és csak magas energiahatékonyságú eszközöket vásároljunk. A világításhoz LED izzók használata javasolt. A vízhasználat csökkentésére számtalan megoldás létezik, de elég, ha kezdetnek egy-kettőt megfogadunk, mert már így is jelentős összegeket takaríthatunk meg.

Végül pedig jöhet a legnagyobb beruházás, a zöld energia forrása, vagyis egy napelemes rendszer. Háztartási viszonylatban a napelem képes a leghatékonyabban biztosítani a zöld energiát, így aki komolyan veszi az energiafüggetlenséget, nem kerülheti ki. A megfelelő méretű napelemes rendszer képes biztosítani az egész háztartás energiaellátását. A fel nem használt energiát érdemes tárolni, hiszen később felhasználható.

A legbiztonságosabb megoldást a hibrid napelemes rendszer jelenti, amely energia tárolókkal is fel van szerelve, de a központi hálózatra is csatlakozik. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt plusz energiát nem kell eladni a szolgáltatónak, hanem saját tárolónkban raktározhatjuk. Energiahiány esetén viszont korlátlanul hozzáférünk a szolgáltató rendszeréhez, és sosem fenyeget az energia kimaradás.

Energiafüggetlenség hosszú távon - hogyan csináld?

Miután kiépítettük az energiafüggetlen háztartásunkat, nem maradt más hátra, mint élvezni az előnyeit. Na jó, azért nem egészen ilyen egyszerű. Ha azt szeretnénk, hogy az otthonunk hosszú évek múlva is önellátó legyen, nem hanyagolhatjuk el a rendszeres karbantartást.

A napelemes rendszerek karbantartása nem bonyolult, de érdemes szakemberre bízni. A legtöbb telepítő cég egyébként vállalja, hogy év közben is szemmel tartja a rendszert, és azonnal intézkedik, ha valamilyen hibát észlelnek.

Érdemes az energiahatékonyságot is rendszeresen felülvizsgálni. Ellenőrizzük a gépeket, és a szigetelés minőségét, szükség esetén pedig cseréljük, korszerűsítsük őket. Figyeljünk a tudatos energiafogyasztásra. Kövessük nyomon a számlákat, és igyekezzünk csökkenteni az energiafogyasztást ott, ahol lehet.

Ezekkel a lépésekkel biztosíthatjuk, hogy energiafüggetlen otthonunk évekkel később is kiválóan működik, és továbbra is jelentős összegeket spórolhatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!