2019. április 23. 20:40

Elbúcsúzott az Exatlon, jön viszont helyette a Bezár a bazár és A Bank. Kiderült az is, hogyan változik az RTL műsorrendje, ha véget ér a Drága örökösök.

81 versenynap után véget ért az Exatlon Hungary, és húsvét hétfőn kiderült, hogy ki nyerte a sport realityt. Érdekesség, hogy a versengésben ugyan sok profi sportoló részt vett, a végső győztes mégis egy amatőr játékos lett. Az Exatlon az elmúlt hónapokban a TV2 legsikeresebb műsora volt, különösen a fiatalabbakat reprezentáló (18-49-es) korcsoportban. Ennek révén tudta a csatorna tartani hétköznapokon a lépést az RTL Klubbal, amely pedig egy kifejezetten közönségcsalogató műsorral, a vidéki környezetben zajló Drága örökösök című sorozattal vágott neki az idei évnek. A nézői érdeklődésre jellemző, hogy az indulást követően sokáig a legnézettebb műsornak számított a Szappanos család története, és később is csak A mi kis falunk tudta leszorítani a képzeletbeli dobogó legfelső fokáról.

Női győztese lett az Exalonnak (Forrás: TV2) Női győztese lett az Exalonnak (Forrás: TV2)

A Drága örökösök is hamarosan véget ér egyébként, de a rajongóknak nem kell aggódniuk. Hivatalos bejelentés ugyan még nem történt, de a számok alapján biztosra vehető, hogy az RTL Klub folytatni fogja a sorozatot. A nézettség mellett más is utal erre, az egyik főszereplő, Ullmann Mónika egy nyilatkozatban utalt rá, hogy hamarosan elkezdik a második évad felvételeit. Az persze kérdés, hogy a csatorna még ősszel bemutatja-e ezeket, vagy csak a jövő év elején tér vissza a népszerű sorozat.

Vannak ugyanis más műsor is az RTL Klub tarsolyában, így egyebek mellett a Love island, amiről korábban már az mfor.hu heti tévés összefoglalójában is írtunk. De a Konyhafőnök – Visszavágó! alcímmel induló új évada is hoz egy eddig nem látott produkciót, hiszen a hétköznap esténként rotációban futó programok (Cápák között, Alvilág, Toplista, Gyertek át, Doktor Murphy) helyett részben új műsorok jönnek. Az egyik ilyen a Főnök inkognitóban című dokureality, amelyről a csatorna közleményében azt írta, hogy a cégvezetők, tulajdonosok merőben új kihívás elé néznek. Álcázva magukat, új dolgozóként munkába állva figyelik meg, hogy mi minden történik a cégük egyes területein, bizonyos munkafolyamatoknál akkor, amikor a dolgozók úgy gondolják, hogy a főnök távol van. Az Undercover Boss hazai adaptációjában a nézők az álcázott vezetők és az ott dolgozók szemszögéből pillanthatnak be például a vendéglátás, vagy az élelmiszeripar egyes munkafolyamataiba. Az információk és a külföldi minták alapján szórakoztatónak ígérkező műsor legnagyobb hibája a viszonylag késő kezdési időpont, az álmoskönyv szerint ugyanis a 10 után kezdődő programoknak nem sok esélyük van a közönségsikerre. Emellett – bár hétvégi műsor – ősszel folytatódik az X-Faktor, ahol a zsűriben ismét változás lesz, Radics Gigit ugyanis Dalos Bogi váltja.

Az RTL Klub kapcsán érdemes még arra is kitérni, hogy a Konyhafőnök milyen változásokkal jár a műsorrendben. A Fókusz továbbra is 19:05-kor kezdődik, de csak fél órás lesz a magazin, majd 19:35-től kezdődik a gasztroműsor. A Konyhafőnök a tavalyinál picit rövidebb, de így is bruttó 110 perces adásokkal érkezik, ami azt jelenti, hogy a Barátok közt viszonylag késői időpontra, 21:30-ra csúszik. A késő esti sávba pedig a fent már jelzett a Főnök inkognitóban kerül, ami hétfőn látható majd, míg kedden az új Magnum sorozat jön, szerdánként filmek lesznek, míg csütörtökön marad a Gyertek át! Pénteken csak a Doktor Murphy kezdési időpontjában lesz változás, ez is későbbre kerül.

Saját fejlesztésű vetélkedővel érkezik a TV2

Ahogy arról írásunkban már megemlékeztünk, a TV2-n véget ért az Exatlon, amelyet most két vetélkedő vált majd fel. Az egyik régi ismerős, hiszen a Bezár a bazár tér vissza Till Attilával és Majkával. A másik viszont a csatorna saját fejlesztésű gameshowja, A Bank lesz. Utóbbinak Stohl András lesz a műsorvezetője.

Új műsort kapott Stohl András (Forrás: TV2) Új műsort kapott Stohl András (Forrás: TV2)

Utóbbi műsor kapcsán a csatorna azt közölte, hogy a játék két fordulóból áll, az elsőben 2 játékosduó párbajozik egymással, akik 4-4 kérdést kapnak, az a csapat jut tovább, amelyik nagyobb összeget gyűjt. A második részt pedig úgy lehet jellemezni a TV2 szerint, hogy 6 kérdés – 6 perc – 60 millió forint!  A nyertes pár egyik tagja ekkor kérdésekre válaszol, a másik pedig trezorokat nyitogat. Jó válasz esetén a trezorokban található összegek hozzáadódnak a nyereményhez, a rossz megoldásokért viszont levonás jár. Ami a TV2 új műsorrendjét illeti, a Tények után 19:10-től jön Tilla és Majka, majd 20:45-től Stohl András és A Bank.

Ezt nézték a múlt héten

Továbbra is az RTL két falusi környezetben játszódó vígjáték sorozata a legnépszerűbb, a sorrendben volt viszont változás. Ezúttal ugyanis A mi kis falunk a Drága örökösök mögé szorult mind a 18-49-es korcsoportban, mind a teljes népességben. A sorrend a kereskedelmi célcsoportban ezt követően Barátok közttel és az Exatlonnal folytatódik.

Érdemes megemlíteni, hogy az RTL-nek a Star Wars sorozat ezúttal sem hozott komoly nézettséget, így vasárnap az Ébredő erő elmaradt Az igazi kaland című vígjátéktól. Ennek köszönhetően a hét utolsó napja ismét a TV2-é lett.

A heti átlagos közönségarányokat összevetve, az RTL Klub kis mértékben javított (13,6 % SHR), míg a TV2 némileg visszacsúszott a kereskedelmi célcsoportban 19-23 óra közötti időszakban. Az RTL-es kábelcsatornák javítottak , mind a F+, amely 4,7 százalékot ért el, mind a Cool, amely pedig 3,3 százalékos közönségaránnyal zárt. Kis mértékben előre tudott lépni a Viasat3 (2,7% SHR) is, miközben a Duna TV (0,8% SHR) közönségaránya minimálisan olvadt.