TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Több mint 80 millió forinthoz jut Magyarország leggazdagabb emberének cégcsoportja azáltal, hogy kútfúró és karbantartó kft-je törzstőkéjét a minimális szintre csökkenti.

A Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonába tartozó Mátrai Erőmű Zrt. január 24-én döntött arról, hogy az általa száz százalékban tulajdonolt, visontai székhelyű Rotary-Mátra Kft. 83,41 millió forintos törzstőkéjét 3 millióra szállítja le – derül ki a cégközlönyből. Ennél lejjebb nem is viheti, mivel a törvény szerint egy kft-nek legalább 3 milliós törzstőkével kell rendelkeznie. A nagyarányú csökkentés okaként a társaság a tőkekivonást jelölte meg, magyarul, a tulajdonos Mátrai Erőmű ezt a valamivel több mint 80 millió forintot kiszedi a cégből.

A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták

A Mátrai Erőmű Zrt. beintegrálja a Rotary-Mátra Kft-t, ezzel függ össze az alaptőke 3 millióra való leszállítása – közölte az mfor.hu érdeklődésére Valaska József, az erőmű vezérigazgatója. A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták. Az integrációt a vezérigazgató tájékoztatása szerint az indokolja, hogy a fúrási munkák idényjellegűek, emiatt télen – amikor e tevékenységet a zord időjárás miatt nem lehet végezni – a kft 21 fős dolgozói állományának nincs munkája. Ezentúl a Mátrai Erőmű önálló osztályaként dolgoznak, a fúráson kívül a bánya felszíni víztelenítési feladatait is ellátják. Az erőmű és két leánycége – a Rotary-Mátra, valamint a Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft. – egyébként 2017 végén együttesen valamivel több mint 2 ezer főt foglalkoztatott.

A cégcsoporton belül a Rotary-Mátra a legkisebb: míg az anyacég 82,9 milliárd, a Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft. 2,9 milliárd, addig a Rotary-Mátra közel 262 millió forintos nettó árbevétellel zárta a 2017-es évet.

A Mátrai Erőműben 2017 novemberében szerzett részesedést az első, Mészároshoz köthető cég, a Status Energy Magántőkealap, majd tavaly szeptemberben a tulajdonosok között megjelent a Duna Aszfalt Kft., novemberben pedig a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Opus Global Nyrt. Jelenleg az utóbbi szavazati jogának mértéke meghaladja az ötven százalékot.

A hosszú évek nyeresége után a 2017-es évét 9,1 milliárdos veszteséggel zárt Mátrai Erőmű lejtmenetét Mészároséknak sikerült megállítani – legalábbis Valaska József korábbi tájékoztatása szerint a cég hiánya 2018 első tíz hónapjában már csak 818 millióra rúgott.

A mostaninál jóval nagyobb jelentőségű tranzakciót hajtott végre a Mátrai Erőmű tavaly év végén: értékesítette visontai naperőművét a magyar államnak. Annak részeként, hogy vagyonelemei értékesítésével finanszírozni tudja a szénalapú erőműveit kiváltó, megújuló energiaforrásokra alapozó, illetve az energiatárolási és -szabályozási technológiákat létesítő projektjeinek több tízmilliárd forintra becsült költségeit.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.