5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felcsúti milliárdos által felerészben birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. ugyanis 3 milliárd forintot fizet ki neki, valamint a másik ötven százalékos üzletrész-tulajdonosnak, a Keszthely Holdingnak a 2020-ban megtermelt, közel 4 milliárdos adózott nyereségből. Első ránézésre bármilyen furcsa is, ez mértékletességre utal, hiszen a korábbi három évben nemcsak a profitot vették ki teljes egészében a felek, hanem 2018-ban és 2019-ben még az eredménytartalékot is megcsapolták.

Folytatja szárnyalását a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. Nettó árbevétele 2020-ban már a 6,5 milliárd forintot közelítette, ami több mint 2 milliárddal több a 2019-esnél, s 4 milliárddal a 2018-asnál. Ez arra utal, hogy a negyedik Orbán-kormány hivatalba lépése jókorát lökhetett a társaság szekerén. Amely már addig sem cammogott, 2016-ról 2017-re félmilliárddal, 2017-ről 2018-ra pedig 350 millióval ért el magasabb forgalmat az előző évinél.

Az igazi lökést azonban minden bizonnyal Mészáros Lőrinc személye jelentette, aki 2018 március végén vált akkori feleségével együtt a Hungarikum ötven százalékos tulajdonosává. S nem tett rossz lóra, hiszen azóta több mint 3,6 milliárd forint osztalék ütötte a markát (válásuk miatt az exara 2020 júliusában Mészárosnak adta el 25 százalékos részesedését). Eddig a Keszthelyi Holding névadó tulajdonosával, a szekszárdi illetőségű Keszthelyi Erikkel együtt Mészáros nem volt szívbajos, hiszen 2017-2019 között a Hungarikum nyereségét az utolsó fillérig kiszedték, sőt 2018-ban és 2019-ben nemcsak azt, hiszen még az eredménytartalékot is megcsapolták. E tekintetben ezúttal mértéktartónak tekinthetők, miután a 2020-as, közel 4 milliárdos profitból „csak” 3 milliárd vettek ki osztalékként.

Igaz, ezért nem érheti szó a ház elejét, hiszen egy biztosításialkusz-cégnek nincs mire különösebben tartalékolnia, nem kell olyan fejlesztéseket eszközölnie, mint egy sor más ágazatban tevékenykedő cégnek. Árbevétele túlnyomórészt biztosítóktól befolyt jutalékbevételből áll – ahogy arra maga a Hungarikum is az éves beszámolójának kiegészítő mellékletében rendre felhívja a figyelmet. Ami egy biztosításialkusz-cégnél teljesen természetes, hiszen abból él, hogy biztosítók termékeit közvetíti ki. Nyeresége pedig abból származik, hogy egy alkusz költségei – az üzletág sajátosságaiból fakadóan, ahol a tevékenységet nem terhelik jelentős rezsikiadások – általában jóval elmaradnak az árbevételétől. 

Ezúttal közel 1,5 milliárd forint üti Mészáros Lőrinc markát. Fotó: MTI
Ezúttal közel 1,5 milliárd forint üti Mészáros Lőrinc markát. Fotó: MTI

Utóbbi egyelőre még abból termelődik, hogy a Hungarikum nagyvállalati, állami vállalkozásoknak nyújt biztosítás közvetítési szolgáltatást. De a célkeresztjébe már a lakosság is bekerült. Ennek érdekében szerezte meg a Hungarikum a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közel 33 százalékos részesedését (vélhetően azért pont ennyit, mert a törvény szerint 33 százalék elérése esetén nyilvános vételi ajánlatot kell tenni, amit ezek szerint nem szeretne). A CIG feletti irányítás megkaparintását követően deklarálta is a Mészáros Lőrinc által felerészben tulajdonolt Hungarikum, hogy arra apellál, a 2023 közepéig egyesülő három nagybankot, a Budapest Bank (BB), az MKB Bankot és a Takarékbankot összefogó Magyar Bankholding – amelynek legnagyobb tulajdonosa maga Mészáros – tetemes, mintegy 1,9 milliós, zömében lakossági ügyfélköréből minél többnek tud CIG-es biztosítást értékesíteni.

A Hungarikum tavalyi éves beszámolójának kiegészítő mellékletéből ugyanakkor az is kiderül, hogy a társaság a vezető tisztségviselőnek 2020-ban havi 1 millió 378 ezer forint munkabért folyósított, szemben a 2019-es havi 1 millióval. Ez a vezető tisztségviselő pedig nem más, mint Keszthelyi Erik.

Messze a CIG volt a legnagyobb szerzeménye 2020-ban a Hungarikumnak, ugyanakkor mellette is bonyolított le akvizíciókat. Két cégben, az HUNInsurance Kft.-ben és a HUNInsolex Kft-ben is 51-51 százalékos részesedést szerzett. Ezek mellett a már 2019 júliusában bekebelezett HUNPartner Biztosítási Alkusz és Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben 50 milliós tőkemelést hajtott végre. A mérleg másik serpenyőjében csak egy tranzakció áll: a HUNBankbiztosítás Kft. 25 százalékától megvált a Hungarikum. Ám az sem esett messze tőle, hiszen a vevő a Takarékbank lett, amely a már említett, fuzionáló banki trió egyik tagja, a Magyar Bankholding legnagyobb, 37,69 százalékos tulajdonosa.

A másik tagbankkal, a BB-vel pedig hitelezői kapcsolatba került a Hungarikum, amelytől 5 éves kölcsönt vett fel. Ennek összege mintegy 4,5 milliárd forint lehet – legalábbis, ha azt vesszük, hogy a Hungarikum éves beszámolója kiegészítő mellékletében az szerepel, hogy a BB-hitelből egy éven belül 971 millió, egy éven túl pedig 3,6 milliárd jár le. Ez tette ki a társaság tavaly év végi, összesen 5,5 milliárdosra rúgott kötelezettségei döntő részét.

Az már az idei év fejleménye, hogy a Hungarikum-csoport egy újabb taggal bővült: 2021. március 8-án alakult meg a HUNBenefits Digitális Tárca Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., mely 3 millió forintos törzstőkéjét a Keszthelyi-Mészáros érdekeltség adta össze.

S a tavalyi adatok alapján meglehet, a tulajdonosi duónak a közeljövőben ismét a zsebébe kell nyúlnia. A Hungarikum által 2020 végén legalább 51 százalékban birtokolt hét társaság többsége, négy ugyanis veszteséggel zárta a tavalyi évet, méghozzá akkora mértékűvel, hogy a mínusz a saját tőkéjüket a jegyzett tőkéjük alá vitte – márpedig ezt a helyzetet a törvény szerint a tulajdonosok kötelesek rendezni, vagy tőkeemeléssel, vagy -leszállítással. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!