5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A koronavírus-járvány harmadik hulláma sem töri meg a balatoni szállodaépítések lendületét. A keszthelyi Helikon Hotelt is közpénz-milliárdokból újítják fel.

Számtalan cikket írtunk már a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Most egy újabb olyan beruházást mutatunk be, amely tökéletesen példázza a Kisfaludy-pályázatok lényegét: minden fillér a NER-láncon belül marad. A lánc elemei pedig a pályázat kiírója, a nyertes szállodatulajdonos, a felújítást kivitelező cég, és végül a szálloda üzemeltetője.

Hotel Helikon Keszthely - felújítás előtt (fotó: Mester Nándor)
Hotel Helikon Keszthely - felújítás előtt (fotó: Mester Nándor)

Megkezdődött a Helikon Hotel átalakítása és felújítása - jelentette be március közepén Nagy Bálint. A zaol.hu tudósítása szerint Keszthely fideszes polgármestere elmondta: az elavult, használaton kívüli épületet négycsillagos hotellé alakítják át. A politikus szerint a beruházást végző győri West Hungária Bau Kft. (WHB) a bontást korszerű gépekkel és technológiával próbálja a legbiztonságosabban és leggyorsabban elvégezni, hogy ezzel is minimálisra csökkentse az elkerülhetetlen por- és zajhatásokat.

A tudósításból kimaradt, hogy ki a WHB tulajdonosa. Lapunk megírta korábban, hogy még nem ér Mészáros Lőrinc közelébe, de azért a milliárdos állami tendereknek is köszönhetően 2019-ben is rekord évet zárt a Paár Attila többségi tulajdonában lévő építőipari cég. A 2018-as 50,1 milliárd forintot 2019-ben sikerült 61,6 milliárd forintra feltornázni. Paár Attila amúgy Tiborcz István, a kormányfő vejének üzlettársaként lett ismert, ma is van közös cégük: a BPA116 Vagyonkezelő Kft.

Összességébe egy nagyon szép, új homlokzat lesz, de önmagában az épület nem változik, illetve annyit el lehet még mondani, hogy az épülethez tartozó park, illetve aszfaltos terület teljes egészében közműfelújításon fog átesni. Reméljük, hogy jövőre már ez a pandémiás helyzet nem lesz jelen. Mindenféleképpen úgy tervezi a West-Hungária Bau Kft., hogy jövő nyáron fog maga a szállodakomplexum megnyitni

- nyilatkozta a Keszthely TV-nek Mészáros György, a WHB területi vezetője. A korábbi 240 szobából 176 darab családbarát, exkluzívabb szobát fognak kialakítani.

A tudósításból kimaradt, hogy mindez közpénzből is épül. A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ által kiírt Kisfaludy-pályázatokon ugyanis a Helikon Hotel megújítására 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapottPannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű győri cég. Tehát az ikonikus szálloda tulajdonosa a Pannon Tessera, amely jelenleg a BPTX Adótanácsadó Bt.-n keresztül Boda Gábor többségi tulajdonában van, de 2018 elején még a szintén Paár Attilához tartozó WHB Vagyonkezelő Kft. rendelkezett 50 százalékot meghaladó részesedéssel a cégben.

Tehát alapvetően annyi történt, hogy Paár Attila volt cége megbízta Paár Attila jelenlegi cégét, hogy a kormányzati MTÜ-től kapott 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást is felhasználva újítsa fel a keszthelyi szállodát. 

Újabb balatoni szállodával bővült a Hunguest Hotels kínálata, most már Keszthelyen is várjuk Önöket, közvetlenül a Balaton partján található Hunguest Hotel Helikonban! A kitűnő elhelyezkedésű szálloda szobáiból mesés a kilátás, vagy a Balatonban vagy a Keszthelyi-hegységben gyönyörködhetünk a szobákból kitekintve

- közölte a Hunguest Hotels Zrt. még 2017-ben. A Hunguest Hotels a szállodát korábban hosszú évekig üzemeltető TQM Hotel Kft-től vette át az üzemeltetést, de nem sokáig volt nyitva, hiszen 2017 novemberében bezárt. Tehát a bezárás és a felújítás előtt a szállodát a Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég üzemeltette.

A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá.

Keszthely régóta kedvelt terepe a NER-nek. Ebben a cikkünkben éppen azt írtuk meg, hogy a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. (amely egy állami cég, és a kormányzati MTÜ tulajdonosi joggyakorlása alatt működik) közbeszerzéseit sorra nyerik Mészáros Lőrinc cégei. Például a Helikon a Festetics-kastélyegyüttest uniós pénzből fejleszthette, és a felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó Dunántúli Magasépítő Kft. nyert 917 millió forintos ajánlattal 2020. februárjában, megelőzve a Paár Attilához köthető WHB-t.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!