<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) áldását adta arra, hogy a Commerzbank magyar leánya beolvadjon az Erste Bank Hungary-be.

A Gazdasági Versenyhivatal nem talált okot arra, hogy vizsgálatot rendeljen el arról, az Erste Bank Hungary Zrt. megszerzi a Commerzbank Zrt. feletti irányítást - olvasható a GVH friss döntésében. 

Folytatta terjeszkedését az osztrák Erste Group 70, az EBRD és a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet. Fotó: MTI
Folytatta terjeszkedését az osztrák Erste Group 70, az EBRD és a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet. Fotó: MTI

Az Erste múlt hétfőn jelentette be a versenyhivatalnak, hogy közvetlen irányítást szerez a Commerzbank felett. Tette ezt a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján, amely előírja, hogy ha egy vagy több társaság beszáll egy vagy több másik társaságba, akkor ennek tényét a GVH-nak be kell jelenteni, hogy az eldönthesse, az összefonódás veszélyezteti-e a piaci versenyt.

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG 2021. december 17-én állapodott meg az Erste Bank Hungary Zrt.-vel arról, hogy értékesíti neki a magyarországi leányvállalatát. A 70 százalékban az osztrák Erste Group, 15-15 százalékban pedig a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (nevének angol rövidítésén: EBRD) tulajdonában lévő hitelintézet jelezte, hogy az új szerzeményt a tranzakció lezárását követően a saját szervezetébe integrálja.

A magyarországi leánybank értékesítése a 2021 februárjában nyilvánosságra hozott „Commerzbank 2024 Stratégia” része, amelyben a bank bejelentette kivonulását egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is, hálózatának racionalizálása érdekében.

Az akkori közlés szerint az ügyfélszámlák átadására várhatóan az idei év második felében kerülhet sor. Addig is az ügyfelek kiszolgálása a megszokott rendben zajlik, a Commerzbank klienseinek semmilyen teendőjük nincs.

Az adásvételen túl az Erste Csoport és a Commerzbank AG egy átfogó együttműködésről is megállapodott, amely megnyitja a Commerzbank vállalati ügyfelei számára az Erste Csoport közép- és délkelet-európai hálózatának egyes piacait és szaktudását, illetve biztosítja az Erste Bank ügyfelei számára a Commerzbank németországi szolgáltatásaihoz való hozzáférést a tranzakció zárását követően.

Az 1870-ben alapított Commerzbank AG közel harminc éve hozta létre a magyarországi leányvállalatát, amely a budapesti központon kívül három nagyvárosban működtet irodát, és a vállalati hitelek állományát tekintve 3 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkezik. A helyi és nemzetközi ügyfeleket kiszolgáló, mintegy száz munkavállalót foglalkoztató Commerzbank Zrt. ugyanúgy segítette a magyar vállalatokat belföldi, németországi és globális tevékenységük során egyaránt, mint ahogy belépési pontként szolgál a német és nemzetközi ügyfelek számára Magyarországon. A bank bevételeinek jelentős része a hitelezésből, a kereskedelem-finanszírozásból és a deviza-üzletágból származott.

A Commerzbank a lapunk által készített rangsorban szereplő 28 bank közül 2020 végén a 395 milliárd forintos mérlegfőösszegével a 18. helyet foglalta el, míg a 230 milliós adózott nyeresége alapján a 19. volt. Vevője, az Erste Bank ugyanezen a listán a több mint tízszer akkora, 3621 milliárdos mérlegfőösszegével a 4., s ugyancsak erre a pozícióba került a 18,9 milliárdos profitjával. 

 

Az Erste Bank vállalati üzletága az elmúlt öt évben megháromszorozta vállalati hitelállományát és 8 százalékos piaci részesedést ért el. Az üzletág éves átlagos növekedési üteme magasan átlag feletti, több mint 20 százalékos volt, ezzel a kilencedik helyről indulva a hatodik legnagyobb szereplővé vált a szegmensben. Mindehhez hozzájárult, hogy a vállalati ügyfelek és partnerek körében a bank három éve folyamatosan a legjobb eredményt éri el a piacon az elégedettségi felméréseken.

A Commerzbank már a negyedik hazai pénzintézet, amelyet az Erste Bank az utóbbi időben fevásárolt. Korábban a Citibank magyar lakossági üzletágát, az Aegon lakástakarékpénztárát és a Random Capital online brókercégét szerezte meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.