2018. március 27. 11:48
MTI

A GSK 13 milliárd dollárt fizet svájci partnere részesedéséért.

A GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari vállalat kedden bejelentette, hogy kivásárolja svájci partnere, a Novartis részesedését közös vállalkozásukból.

A 2015-ben alapított és olyan nem receptköteles termékeket, mint például a Panadol fájdalomcsillapítót, az izomfájdalmakat enyhítő Voltaren gélt és a dohányzásról való leszokást segítő Nicotinell tapaszokat gyártó GSK Consumer Healthcare Ltd. 36,5 százalékáért 13 milliárd dollárt fizet készpénzben a brit vállalat. A közös vállalat árbevétele tavaly 11,1 milliárd dollár volt. 

illusztráció illusztráció


A tranzakciót várhatóan a második negyedévben zárják le, a szükséges engedélyek megszerzése után. Az ügylet lezárása után a Novartis által delegált négy tag távozik a 11 fős igazgatótanácsból.

A GSK a múlt héten szállt ki a Pfizer amerikai gyógyszergyártó nem vényköteles termékeket gyártó üzletágának megszerzéséért vívott versenyből. A Pfizer 20 milliárd dollárt remél ebből az üzletből.

A Novartis fokozatosan leépíti a nem receptköteles termékek gyártását, mivel a vállalat új vezérigazgatója, Vas Narasimhan más területekre akarja irányítani az energiákat. Narasimhan a Novartist úgy képzeli el a jövőben, mint egy, az innovációra és a hozzáférhetőségre összpontosító, gyógyszeripari és adattudományi vállalatot.

A GSK-val való közös cég felszámolásának híre megerősítette azokat a piaci várakozásokat, hogy a Novartis kész megválni a Roche svájci vállalatban birtokolt 6 százalékos részesedésétől. Ennek értékét 14 milliárd dollárra becsülik. A GSK és a Novartis tőzsdei árfolyama is emelkedett kedd délelőtt: a Novartis 1,80 százalékos pluszban forgott Zürichben, a GSK pedig 3,09 százalékkal drágult Londonban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.