<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Augusztus 10-ig jelentkezhettek az érdeklődő cégek a még július 29-én kiírt tenderre.

Az új paksi blokk építését bonyolító, orosz tulajdonú ASZE Mérnöki Vállalat Rt. viszonylagos rendszerességgel, a munkafolyamatnak megfelelően vásárol ezt-azt paksi telephelyére – ahogy arról korábban mi is írtunk, vettek már felhőalapú projektmenedzsment-szoftvert, biztonsági rendszert, valamint irodai eszközöket is.

Mire van szüksége az oroszoknak?

A mostani kiírás alapján összesen legfeljebb bruttó 3 millió rubelt (nagyjából 12 millió forint) fizetne a cég egyrészt kül- és beltéri értékmegőrzésért a telephelyen. Emellett tehermozgatási szolgáltatásokat is bérelnének, itt az elvárás egyrészt olyan daru vagy mobildaru biztosítása, amely elbír legalább 20 tonnát, de szükséges egy hasonló teherbírású villás rakodó biztosítása is.

Forrás: Paks II Zrt.
Forrás: Paks II Zrt.

A tender legértékesebb részét a darus szolgáltatások jelentik, ebben az esetben óránként akár bruttó 25 ezer forintot is fizetne a nyertes pályázóknak az ASZE.

Zajlik az élet Pakson

Még júniusban írtunk arról, hogy a hónap végével benyújtja a Paks II Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalhoz a létesítési engedély megszerzéséhez – ezt akkor Süli János tárca nélküli miniszter ígérte egy parlamenti képviselői kérdésre adott válaszában. A létesítési engedélyeztetés folyamatáról szóló, lakossági érdeklődőknek összeállított dokumentum azóta fel is került a paks2.hu honlapra.

A koronavírus-járvány miatti védekezés szintén érintette a paksi beruházást, hiszen idén az eredetileg tervezettnél valamennyivel kevesebb jut majd a beruházásra. Az azonban látszik, hogy a kormány nem feledkezett el a beruházásról – a jövő évi költségvetési tervezetben a Gazdaságvédelmi Alapban szerepel Paks II. Atomerőmű tőkeemelése, amelyre 115,9 milliárd forintot fog az ország fordítani.  Eredetileg egyébként 2020-ban és jövőre is 77 milliárd forintot terveztek fizetni a két új blokk építéséért, de ezt a koronavírus-járványra hivatkozva idén 37 milliárddal csökkentette a kormány.