TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon keresett alapanyagként tartják számon a szakemberek a táblásított termékeket. De vajon mit tudunk laikusként arról, hogyan készül el ez a népszerű, félkész árunak számító faipari termék?

A felhasználástól függően elmondható, hogy a táblásított termékeket használók jelentősen gyorsítanak a munkafolyamatukon. De hogyan foghatunk hozzá a táblásított termékek megvásárlásához? Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A ragasztási technológia meghatározza, hogy kültéri vagy beltéri felhasználású lesz a termék

A ragasztási folyamatok, a ragasztóanyagok, a ragasztási technológiák az évtizedek, évszázadok múltával rengeteget változtak. Manapság ragasztóanyag csak az lehet, amit korábban annak minősítettek, merthogy alkalmasnak ítélték a ragasztás folyamatára. De a ragasztási eljárás még így is többféle lehet, attól függően, hogy a ragasztás során felhasználtunk-e plusz hőt vagy sem ahhoz, hogy a faanyagok egymáshoz kötődjenek.

A háromféle eljárás során figyelni kell arra, hogy a folyamat szakszerűen, adott hőmérsékleten történjen úgy, hogy egyéb, számszerűsíthető paramétereket is figyelembe vesznek. Kettőt érdemes megemlíteni a táblásítás kapcsán:

  • Hideg ragasztás során a ragasztás minősége függ például a fa fajtájától (pl.: puha vagy keményfáról van-e szó), a fa nedvességtartalmától, a fafelület minőségétől, a ragasztóanyag minőségétől.

  • Dielektromos melegítésen alapuló ragasztási eljárásnak két módja ismert. Egyik a nagyfrekvenciás ragasztás, amikor hőt keltenek a faanyag belsejében, így ragasztanak össze két réteget. Ennél az eljárásnál azonban figyelni kell arra, hogy nem minden ragasztó lesz alkalmas a ragasztásra. Mégis számos faipari munkafolyamat során használják ezt a ragasztási eljárást, például tömbösítésnél, táblásításnál.

Hogyan zajlik a táblásítás folyamata?

A tömbösítés egyik eseteként lehet említeni magát a táblásítást. A ragasztás szerepe az ún. dimenzió növelésben van, vagyis ezzel akadályozzuk meg, hogy természetes faanyag módjára csökkenjen a mérete. A táblásítással a késztermék szélessége nem lehet nagyobb a vastagságánál. Vagyis ez esetben is egy lemezszerű faipari termékről van szó, amit az OSB Futárnál több réteges kivitelben is meg lehet vásárolni.

A táblásított faanyag minimális rétegszáma három lehet, és itt is igaz az, hogy mindig páratlan számú lemezes réteg építi fel, mint a rétegelt lemezeket. De a táblásítás folyamán a rétegek kialakítását és elhelyezését számos változatban készíthetik el a gyártók. Ide sorolhatók például a hajlított kialakítású táblásított lemezek, melyek igen speciális típusnak mondhatók.

Összességében elmondható, hogy a táblásítás során többféle ragasztási technológiával találkozhatunk, és a felhasználástól is erősen függ, hogy mely félkész táblásított terméket érdemes megvásárolni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.