3p

Közzétette gyorsjelentését az Opus Global.

A közlemény szerint árbevételét 59 százalékkal, míg üzemi eredményét 164 százalékkal növelte az Opus Global Nyrt. a ma közzétett, IFRS szerinti, konszolidált gyorsjelentése szerint.

Az Opus Cégcsoport konszolidált szinten az év első hat hónapjában a bázisidőszakhoz képest 58,7  százalékkal magasabb, összesen 324,9 milliárd forint működési bevételt ért el. 

Az üzemi eredmény (EBIT) konszolidált szinten 20,6 milliárd forintot ért el, ami több mint kétszerese az előző év azonos időszaki 7,8 milliárd forintos üzemi eredményének. Az EBITDA szintén jelentős növekedést mutatott, 55 százalékkal 41,9 milliárd forintra növekedett. Az üzleti környezet viszontagságaihoz képest kiemelkedő profitabilitáshoz nem csak az Opus Cégcsoport gazdálkodási politikája, hanem a pénzügyi műveletek 1,9 milliárd forintos eredménye is hozzájárult. Az adózott eredmény végül 16,1 milliárd forint volt 2023 első félévében, ez közel tízszerese 2022. azonos időszaki 1,63 milliárd forintos adózott eredményének.

Növekedés. Fotó: Depositphotos
Növekedés. Fotó: Depositphotos

Így alakultak az egyes szegmensnek

Noha az építőipar bővülése megtorpant, az Opus Csoport ipari termelési szegmensében a bevételnövekedés meghaladta a 70 százalékot (70,38 milliárd forintról 122,18 milliárd forintra nőtt).

A turisztikai szegmens egésze, főként a HUNGUEST Hotels teljesítményének köszönhetően jelentős növekedést ért el, működési bevételei 12,3 milliárd forintról 15,6 milliárd forintra nőttek, az EBITDA szintű teljesítményét pedig csaknem megduplázta, 1,46 milliárd forintot ért el. Kiemelendő a turisztikai szegmens saját tőke állományának alakulása: a 40,6 százalékos növekedés legfőbb oka az Opus Csoport 21,5 milliárd forintos ázsiós tőkeemelése, melynek célja a turisztikai ágazat saját piacain elért meghatározó pozíciójának stabilizálása, nyereségességének növelése és ezen keresztül a befektetések gyorsabb ütemű megtérülése. 

Az energetikai alaptevékenységből származó bevételek jelentősen (85,3 százalékkal) növekedtek a gáz- és a villamosenergia-elosztó üzletágban is, ugyanakkor így sem tudták teljesen kompenzálni a működési költségek ezt meghaladó mértékű emelkedését.

A mezőgazdaság és élelmiszeripar árbevétele a bázis időszakhoz hasonlítva 15,4 százalékos, 9,34 milliárd forintos növekedést mutat, az emelkedés a két meghatározó szereplőnél (KALL, Viresol) egyaránt megfigyelhető volt, míg a költségoldal csak alig, 3,6 százalékos mértékben nőtt, így ez a szegmens is bőven kivette a részét a csoportszintű eredmény növekedéséből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!