<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Az ügylet révén gyakorlatilag hivatalosan is felvállalta azt, ami eddig nyilvánvaló volt. Kisebb cégbirodalom feje lett.
 

Az, hogy egy családi vállalkozás a férj és a feleség nevén van, egyáltalán nem nagy truváj. Hogy valaki férjként egy családi cégtől minden téren távol szeretné tartani magát, az már nem annyira általános jelenség. Ha egy uniós támogatásokat elnyerő családi vállalkozásról és egy választott tisztségviselői posztot betöltő férjről van szó, már egész más megvilágításba helyeződik a történet. Főleg akkor, ha a cégügyektől addig magát távol tartó férj hivatalosan, a céges papírokban is váratlanul megjelenik tulajdonosként. Pontosan ez történt ugyanis L.Simon Lászlóval és az Agárdi Aratrum Kft.-vel. 

A fideszes honatya pár hete leadott vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy 2020-ban ajándékozás révén megszerezte az Agárdi Aratrum Kft. 50 százalékos tulajdonrészét. Bár az ajándékozás alapvetően illetékköteles tranzakciónak számít, ha az házasfelek között történik, nincs illetékfizetési kötelezettség. L.Simon Lászlóék ügylete miatt tehát csak vagyonbevallási kötelezettség keletkezett, illetékfizetési nem. 

L. Simon László (Fotó: MTI)L. Simon László (Fotó: MTI)

Így 2020. október 5-étől kezdődően hivatalosan is Vass Eszter és L.Simon László a tulajdonosa a 2009 év elején alapított társaságnak, mely sok más egyéb mellett szőlőtermesztéssel foglalkozik fő tevékenységként. Emellett a felvett tevékenységi körök között találni többek között 

 • a készétel gyártását, 
 • a divatékszer gyártását, 
 • a testedzési szolgáltatásokat, 
 • a betakarítást követő szolgáltatást, 
 • a lakó- és nem lakóépület építését,
 • a bontást, 
 • a raktározást, 
 • az éttermi, mozgó vendéglátást is. 

L.Simon László tulajdonszerzése meglehetősen furcsa időpontban történt: szinte napra pontosan egy hónappal azt követően, hogy a kormányzati honlap tanúsága szerint az Agárdi Aratrum Kft.-nek agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés címén megítéltek 102,8 millió forintos uniós támogatást a vidékfejlesztési programból. A döntés 2020. szeptember 4-én született meg. A politikus pedig október 5-én tulajdonosként feltűnt a cégpapírokban. 

Szerettük volna megtudni, hogy miután évekkel ezelőtt kiszállt a cégekből, miért döntött úgy, hogy most mégis megjelenik tulajdonosként, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen feladatokat fog ellátni a társaság életében tulajdonostársként. Cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz, ha megkapnánk, frissítjük vele anyagunkat. 

Az Agárdi Aratrummal a többi céget is nevére vette L. Simon László

A 23 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező társaság gyakorlatilag a családi vállalkozások anyacégének tekinthető. Leánycégekként a céghálóban feltűnik ugyanis 

 • a Simon és Simon Kft., 
 • a Velence-tavi Borászati Kft., 
 • az Alba Fructus Kft.
 • és a Fejér GIN Kft. 

Vagyis azzal, hogy felerészben tulajdonos lett az Agárdi Aratrumban, közvetve az imént felsorolt leánycégek is cáfolhatatlanul hozzáköthetők lesznek. Ezek egyébként gazdaságilag felemásan teljesítő társaságok. Amellett, hogy időnként uniós pályázatokon is sikerrel indulnak (a Simon és Simon Kft. 32 milliót nyert tavaly AKG-pályázaton, 2018-ban pedig közel 50 milliót ültetvénytelepítésre), egy részük nyereségesen is tud működni. 

Az Agárdi Aratrum Kft. tavaly a 78 millió forintos árbevételéből 365 ezer nyereség maradt, egy évvel korábban ugyanekkora bevételből 12 milliós tiszta profit maradt. Az Alba Fructus Kft. 383 milliós árbevételből csinált 9,1 milliós profitot. 

A Velence-tavi Borászat Kft.-nek azonban nem megy annyira jól, akárcsak a Simon és Simon Kft.-nek és a Bikavölgyi Panzió Kft.-nek. A Velence-tavi Borászat Kft. 43 millió forintos árbevételt realizált 2019-ben a legutólsó beszámolója szerint, amiből a végén 27,7 milliós veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Ez sorban a második mínuszos év volt a cég életében. 

A Simon és Simon Kft. 2015 óta folyamatosan veszteségesen működik, legutóbbi beszámolója szerint 2019-ben 23,4 millió forint árbevétel folyt be a cég kasszájába, ebből 31,7 milliós veszteséget könyveltek el. A 2019-ben alapított Bikavölgyi Panzió Kft. esetében nem meglepő a veszteség. Az volt ugyanis a cég első éve, márciustól év végéig 17,9 millió forint árbevételt könyvelhettek el, ebből 3,4 milliós veszteség lett a végére. egy újonnan alapított cég esetében azonban törvényszerű, hogy szükség van pár évre arra, hogy nyereségessé váljon a tevékenység. 

A Fejér GIN Kft. - melyet az Eventhotels Zrt.-vel közösen birtokol az Agárdi Aratrum Kft. - egyenlőre alvócégnek tűnik, mivel az elmúlt 4 évben egy forint értékesítésből származó bevétele nem volt. Az Eventhotels egyedüli részvényese egyébként Csapó András, aki az édesapja annak a Csapó Tamásnak, aki korábban Demján Sándor bizalmi embere volt. 

Az Eventhotelsnek néhány éve volt egyébként egy visszás telekügylete az önkormányzattal. Velence a cégre ruházta volna át egy mintegy 29 ezer négyzetméteres tóparti telek tulajdonjogát, amiért cserébe a vagyonkezelő átvállalta volna azt a potenciális jövőbeli veszteséget, amire egy holdinggal való pereskedés miatt számított a város vezetése, pedig akkor még nem is volt bírósági döntés a kártérítésről. A Korrupcióellenes Szövetség nevű civil szervezet azonban kiszúrta a visszásságot, és a megyei kormányhivatalhoz fordult az ügylettel kapcsolatban, a velencei önkormányzat pedig sietve visszavonta a döntését. Az ügyről annak idején az Átlátszó írt részletesen.

Visszatérve még egy gondolat erejéig L. Simon László üzletrész-ajándékára, nagyon érdekes lesz látni, hogy a korábbi, felesége cégügyeitől teljesen elzárkózó politikus a jövőben hogyan reagál majd az esetlegesen felmerülő kellemetlenebb kérdésekre, ha a sajtó egy-egy elnyert uniós támogatásról és annak felhasználásáról érdeklődik. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.