5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Második alkalommal mutattak be olyan cégeket, amely a Jeremie-program keretében jutottak forráshoz. A vállalatok azt bizonyítják, hogy a magyar startupok képesek globálisan is versenyképes termékekkel kirukkolni, a fejlődésük előtt azonban számos akadály áll.

Zsembery Levente, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke volt a házigazdája a sikeres starupokat bemutató háttérbeszélgetésnek. A vezető jelezte, hogy a Jeremi-program keretébe sok olyan cég jutott forráshoz, amelyek a nemzetközi piacon is versenyképes termékeket fejlesztettek, ezúttal is öt ilyen vállalkozást mutatott be a HVCA. A szervezet elnöke szerint az uniós és a hazai állami és magánforrások a startupok indulásához immár elegendő pénzt tudnak biztosítani, a helyzet azonban mégsem teljesen rózsás. Magyarországon kb. 2 millió euróig találhatnak a kezdő cégek befektetőket, a következő lépcsőt finanszírozók viszont hiányoznak. Igaz nem csak Magyarországon, hanem a közép-európai régióban is problémát okoz ez az úgynevezett B vagy második körös tőkebevonás. Ebben a fázisban a startupok már érettebb fázisban vannak, és általában 5-50 millió eurós beruházást eszközölnek a kockázati tőkések.

Az újonnan kiírt Jeremi-pályázatok segíthetnek majd, de ezek pontos feltételei, így például az indulás még nem ismert. Zsembery Levente jelezte, hogy a HVCA igyekszik a külföldi piacokról behozni nagyobb befektetőket. Ugyanakkor magyar cégként nem egyszerű meggyőzni a külföldi befektetőket, mert világszerte nagy verseny van a tőkéért. Ráadásul például a Németországban nagyon aktív a felvásárlási piac (M&A), ami plusz érv a befektetők számára, hogy ottani vállalatokba fektessenek inkább. Ezzel szemben a magyar M&A forgalom az utóbbi időszakban befagyott, ami a befektetők kiszállását megnehezíti, ami hosszú távon akadálya az innovációnak és a startupok terjedésének. Optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy egyre több befektetési alap van, ezek már nem csak államiak, hanem egyre több a magánbefektető, ezek segíthetnek. Ráadásul egyre több hazai nagyvállalat ismeri fel ennek előnyét, és indított ilyen alapokat (pl. Mol, MVM, vagy Telenor).

Zsembery Levente, a HVAC elnökeZsembery Levente, a HVAC elnöke


A HVCA elnöke szerint a BÉT extend piaca segíthet a piaci megjelentésben, ugyanakkor ez nem feltétlen exit lehetőséget teremt a vállalatok, illetve a befektetők számára, hanem a tőkebevonást segítheti. Ebbe az irányba mutat a hamarosan induló állami tőkealap is. A közpénzek bevonása ugyanakkor nem old meg mindent. Az állami részvétel ugyanis kétélű fegyver, hiszen a segítség mellett van egyfajta kiszorítási hatása, és elriaszthatja a piaci befektetőket. Zsembery Levente úgy vélte, hogy a korai és az első körös befektetésnél, ahol a legnagyobb a kockázat, ott nem csak, hogy létjogosultsága az állami szerepvállalásnak, de kifejezetten hasznos. Később ugyanakkor a második, vagy harmadik körös tőkebevonást viszont a piacnak kell megoldani.

Miből lesz a cserebogár?

A szerdai sajtóbeszélgetés során öt cég mutatkozott be: a Publio Kiadó, a Pressenger, az IPR Insight, a Neumann és a HandInScan. A vállalkozások meglehetősen különböző területen mozognak, hiszen a Publio szerzői könyvkiadással foglalkozik, ám a közvélemény számára egy másik tevékenység miatt lehetnek ismertebbek. Két éve ugyanis megvették a Rukkola könyvcserélő oldalt, amelyet a kiadványaik terjesztésére is használnak. A Pressenger új típusú mobil üzenetküldő rendszert fejlesztett, amelyet reményeik szerint többen is használni fognak a hagyományos „push” üzenetek helyett. Noha viszonylag fiatal vállalkozásról van szó, már 5 országban jelen vannak, és 4 olyan parterük van, akivel már szerződést kötöttek.

Új területnek számít az IPR-Insights tevékenysége, a vállalkozás ugyanis szoftvergazdálkodásban segíti a cégeket. A technológia intenzív vállalatoknál a vállalati vagyon döntő részét, de más cégeknél (pl. bankok, telekommunikációs vállalatok) is igen nagy értéket képvisel a szoftvervagyon, ráadásul hiába áll óriási érték benne, a cégek egy jelentős része nem használja mindezt hatékonyan. Az IPR rendszere összegyűjti, hogy milyen rendszereket használnak a vállalatok, illetve mik vannak telepítve a felhasználók gépén. Az adatok feldolgozása mellett tanácsadó szolgáltatásuk is van, amelynek révén a cégek komoly költségeket takaríthatnak meg. Első körben régiós terjeszkedés mellett döntött az IPR-Insights, a legerősebbek Lengyelországban.

Két egészségügyi fókuszú vállalkozás is bemutatkozott. Neumann Diagnostics teszteket fejleszt, amelyek révén a méhnyakrák szűrhető. Mint elhangzott, a Synlab laborhálózat hamarosan elkezdi alkalmazni a teszteket, így rövid időn belül minden magyar nőgyógyászaton elérhetőek lesznek. Kétféle tesztet fejlesztettek, az egyik a fertőzötteket szűri ki, a másik pedig a fertőzötteken belül a műtétre küldendőket. A cég vezetője szerint a piaci előnyük, hogy az új teszt hatékonysága sokkal magasabb, mint a hagyományos kenetvételes vizsgálatoké. Szerinte jelenleg ez a világ legjobb rendszere, a feladat, hogy meggyőzzék külföldön is a szolgáltatókat. A HandInScan kézhigiéniával foglalkoznak. A készülékük azt vizsgálja, hogy az érintettek mennyire fertőtlenítették le előzetesen a kezüket, a vizsgálat mellett szoftveres és adatbázis támogatást is adnak. A cég képviselője szerint a rendszeresen jelentkező kórházi fertőzések azt mutatja, hogy van létjogosultsága a készüléküknek. Ráadásul az egészségügy mellett számos más területen lehet alkalmazni (élelmiszeripar, biotechnológia). Több országban jelen vannak már, 21 országban van disztribúciós partnerük. A HandInScan készüléke itthon több kórházban tesztüzemben már megjelent.


mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.