Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A Szemerey Tamás és Zoltán tulajdonában lévő, 2019-ben 48 millió forintos adózott nyereséget elért cég a tavalyi évre közel 81,7 milliót számolt el a 2018-ban kapott, csaknem 467 milliós vissza nem térítendő állami támogatásból.

A Pécsi Sörfőzde 2019-ben az egy évvel korábbival szinte hajszálra azonos, közel 2,7 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. Ennél 2017-ben még csaknem 40 százalékkal volt magasabb a forgalma. Csakhogy profilt váltott, ma már csak kisüzemi sörfőzdeként működik, miután tulajdonosai, Matolcsy György két unokatestvére, Szemerey Tamás és Zoltán fontosabbnak tartották, hogy az átalakulás következtében a korábbi évek milliárdos adói helyett szinte mikroszkóppal látható közterhet kelljen leszurkolniuk. 

Bejött a profilváltás. Fotó: MTI
Bejött a profilváltás. Fotó: MTI

A 2019-es üzleti éve után például alig valamivel több mint 1 millió forint társasági adót szurkolt le a 49 milliós adózás előtti nyereségéből, ami a duplája a 2018-as profitnak. A tavalyi nyereséget – csakúgy, mint a tavalyelőttit – Szemereyek nem vették ki osztalékként. Ennek ellenére a cég eredménytartaléka nemcsak, hogy elfogyott, hanem súlyosan negatív lett, mínusz 1 milliárd forint – ennek oka a kiegészítő mellékletből nem derül ki. A cég „szerencséje”, hogy e hiányt kompenzálja a közel 1,3 milliárdos lekötött tartaléka. Emiatt a saját tőkéje sem csökkent, sőt a nyereség mértékével még nőtt is, így annak 2019 végi 878 milliós értéke áll szemben a 2018-as 830 millióval.

Történt még egy, igaz, kisebb változás a Pécsi Sörfőzde életében tavaly: árbevétele immár teljes egészében belföldi értékesítéséből származott, szemben a 2018-as évvel, amikor még minimális, 6,56 millió értékben adott el komlónedűt külföldön is. Érdekes még, hogy a reklámköltség a 2018-as negyedére, 400 millióra esett.

Míg a sörgyár forgóeszközei 56,8 millió forinttal gyarapodtak 2019-ben, részben a készletei, részben a követelései növekedése miatt, addig a pénzeszközei csökkentek az előző évhez képest. Alapvetően annak következtében, hogy a vállalkozás egyik számlavezető bankja, az ugyancsak Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó NHB Bank tavaly felszámolás alá került. Ezen 23,1 milliót bukhatott a Pécsi Sörfőzde – legalábbis éves beszámolója szerint ennyit számolt el értékvesztés címén. Az Országos Betétbiztosítási Alapból egyébként 31,4 milliós kártalanítás járt a cégnek, ebből azonban 2019 végéig csak 28,3 milliót kapott meg.

Egy év alatt jelentősen, csaknem ötven százalékkal megugrott a cég bérköltsége, 294 millióról 435 millióra. Pedig ennél alacsonyabb arányban emelkedett az átlagos létszáma, a 2018-ashoz képest 17-tel, 107,7-re, ebből a fizikai 67,07, a szellemi 40,63 volt, ami azt jelenti, hogy két számjeggyel nőhettek a havi fizetések.

A Pécsi Sörfőzde kilátásait javítja, hogy kutatásra-fejlesztésre egy négytagú konzorcium vezetőjeként 2018-ban 467,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nyert el, amelynek eredményei a következő években érhetnek be. Ebből az ingyenpénzből Szemereyék cége a tavalyi 81,7 milliót számolt el. A pécsiek mellett a Szegedi Gabonakutató Intézetből, a Szarvasi Agrár Zrt.-ből és a Hubai Ökogazdaságból álló HUNBIO-konzorcium célja, hogy optimalizálja a bio sörfőzési technológiákat, valamint kifejlesszen bio söripari melléktermékek – úgy, mint sörtörköly és sörélesztő – minél nagyobb hasznosítását lehetővé tévő megoldásokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.