3p

Magyarország legnagyobb, egyúttal a közép- és kelet-európai régió egyik vezető vállalata összefonódás-bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH).

A Mol május végén kötött megállapodást a német BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról, s ez ügyben e hét elején összefonódás-bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH).

Erre akkor köteles egy vagy több társaság, ha fennáll annak a lehetősége, hogy egy vagy több cég összefonódása a piacon erőfölényt okoz, illetve jelentősen befolyásolja a piaci viszonyokat. A GVH két lehetőség közül választ: vagy vizsgálatot indít, vagy nem lát okot erre, ami automatikusan azt jelenti, hogy áldását adja a szóban forgó ügyletre.

A Mol által felvásárolni kívánt szarvasi hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással. Az üzem évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további 53 ezer tonna maradék hulladékot (például hígtrágyát és trágyát) a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból. Ezen kívül mintegy 18 ezer tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára. 

A GVH-nak tett összefonódás-bejelentésében a Mol-csoport azt írta, azért kívánja bővíteni a bioüzemanyag-portfolióját, hogy hozzájáruljon az Európai Unió Megújuló Energia Irányelvében megfogalmazott célok eléréséhez. Ez az akvizíció összhangban van a REPowerEU akcióterv céljaival is, amely magas célt tűzött ki a biogáz- és metántermelésre, hogy észszerűen növelje az Európai Unió általános energiafüggetlenségét. A Mol-csoport felelősséget érez a közép- és kelet-európai régió energiaellátásának biztonságáért, ez működési és fejlesztési szemléletének alapvető része - áll a Versenyhivatal honlapján is olvasható összefonódás-bejelentésben.

A Szarvasi Biogázüzem megvásárlása nagyszerű lehetőség a vállalat fenntartható energiatermelési portfóliójának bővítésére. Fotó: Depositphotos
A Szarvasi Biogázüzem megvásárlása nagyszerű lehetőség a vállalat fenntartható energiatermelési portfóliójának bővítésére. Fotó: Depositphotos

Azt a tranzakció május végi nyilvánosságra hozatalakor közölte a Mol, hogy csoportja számára a Szarvasi Biogázüzem megvásárlása nagyszerű lehetőség a vállalat fenntartható energiatermelési portfóliójának bővítésére, amivel értékes szinergiák valósíthatók meg a vállalaton belül. Az erőmű nemcsak az egyik legnagyobb biogáztermelő kapacitással rendelkezik a közép- és kelet-európai régióban, hanem egy olyan térségben helyezkedik el, ahol a Mol aktív kutatás-termelési tevékenységet folytat. Ez egyedülálló szinergiát nyújt, mivel infrastruktúrát biztosít a biogáz létesítmények termékeinek fejlesztésére. A Mol-csoport örömmel fogadja azt a házon belüli know-how-t, legjobb gyakorlatokat és tudásgenerálási lehetőségeket is, amelyeket a Szarvasi Biogáz üzem biztosít a számára, hogy felgyorsítsa fenntartható portfóliójának fejlesztését, ami jól mutatja a vállalat szándékát, hogy az energiaátalakítás regionális irányadójává váljon - mutatott rá a vevő.

Valamint arra is, hogy a Shape Tomorrow 2030+ stratégiájával összhangban, a Mol-csoport elkötelezett a fenntarthatóság előmozdítása és a körforgásos gazdasághoz való hozzájárulás mellett stratégiai partnerségek, innovatív K+F és célzott beruházások révén, aktívan alakítja a zöld vegyi-, petrolkémiai- és finomító ipar képét, pozitív hatást gyakorolva a környezetre.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!