3p

A füge nem őshonos növény Magyarországon. Alapvetően egy szubtrópusi növényről beszélünk, amelynek hazája a Balkán és Olaszország. Annak idején még a törökök hozták magukkal a fügét.

Szinte bármilyen talajon jól érzi magát

Nem igazán van olyan talaj, ami ne volna ideális a Csodakertész Barna Faiskolából megrendelhető fügék számára. A növény Afrika nyugati partjain is megél, ott a homok megkötésének céljából ültetik. Egyedül akkor nem érzi jól magát, ha nyirkos talajban kell sínylődnie. Ebben az esetben rövid időn belül elpusztul.

Érdemes azonban jó földről, trágyáról gondoskodni a füge számára, mivel meghálálja. Jó gyakorlat rendszeres időközönként eltávolítani körüle a gyomokat.

Szereti a napot és a meleget

Mivel a füge személyében egy szubtrópusi növényről van szó, így aligha meglepő, hogy melegigényes. Érdemes déli lejtőre vagy egy épület védett, déli oldalára ültetni. Még jobb, ha aránylag szorosan növényekkel körbezárt helyre kerül.

Ha fagyzugos völgybe tesszük vagy huzatos, szeles vidékre, akkor veszélybe kerülhet. Az enyhe fagyokat jól tűri, azonban -15 fok alatt már károsodhat. A fiatal fügéket célszerű minden esetben takarni télen, az idősebbeket viszont csak a nagyobb hideg érkezését megelőzően kell. Biztosítsuk, hogy a takarás jól szellőzzön. E célra használhatunk faleveleket, elszáradt díszfüveket, kukoricaszárat, szalmát vagy nádszövetet egyaránt.

Tudni kell, hogy a füge talaj alatti részei nagyon nehezen tudnak fagykárt szenvedni. Még ha a korona el is fagyna, akár tövig, akkor is nagyon nagy valószínűséggel gyökérről ki fog hajtani a növény a tavasz folyamán.

Érdekességek a füge kapcsán

A füge öntermékeny, ami azt jelenti, hogy porzópár nélkül is képes bőségesen teremni. Bölcs döntés magyar fajtát választani, mivel ezek alkalmazkodtak hazánk időjárásához, különös tekintettel a téli időszakhoz. A Bagladi, a Györöki lapos, a Gyutau, a Keszthelyi barna, a Nagy Gyenes és a Péter füge egyaránt kiváló opció. Jól terem Magyarországon az adriai füge is, amelynek előnye, hogy mag nélküli gyümölcsei vannak. Hátránya, hogy nem lehet aszalni.

Szaporítani dugványozással lehet a leghatékonyabban a fügét fajtától függetlenül. Akár fás, félfás vagy zöld ágat is lehet dugványozni, mindegyik beválhat. Az idősebb növények gyökeres sarjával is megoldható a szaporítás. Az idősebb fügebokrok kapcsán meg kell jegyezni, hogy azokat rendszeresen ritkítani kell. Az öreg, elágazódott vesszőket ajánlott ifjítani.

Honnan lehet tudni, hogy megérett a füge?

A fügék fajtájától függően számos színben pompázhatnak az érett termések. Lehet lila, zöld, sárga vagy éppen fehér is a termés. A gyümölcs húsának a színe is változatos, van, amelyik aranyszínű, míg más fajták mélyvörösek.

Jellemzően július végén lehet szüretelni az első érett fügéket. Októberben a másodvirágzásból származó gyümölcsök kerülhetnek a kosarunkba. Amennyiben a szár felőli részén már fehéredik a füge, és kisebb nyomásra is puhának tűnik, akkor már nyugodtan le lehet szedni. A gyümölcs héja és húsa egyaránt fogyasztható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!