2018. március 27. 11:48
MTI

A GSK 13 milliárd dollárt fizet svájci partnere részesedéséért.

A GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari vállalat kedden bejelentette, hogy kivásárolja svájci partnere, a Novartis részesedését közös vállalkozásukból.

A 2015-ben alapított és olyan nem receptköteles termékeket, mint például a Panadol fájdalomcsillapítót, az izomfájdalmakat enyhítő Voltaren gélt és a dohányzásról való leszokást segítő Nicotinell tapaszokat gyártó GSK Consumer Healthcare Ltd. 36,5 százalékáért 13 milliárd dollárt fizet készpénzben a brit vállalat. A közös vállalat árbevétele tavaly 11,1 milliárd dollár volt. 

illusztráció illusztráció


A tranzakciót várhatóan a második negyedévben zárják le, a szükséges engedélyek megszerzése után. Az ügylet lezárása után a Novartis által delegált négy tag távozik a 11 fős igazgatótanácsból.

A GSK a múlt héten szállt ki a Pfizer amerikai gyógyszergyártó nem vényköteles termékeket gyártó üzletágának megszerzéséért vívott versenyből. A Pfizer 20 milliárd dollárt remél ebből az üzletből.

A Novartis fokozatosan leépíti a nem receptköteles termékek gyártását, mivel a vállalat új vezérigazgatója, Vas Narasimhan más területekre akarja irányítani az energiákat. Narasimhan a Novartist úgy képzeli el a jövőben, mint egy, az innovációra és a hozzáférhetőségre összpontosító, gyógyszeripari és adattudományi vállalatot.

A GSK-val való közös cég felszámolásának híre megerősítette azokat a piaci várakozásokat, hogy a Novartis kész megválni a Roche svájci vállalatban birtokolt 6 százalékos részesedésétől. Ennek értékét 14 milliárd dollárra becsülik. A GSK és a Novartis tőzsdei árfolyama is emelkedett kedd délelőtt: a Novartis 1,80 százalékos pluszban forgott Zürichben, a GSK pedig 3,09 százalékkal drágult Londonban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.