5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Már azt lehetett hinni, hogy kútba esett a három magyar milliárdos közös szállodabiznisze a Tihanyi-félszigeten, de egy bontási közbeszerzésből úgy tűnik, hogy megvalósítási szakaszba léphet a 11,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással megtolt építkezés.

Mintegy két-három év előkészítés, pénzgyűjtés és tervezés után most már tényleg hamarosan beindulhatnak a Csányi-Garancsi-Hernádi trió munkagépei Tihanyban. A CDHT Hotel Projekt Kft. ugyanis kiírta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotel megvalósításához szükséges bontási munka megtervezésére a közbeszerzési eljárást. A cég az A8 Palace Hotel Zrt.-én keresztül Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezér és Garancsi István (például a székesfehérvári MOL Fehérvár FC labdarúgóklub tulajdonosa) tulajdonában van.

Ajánlatkérő célja a „Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció – Nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” című pályázati felhívás keretében benyújtott, KSZK-NKSZ: 036/2019 azonosítószámmal nyilvántartott és támogatásban részesített projekt keretében a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotel megvalósítása. A beruházás keretében szüksége a meglévő épületek bontása. Nyertes ajánlattevő feladata a bontási munkákhoz kapcsolódó tervezői feladatok ellátása.

- szól a közbeszerzés rövid ismertetése.

Hernádi Zsolt és Csányi Sándor nagyot álmodott Tihanyba is (MTI/Illyés Tibor)
Hernádi Zsolt és Csányi Sándor nagyot álmodott Tihanyba is (MTI/Illyés Tibor)

A Tihanyi Kastély és Park Hotel egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary cégcsoport birtokába. A kastély épülete helyi műemléki védettséget élvez, de amit körülötte bontani kell:

  • Park Hotel: bruttó szintterület: 4786 m2 (5 szint)
  • Személyzeti szálló: bruttó szintterület: 467 m2
  • Raktárak: bruttó szintterület: 140 m2
  • Apartmanok: bruttó szintterület: 128 m2

Február 15-ig várják arra az ajánlatokat, hogy ki tudná minél jobban megtervezni a bontást. A három sikeres üzletember becsült vagyona összesen mintegy 400 milliárd forint, de az a közbeszerzési leírásból is kiderült, hogy állami támogatást kaptak a luxusszálloda építésére.

Mi fizetjük a számlát

A Kisfaludy turisztikai fejlesztési programmal minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programja valósulhat meg a vidéki Magyarországon - így büszkélkedik az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 2017-ben útjára indított programmal, amelynek keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon. Az 2019-ben derült ki, hogy a MTÜ pályázati pénzeiből 2,9 milliárd forint támogatást kapott a CDHT Hotel Projekt Kft.

Azt pedig a 24.hu írta meg tavaly májusban, hogy a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat legnagyobb nyertese a Csányi-Hernádi-Garancsi trió cége volt: 8,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére. Emiatt is kell közbeszerzésen kiválasztaniuk a bontási, tervezői és kivitelező cégeket. Két körben tehát összesen 11,5 milliárd forintot kaptak az ingatlanra.

Így Tihanyban 2021-re egy újabb, 150 szobás szálloda nyithatja meg kapuit. A tervezési munka már elindult és várhatóan 2019. elején elindul a szálloda beruházás

fogalmazott Tósoki Imre polgármester egy 2018-as közmeghallgatáson. Ebből látszik, hogy a projekt jelentős csúszásban van. A hotel minden bizonnyal pazar lesz, hiszen Magyarország egyik legkülönlegesebb fekvésű építészeti öröksége Habsburg József főherceg egykori nyári rezidenciája a Tihanyi-félszigeten. Tihany egész területe amúgy világörökség várományos terület övezetébe tartozik. Az Európa Tanács pedig a védett természeti területek Európa diplomáját adományozta a félszigetnek 2003-ban. A g7.hu számolta ki, hogy szobánként 77 millió forint közpénzt kap a három magyar szupergazdag közös szállodája.

Az időzítés érdekes, hiszen a turizmus a koronavírus-járvány miatt padlón van, de mire elkészül a beruházás, lehetséges, hogy már újra minden visszaáll a normális mederbe. Nem a tihanyi lesz az első szállodája a Csányi-Hernádi-Garancsi trió A8 Palace Hotel nevű cégének, amely 2019-ben 498,9 millió forintos adózott eredménnyel zárt. 

A jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében 2020. november 11-december 11. közötti időszakban kizárólag üzleti, gazdasági és oktatási tevékenység céljából érkező vendégeket áll módunkban fogadni, akiket nagy szeretettel várunk

- olvasható a Hotel Moments oldalán. Például ez a 99 szobás, Andrássy úti négycsillagos szálloda tartozik a trió tulajdonába, a házat pedig a Continental Group üzemelteti. Befolyásos üzemeltetőt választottak, hiszen a Continental Group többségi tulajdonosa Flesch Tamás, aki egyben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke is. Azt ebben a cikkünkben írtuk meg, hogy nem rászorultsági elvet követ az Orbán-kormány a padlóra került turizmus mentési kísérlete közben, amit jól mutat az is, hogy a Hotel Moments szálloda után az A8 Palace Hotel Zrt. 8,5 millió forint állami támogatást kapott.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Az MTÜ mindenkinek utalt támogatást, aki megfelelt a feltételeknek (cserébe nem szabad elbocsátani senkit), és nem vizsgálták, hogy az adott szálloda tulajdonosai amúgy milliárdosok vagy sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!