3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha elsajátítunk néhány szakipari munkafolyamatot, azzal sokat spórolhatunk. Mutatjuk, mit érdemes megtanulni!

Időről időre elkerülhetetlenné válik, hogy az ingatlanunk állagának megóvása, vagy átalakítása végett valamilyen szakipari munkára kerüljön sor az otthonunkban. Napjainkban a jó szakemberek hónapokra előre be vannak táblázva, ráadásul a munkadíjak is jelentősen megugrottak.

Egy ilyen helyzetben rengeteget spórolhatunk azon, ha az egyszerűbb munkafolyamatokat elsajátítjuk és magunk végezzük el. Ezt természetesen nem azt jelenti, hogy az olyan veszélyes munkáknak, mint amilyen például a villanyszerelés álljunk neki egyedül, azonban a festéssel és a burkolással már bátran megpróbálkozhatunk.

Cikkünk további részében bemutatunk néhány olyan felújítási munkát, amelyet saját magunk is elvégezhetünk, ha rászánjuk az időt a folyamat elsajátítására és elvégzésére.

Csempefestés

A csempefestés elsősorban átmeneti megoldásként szolgál, akkor jelent igazán jó megoldást, ha szeretnénk az ódivatú, esetleg már nem igazán szép állapotú csempét megújítani, ugyanakkor nem oldható meg a csempézés például anyagi okokból.

A csempefestéshez festőhengert, ecsetet, tapadóhidat képező alapozót, zománcfestéket, valamint vízzáró réteget képező lakkot kell vásárolnunk. Valamivel egyszerűbb megoldás, ha direkt csempefestésre kifejlesztett festéket vásárolunk, ez esetben elhagyható az alapozás.

A csempefestés a csempe megtisztításától, a festék megszáradásáig néhány napot vesz csak igénybe, és jelentősen dobhat a fürdőszoba, vagy akár a konyha külsején is.

Vinyl padló lerakás

A vinyl padló lerakása semmivel sem bonyolultabb, mint a parkettával való burkolás. Ha ezt a burkolatot választjuk, néhány nap munkával varázsolhatjuk sokkal modernebbé a felújítandó helyiséget.

Az üzletek kínálatából öntapadós, ragasztós vagy klikkes vinyl padlót is választhatunk, lerakás szempontjából a klikkes vinyl padlóval lesz a legegyszerűbb dolgunk, mivel a padlólapok egy mozdulattal összecsatlakoztathatók.

A vinyl padló lerakása előtt elő kell készíteni az aljzat betont vagy aljzatot, ilyenkor megtisztítjuk a felületet a törmelékektől. Azt aljzatra ezt követően alátét fóliát vagy alátétlemezt kell fektetni, amire a vinyl padló kerül.

A lerakáshoz az előbbieken túl sniccerre, gumikalapácsra és mérőszalagra, valamint ceruzára lesz szükség.

Szobafestés

A falfestés segítségével szintén látványos változást érhetünk el otthonunkban, anélkül, hogy rengeteget kellene költenünk szakemberre. A festés előtt elő kell készíteni a falat. Ha már legalább 4-5 réteg festék van a falon, akkor ezt el kell távolítani az igazán szép eredmény érdekében.

Ezt követően javíthatjuk ki gletteléssel a fal hibáit, miután a glett megszáradt le kell csiszolnunk a felületet, amelyre utolsó lépésként a falfesték kerül. A festéket legegyszerűbben festőhengerrel vihetjük fel.

+Növényfal készítés házilag

A növényfal készítése nem nevezhető igazán lakásfelújítási munkának, azonban egy házi készítésű zöldfallal, új szintre emelhetjük az otthonunk megjelenését. A saját készítésű zöldfal izgalmas lakásdísz lehet, ha gondosan válogatjuk össze a beültetett növényeket.

A közismertebb szobanövények közül, bátran ültethetünk a növényfalba rákvirágot, szobai futókát és kúszó filodendront is. Egzotikus hatást érhetünk el, ha páfrányokat, Calathea és Maranta fajokat, valamint színpompás broméliákat, például néhány guzmániát is ültetünk a zöldfalba.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!