Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

A három magyar milliárdos a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítéséhez módosítani kívánja a beépítési határvonalat. A polgármester szerint a település érdekét szolgálja a közpénzből támogatott beruházás.

A tihanyi önkormányzat nem fog komoly akadályokat gördíteni a Csányi-Garancsi-Hernádi trió milliárdos szállodabiznisze elé. A község fideszes polgármestere ugyanis kifejezetten örömmel látja a gigaépítkezést a világörökség várományos félszigeten. A CDHT Hotel Projekt Kft. a közelmúltban írta ki a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotel megvalósításához szükséges bontási munka megtervezésére a közbeszerzési eljárást.

Hernádi Zsolt és Csányi Sándor együtt nevetnek (MTI/Illyés Tibor)Hernádi Zsolt és Csányi Sándor együtt nevetnek (MTI/Illyés Tibor)

A cég az A8 Palace Hotel Zrt.-én keresztül Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezér és Garancsi István (például a székesfehérvári MOL Fehérvár FC labdarúgóklub tulajdonosa) tulajdonában van. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a polgármesternek összességében mi a véleménye a beruházásról, és hogy az önkormányzat mit tud tenni annak érdekében, hogy az építkezés ne károsítsa a páratlanul szép tihanyi környezetet.

Az ingatlannak és a rajta álló épületeknek építészettörténeti, valamint helyi és nemzeti identitást erősítő jelentősége van. Trianon után itt kezdődött el a Balaton üdülőterületként való használata. A József főherceg által épített kastély, valamint a szomszédos Limnológiai intézet tervei a 20-as évek neves építésze, Kotsis Iván keze alól kerültek ki, nemcsak Tihanynak, hanem az egész balatoni építészetnek példát adva akkoriban

- kezdte válaszát Tósoki Imre.

A Tihanyi Kastély és Park Hotel egykor valóban József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary cégcsoport birtokába. A kastély épülete helyi műemléki védettséget élvez, de körülötte bontani kell:

  • a Park Hotelt: bruttó szintterület: 4786 m2 (5 szint)
  • a személyzeti szállót: bruttó szintterület: 467 m2
  • a raktárakat: bruttó szintterület: 140 m2
  • az apartmanokat: bruttó szintterület: 128 m2

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat legnagyobb nyertese a Csányi-Hernádi-Garancsi trió cége volt: 8,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére. Az

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.