<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A felcsúti milliárdos által felerészben birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. ugyanis 3 milliárd forintot fizet ki neki, valamint a másik ötven százalékos üzletrész-tulajdonosnak, a Keszthely Holdingnak a 2020-ban megtermelt, közel 4 milliárdos adózott nyereségből. Első ránézésre bármilyen furcsa is, ez mértékletességre utal, hiszen a korábbi három évben nemcsak a profitot vették ki teljes egészében a felek, hanem 2018-ban és 2019-ben még az eredménytartalékot is megcsapolták.

Folytatja szárnyalását a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. Nettó árbevétele 2020-ban már a 6,5 milliárd forintot közelítette, ami több mint 2 milliárddal több a 2019-esnél, s 4 milliárddal a 2018-asnál. Ez arra utal, hogy a negyedik Orbán-kormány hivatalba lépése jókorát lökhetett a társaság szekerén. Amely már addig sem cammogott, 2016-ról 2017-re félmilliárddal, 2017-ről 2018-ra pedig 350 millióval ért el magasabb forgalmat az előző évinél.

Az igazi lökést azonban minden bizonnyal Mészáros Lőrinc személye jelentette, aki 2018 március végén vált akkori feleségével együtt a Hungarikum ötven százalékos tulajdonosává. S nem tett rossz lóra, hiszen azóta több mint 3,6 milliárd forint osztalék ütötte a markát (válásuk miatt az exara 2020 júliusában Mészárosnak adta el 25 százalékos részesedését). Eddig a Keszthelyi Holding névadó tulajdonosával, a szekszárdi illetőségű Keszthelyi Erikkel együtt Mészáros nem volt szívbajos, hiszen 2017-2019 között a Hungarikum nyereségét az utolsó fillérig kiszedték, sőt 2018-ban és 2019-ben nemcsak azt, hiszen még az eredménytartalékot is megcsapolták. E tekintetben ezúttal mértéktartónak tekinthetők, miután a 2020-as, közel 4 milliárdos profitból „csak” 3 milliárd vettek ki osztalékként.

Igaz, ezért nem érheti szó a ház elejét, hiszen egy biztosításialkusz-cégnek nincs mire különösebben tartalékolnia, nem kell olyan fejlesztéseket eszközölnie, mint egy sor más ágazatban tevékenykedő cégnek. Árbevétele túlnyomórészt biztosítóktól befolyt jutalékbevételből áll – ahogy arra maga a Hungarikum is az éves beszámolójának kiegészítő mellékletében rendre felhívja a figyelmet. Ami egy biztosításialkusz-cégnél teljesen természetes, hiszen abból él, hogy biztosítók termékeit közvetíti ki. Nyeresége pedig abból származik, hogy egy alkusz költségei – az üzletág sajátosságaiból fakadóan, ahol a tevékenységet nem terhelik jelentős rezsikiadások – általában jóval elmaradnak az árbevételétől. 

Ezúttal közel 1,5 milliárd forint üti Mészáros Lőrinc markát. Fotó: MTIEzúttal közel 1,5 milliárd forint üti Mészáros Lőrinc markát. Fotó: MTI

Utóbbi egyelőre még abból termelődik, hogy a Hungarikum nagyvállalati, állami vállalkozásoknak nyújt biztosítás közvetítési szolgáltatást. De a célkeresztjébe már a lakosság is bekerült. Ennek érdekében szerezte meg a Hungarikum a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közel 33 százalékos részesedését (vélhetően azért pont ennyit, mert a törvény szerint 33 százalék elérése esetén nyilvános vételi ajánlatot kell tenni, amit ezek szerint nem szeretne). A CIG feletti irányítás megkaparintását követően deklarálta is a Mészáros Lőrinc által felerészben tulajdonolt Hungarikum, hogy arra apellál, a 2023 közepéig egyesülő három nagybankot, a Budapest Bank (BB), az MKB Bankot és a Takarékbankot összefogó Magyar Bankholding – amelynek legnagyobb tulajdonosa maga Mészáros – tetemes, mintegy 1,9 milliós, zömében lakossági ügyfélköréből minél többnek tud CIG-es biztosítást értékesíteni.

A Hungarikum tavalyi éves beszámolójának kiegészítő mellékletéből ugyanakkor az is kiderül, hogy a társaság a vezető tisztségviselőnek 2020-ban havi 1 millió 378 ezer forint munkabért folyósított, szemben a 2019-es havi 1 millióval. Ez a vezető tisztségviselő pedig nem más, mint Keszthelyi Erik.

Messze a CIG volt a legnagyobb szerzeménye 2020-ban a Hungarikumnak, ugyanakkor mellette is bonyolított le akvizíciókat. Két cégben, az HUNInsurance Kft.-ben és a HUNInsolex Kft-ben is 51-51 százalékos részesedést szerzett. Ezek mellett a már 2019 júliusában bekebelezett HUNPartner Biztosítási Alkusz és Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben 50 milliós tőkemelést hajtott végre. A mérleg másik serpenyőjében csak egy tranzakció áll: a HUNBankbiztosítás Kft. 25 százalékától megvált a Hungarikum. Ám az sem esett messze tőle, hiszen a vevő a Takarékbank lett, amely a már említett, fuzionáló banki trió egyik tagja, a Magyar Bankholding legnagyobb, 37,69 százalékos tulajdonosa.

A másik tagbankkal, a BB-vel pedig hitelezői kapcsolatba került a Hungarikum, amelytől 5 éves kölcsönt vett fel. Ennek összege mintegy 4,5 milliárd forint lehet – legalábbis, ha azt vesszük, hogy a Hungarikum éves beszámolója kiegészítő mellékletében az szerepel, hogy a BB-hitelből egy éven belül 971 millió, egy éven túl pedig 3,6 milliárd jár le. Ez tette ki a társaság tavaly év végi, összesen 5,5 milliárdosra rúgott kötelezettségei döntő részét.

Az már az idei év fejleménye, hogy a Hungarikum-csoport egy újabb taggal bővült: 2021. március 8-án alakult meg a HUNBenefits Digitális Tárca Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., mely 3 millió forintos törzstőkéjét a Keszthelyi-Mészáros érdekeltség adta össze.

S a tavalyi adatok alapján meglehet, a tulajdonosi duónak a közeljövőben ismét a zsebébe kell nyúlnia. A Hungarikum által 2020 végén legalább 51 százalékban birtokolt hét társaság többsége, négy ugyanis veszteséggel zárta a tavalyi évet, méghozzá akkora mértékűvel, hogy a mínusz a saját tőkéjüket a jegyzett tőkéjük alá vitte – márpedig ezt a helyzetet a törvény szerint a tulajdonosok kötelesek rendezni, vagy tőkeemeléssel, vagy -leszállítással. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.