2019. február 26. 19:11

Több mint 80 millió forinthoz jut Magyarország leggazdagabb emberének cégcsoportja azáltal, hogy kútfúró és karbantartó kft-je törzstőkéjét a minimális szintre csökkenti.

A Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonába tartozó Mátrai Erőmű Zrt. január 24-én döntött arról, hogy az általa száz százalékban tulajdonolt, visontai székhelyű Rotary-Mátra Kft. 83,41 millió forintos törzstőkéjét 3 millióra szállítja le – derül ki a cégközlönyből. Ennél lejjebb nem is viheti, mivel a törvény szerint egy kft-nek legalább 3 milliós törzstőkével kell rendelkeznie. A nagyarányú csökkentés okaként a társaság a tőkekivonást jelölte meg, magyarul, a tulajdonos Mátrai Erőmű ezt a valamivel több mint 80 millió forintot kiszedi a cégből.

A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták

A Mátrai Erőmű Zrt. beintegrálja a Rotary-Mátra Kft-t, ezzel függ össze az alaptőke 3 millióra való leszállítása – közölte az mfor.hu érdeklődésére Valaska József, az erőmű vezérigazgatója. A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták. Az integrációt a vezérigazgató tájékoztatása szerint az indokolja, hogy a fúrási munkák idényjellegűek, emiatt télen – amikor e tevékenységet a zord időjárás miatt nem lehet végezni – a kft 21 fős dolgozói állományának nincs munkája. Ezentúl a Mátrai Erőmű önálló osztályaként dolgoznak, a fúráson kívül a bánya felszíni víztelenítési feladatait is ellátják. Az erőmű és két leánycége – a Rotary-Mátra, valamint a Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft. – egyébként 2017 végén együttesen valamivel több mint 2 ezer főt foglalkoztatott.

A cégcsoporton belül a Rotary-Mátra a legkisebb: míg az anyacég 82,9 milliárd, a Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft. 2,9 milliárd, addig a Rotary-Mátra közel 262 millió forintos nettó árbevétellel zárta a 2017-es évet.

A Mátrai Erőműben 2017 novemberében szerzett részesedést az első, Mészároshoz köthető cég, a Status Energy Magántőkealap, majd tavaly szeptemberben a tulajdonosok között megjelent a Duna Aszfalt Kft., novemberben pedig a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Opus Global Nyrt. Jelenleg az utóbbi szavazati jogának mértéke meghaladja az ötven százalékot.

A hosszú évek nyeresége után a 2017-es évét 9,1 milliárdos veszteséggel zárt Mátrai Erőmű lejtmenetét Mészároséknak sikerült megállítani – legalábbis Valaska József korábbi tájékoztatása szerint a cég hiánya 2018 első tíz hónapjában már csak 818 millióra rúgott.

A mostaninál jóval nagyobb jelentőségű tranzakciót hajtott végre a Mátrai Erőmű tavaly év végén: értékesítette visontai naperőművét a magyar államnak. Annak részeként, hogy vagyonelemei értékesítésével finanszírozni tudja a szénalapú erőműveit kiváltó, megújuló energiaforrásokra alapozó, illetve az energiatárolási és -szabályozási technológiákat létesítő projektjeinek több tízmilliárd forintra becsült költségeit.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.