TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 4. 19:43
mfor.hu

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség nekiállt összeállítani azt széleskörű vizsgálatot, mellyel a majdani, önvezető légitaxik robotpilótáit tudják minősíteni. Nem csak biztonsági szempontból tesztelnék a gépeket, terítékre kerülne mások mellett a zajszennyezés és a magánszféra esetleges megsértésének kérdése is.

Az Európai Unió repülésbiztonsági szerve tesztet fejleszt azzal a céllal, hogy segítségével meg tudják állapítani, biztonságos-e a majdani önvezető légitaxik mesterséges intelligenciája. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Union Aviation Safety Agency, EASA) azt közölte, a légitaxik pilótaszoftvereit a szükséges szigorral fogják vizsgálataiknak alávetni, hogy ne csak a majdani utasok, de a járművek hatósugarába kerülők biztonságát is szavatolni tudják.

Az EASA rendkívül széleskörűnek ígéri a most még csak a kidolgozás elején járó légitaxi-tesztsorozatát. Közlésük szerint nem csak a járművek működését és karbantartását vennék szemügyre, de megvizsgálnák a kezelésükben résztvevő emberek iránt támasztott kompetencia-követelményeket, valamint a taxik zajszennyezését és a magánszféra esetleges megsértésének kérdéseit is.
     
Mindenki rárepül

A légitaxi-fejlesztés napjaink egyik nagy slágere: egymással verseng repülőgép- és autógyártó, valamin fuvaros techcég, hogy minél nagyobb szeletet kanyarítson ki magának a még nem is létező piacból, de olyan induló is rajthoz állt, melyet konkrétan légitaxizás céljából hoztak létre.

Így festhet majd a Lilium légitaxija működés közben. (Forrás: Lilium Facebook) Így festhet majd a Lilium légitaxija működés közben. (Forrás: Lilium Facebook)

Ott van az Airbus négyszemélyes, helikopterekhez hasonlóan függőlegesen fel- és leszállni képes CityAirbus-a, mely május harmadikán tette meg első próbarepülését. Ott van az Uber, akik csak a nevüket és a pénzüket adják a projektjükhöz, a tervezést a Bell, a Boeing és az Embraer mérnökeire bízzák - céljuk, hogy az égi fuvarmegosztó Uber Air szolgáltatás 2023-ban elindulhasson. A Rolls-Royce tavaly nyáron jelentette be, hogy a 2020-as évek elején-közepén már reptetné a saját elektromos, elforgatható szárnyú repülő taxiját, a csakis légitaxizási céllal létrejött startup, a Lilium pedig 2025-ben indítaná el a szolgáltatását - ők múlt hónapban mutatták be öt férőhelyes, teljesen elektromos gépüket, mely állításuk szerint világelső a műfajában.

A Lilium már tárgyal is az EASA-val a gép biztonságának hitelesítéséről. Ez a légitaxi azonban nem önvezető és a szárnyai sem forognak el, a cég szóvivője így amellett érvel, hogy alkalmazhatóak lennének rá a könnyű repülőgépekre vonatkozó hitelesítési irányelvek.

Ugyanakkora szigor kell

Elaine Whyte, a PwC brit drónszakértője, a Brit Királyi Légierő korábbi biztonsági és légialkalmassági mérnöke szerint a légitaxiknál ugyanazokat a biztonsági előírásokat kellene alkalmazni, mint a hagyományos repülésnél. "Ez valószínűleg jelentős belépési korlát lenne, és másfajta készségeket igényelne azoktól a potenciális gyártóktól, akik újak a szektorban."

Anita Sengupta, a „privát légi mobilitást” népszerűsíteni kívánó Los Angeles-i Airspace Experience Technologies startup társalapítója azt mondja, a kiberbiztonság kérdését a levegőben ugyanúgy rendezni kell, mint a szárazföldön. Szerinte jelenleg a légitaxi iparág képviselői zöld utat kapnának a légiforgalmi irányítóktól, de a jövőben valószínűleg egy új rendszert kell felállítani az iparág regulázására, melynek majd magában kell foglalnia a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás területét is.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.