6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A három magyar milliárdos a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítéséhez módosítani kívánja a beépítési határvonalat. A polgármester szerint a település érdekét szolgálja a közpénzből támogatott beruházás.

A tihanyi önkormányzat nem fog komoly akadályokat gördíteni a Csányi-Garancsi-Hernádi trió milliárdos szállodabiznisze elé. A község fideszes polgármestere ugyanis kifejezetten örömmel látja a gigaépítkezést a világörökség várományos félszigeten. A CDHT Hotel Projekt Kft. a közelmúltban írta ki a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotel megvalósításához szükséges bontási munka megtervezésére a közbeszerzési eljárást.

Hernádi Zsolt és Csányi Sándor együtt nevetnek (MTI/Illyés Tibor)
Hernádi Zsolt és Csányi Sándor együtt nevetnek (MTI/Illyés Tibor)

A cég az A8 Palace Hotel Zrt.-én keresztül Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezér és Garancsi István (például a székesfehérvári MOL Fehérvár FC labdarúgóklub tulajdonosa) tulajdonában van. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a polgármesternek összességében mi a véleménye a beruházásról, és hogy az önkormányzat mit tud tenni annak érdekében, hogy az építkezés ne károsítsa a páratlanul szép tihanyi környezetet.

Az ingatlannak és a rajta álló épületeknek építészettörténeti, valamint helyi és nemzeti identitást erősítő jelentősége van. Trianon után itt kezdődött el a Balaton üdülőterületként való használata. A József főherceg által épített kastély, valamint a szomszédos Limnológiai intézet tervei a 20-as évek neves építésze, Kotsis Iván keze alól kerültek ki, nemcsak Tihanynak, hanem az egész balatoni építészetnek példát adva akkoriban

- kezdte válaszát Tósoki Imre.

A Tihanyi Kastély és Park Hotel egykor valóban József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary cégcsoport birtokába. A kastély épülete helyi műemléki védettséget élvez, de körülötte bontani kell:

  • a Park Hotelt: bruttó szintterület: 4786 m2 (5 szint)
  • a személyzeti szállót: bruttó szintterület: 467 m2
  • a raktárakat: bruttó szintterület: 140 m2
  • az apartmanokat: bruttó szintterület: 128 m2

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat legnagyobb nyertese a Csányi-Hernádi-Garancsi trió cége volt: 8,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére. Az pedig 2019-ben derült ki, hogy a MTÜ pályázati pénzeiből korábban 2,9 milliárd forint támogatást is kapott a CDHT Hotel Projekt Kft. Két körben tehát összesen 11,5 milliárd forintot kaptak az ingatlanra. A g7.hu számolta ki, hogy szobánként 77 millió forint közpénzt kap a három magyar szupergazdag közös szállodája.

A tihanyi polgármester elmondása szerint az ingatlan épületei közül - a felsorolt okok miatt - a kastély helyi védelem alatt áll (tervezetten 2013, rendeletbe foglaltan 2017 óta). Sajnálatosnak tartja, hogy a jobb sorsra érdemes ingatlan már közel húsz éve elhagyatott, emiatt állaga rohamosan romlik.

A település érdeke, hogy ez az érték olyan funkciót kapjon, amely felújításán, megmentésén túl lehetővé teszi a nagyközönség fogadását, látogatható, turisztikai attrakcióként való bemutatását. Erre a fejlesztők nyitottak, vállalták. A projekt keretében felújításra kerül Habsburg József főherceg nyári rezidenciája, mely minden bizonnyal tovább emeli majd Tihany vonzerejét.

- fogalmazott a polgármester.

Tósoki Imre elárulta, hogy a telken tervezett új szálloda épülete az állagában igen leromlott pártüdülő épülete helyett épülne meg, a parttól a lehető legtávolabb elhelyezve azt, ezzel védve a balatoni tájképet. Emlékeztetett: sok évtizeden át az épületcsoport hotelként működött; a korábbi és a hatályos szabályozási tervek is ezzel a funkcióval számoltak; a meghatározott paramétereket ennek megfelelően alakították ki.

A fideszes polgármester (2019-ben egyedüli induló volt) azért is támogatja a gigaberuházást, mert a szálloda működtetése, üzemeltetése hosszú távra új munkahelyeket teremt a falu lakóinak, ezzel is segítve a fiatalok helyben maradását és a lakónépesség csökkenő létszámának megállítását. A szálloda pedig az önkormányzat reményei szerint növeli majd a vendégéjszaka-számot, ezzel a település adóbevételeit, ami az önkormányzat által a helyi lakosságnak nyújtott szolgáltatások biztonságát erősíti.

A helyi politikus az előzményekkel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az érintett ingatlanra vonatkozó helyi építési szabályzat körülbelül 40 éve változatlan. Az ebben foglalt településrendezési eszközök módosítása azonban jelenleg folyamatban van. Ebből következően erre a területre korábban még nem volt és nincs is jóváhagyott módosítás.

Az előzetes konzultációk alapján azt tudjuk közölni, hogy mivel a szállodaépület közúti kapcsolatai jelenleg nem megfelelőek, ezért a beruházó módosítani kívánja a beépítési határvonalat az út irányába. Ennek köszönhetően egy kedvezőbb helyzet alakul ki, mert  a tervezett épület messzebb kerülne a Balatontól

- indokolta a lehetséges módosítást Tósoki Imre.

A módosítási folyamat része a környezeti értékelés is, amiről az illetékes szakmai állami szervek az eljárás során fognak nyilatkozni. A beruházás építési tervei pedig a polgármester szerint szintén átesnek majd környezeti hatásvizsgálaton, ahol a környezetvédelemért felelős szervek kontrollálják - hatáskörükben eljárva - a környezet- és természetvédelmi szakkérdéseket.

A bontás kivitelezéséhez szükséges teljeskörű tervdokumentáció elkészítésére kiírt közbeszerzésnek még nincs eredménye, az ajánlattételi határidőt február 22-ről március 1-re módosították. Az időzítés érdekes, hiszen a turizmus a koronavírus-járvány miatt padlón van, de mire elkészül a beruházás, lehetséges, hogy már újra minden visszaáll a normális mederbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!