<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Némileg megviselte a járvány a Hosszú Katinkához köthető cégeket, a cégcsalád legújabb tagjának 2021-es éve egyelőre pedig az építkezésről szólt.

Ahogy arról elsőként beszámoltunk, az Iron-cégek legsikeresebbje, az Iron Swim május eleje óta már Katinka & Co Kft. néven működik, és a másik három, az úszónőhöz köthető cég, az Iron International, az Iron Corporation és a HK Superfood is ezen vállalkozás alá lett besorolva.

Leginkább a visszafogottság volt a jellemző az egykori Iron Swim 2021-es évére, hiszen minden érdekesebb rubrikában csökkenést írtak le – igaz, a cég egyik mutatója sem fordult mínuszba. A tárgyévi nettó árbevétel 101,6 millió forint lett, amely bár nem kevés, az előző évben elért 455,2 millió forinthoz képest igen jelentős visszaesés.  A kiegészítő mellékletben szereplő információk szerint ez a valamivel több mint 101 milliós összeg elsősorban Hosszú Katinka marketing- és reklámmegjelenéseiből, valamint az úszóiskola által realizált bevételekből áll össze. Ennek fényében nem meglepő az adózott eredményben tapasztalt visszaesés: az úszónő cége 2020-ban még 313 millió forintos nyereséget hozott, 2021-ban viszont már csak 28,6 millió forintot.

Az úszónőnek nem kell aggódnia céges érdekeltségei miatt. Fotó: DepositphotosAz úszónőnek nem kell aggódnia céges érdekeltségei miatt. Fotó: Depositphotos

A cég követelései az előző évhez képest növekedtek, az akkor közel 60 milliós kintlévőség 2021-re több mint 160 millió forintra hízott. Ennek összetétele is kiderült a beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletből: a legnagyobb tételt a cég által adott 60 millió forintos kölcsön jelentette, de a tulajdonosok is közel 40 millió forinttal tartoztak a cégnek az üzleti év végén. A harmadik jelentős kintlévőséget a vevőkkel szembeni követelések jelentették, közel 20,6 millió forintos értékben.

A cég a 2021-es évben átlagosan 10 főt foglalkoztatott, az ő bérköltségük 35,42 millió forint volt, azaz egy főre átlagosan havonta 295 ezer forintos fizetés jutott.

Az éttermes cégnél csak most jön a java

A HK Superfood Kft. még 2021 februárjában jelent meg az úszónőhöz köthető cégek között, tevékenységéről sokáig viszonylag keveset lehetett tudni – laptársunk, a Piac & Profit tavaly júniusban annyit tudott meg a cégről, hogy „kiegyensúlyozott, egészséges étkeztetéssel foglalkozik majd”. Ez azóta valósággá vált, hiszen csütörtökön megnyitott a cég által üzemeltetett Koool étterem, amelyről Hosszú Katinka a Forbesnak adott interjújában így mesélt:

„Egy vidám, színes helyet szerettem volna, ami önmagában jelképezi azt, hogy az étel és az evés élvezet, fun, de közben lehet egészséges, érdekes és változatos is. Ez a hely kicsit én vagyok.”

Az étterem tehát néhány nappal ezelőtt megnyílt, ám ez értelemszerűen a HK Superfood 2021-es évén még nem látszott, így első évében a cég nullás árbevétel mellett színtisztán csak veszteséget termelt, mintegy 13,49 millió forint értékben. Ez a 2022-es évben szinte biztos, hogy nem fog majd megismétlődni.

Hogy teljesített a többi cég?

Az Iron Corporation, amely az első volt az Iron-cégek közül, évek óta szinte semennyi bevételt sem termel: a beszámolóhoz csatolt kiegészítő melléklet szerint a cég 2021-ben 32 ezres bevételt könyvelt el, ez elsősorban marketing, reklám, és termékértékesítésből származott. Az úszónő gyakorlatilag inaktívnak tűnő cége a tárgyévben folytatta az előző évek tendenciáját, és ismét veszteséget termelt 3,44 millió forint értékben – ám a cég eredménytartalékában még így is maradt több mint 30,5 millió forint.

Az ISL-úszóligát megalapító, és az abban induló Iron International csapatot menedzselő Iron International Kft. cikkünk írásakor még nem adta le beszámolóját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.