<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint 80 millió forinthoz jut Magyarország leggazdagabb emberének cégcsoportja azáltal, hogy kútfúró és karbantartó kft-je törzstőkéjét a minimális szintre csökkenti.

A Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonába tartozó Mátrai Erőmű Zrt. január 24-én döntött arról, hogy az általa száz százalékban tulajdonolt, visontai székhelyű Rotary-Mátra Kft. 83,41 millió forintos törzstőkéjét 3 millióra szállítja le – derül ki a cégközlönyből. Ennél lejjebb nem is viheti, mivel a törvény szerint egy kft-nek legalább 3 milliós törzstőkével kell rendelkeznie. A nagyarányú csökkentés okaként a társaság a tőkekivonást jelölte meg, magyarul, a tulajdonos Mátrai Erőmű ezt a valamivel több mint 80 millió forintot kiszedi a cégből.

A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták
A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták

A Mátrai Erőmű Zrt. beintegrálja a Rotary-Mátra Kft-t, ezzel függ össze az alaptőke 3 millióra való leszállítása – közölte az mfor.hu érdeklődésére Valaska József, az erőmű vezérigazgatója. A munkavállalókat már átvették, az eszközöket kivásárolták. Az integrációt a vezérigazgató tájékoztatása szerint az indokolja, hogy a fúrási munkák idényjellegűek, emiatt télen – amikor e tevékenységet a zord időjárás miatt nem lehet végezni – a kft 21 fős dolgozói állományának nincs munkája. Ezentúl a Mátrai Erőmű önálló osztályaként dolgoznak, a fúráson kívül a bánya felszíni víztelenítési feladatait is ellátják. Az erőmű és két leánycége – a Rotary-Mátra, valamint a Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft. – egyébként 2017 végén együttesen valamivel több mint 2 ezer főt foglalkoztatott.

A cégcsoporton belül a Rotary-Mátra a legkisebb: míg az anyacég 82,9 milliárd, a Mátrai Erőmű Központi Karbantartó Kft. 2,9 milliárd, addig a Rotary-Mátra közel 262 millió forintos nettó árbevétellel zárta a 2017-es évet.

A Mátrai Erőműben 2017 novemberében szerzett részesedést az első, Mészároshoz köthető cég, a Status Energy Magántőkealap, majd tavaly szeptemberben a tulajdonosok között megjelent a Duna Aszfalt Kft., novemberben pedig a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Opus Global Nyrt. Jelenleg az utóbbi szavazati jogának mértéke meghaladja az ötven százalékot.

A hosszú évek nyeresége után a 2017-es évét 9,1 milliárdos veszteséggel zárt Mátrai Erőmű lejtmenetét Mészároséknak sikerült megállítani – legalábbis Valaska József korábbi tájékoztatása szerint a cég hiánya 2018 első tíz hónapjában már csak 818 millióra rúgott.

A mostaninál jóval nagyobb jelentőségű tranzakciót hajtott végre a Mátrai Erőmű tavaly év végén: értékesítette visontai naperőművét a magyar államnak. Annak részeként, hogy vagyonelemei értékesítésével finanszírozni tudja a szénalapú erőműveit kiváltó, megújuló energiaforrásokra alapozó, illetve az energiatárolási és -szabályozási technológiákat létesítő projektjeinek több tízmilliárd forintra becsült költségeit.