2019. május 28. 14:35

Szemerey Tamás és Zoltán érdekeltségének 2,65 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétele közel 36 százalékkal lett kevesebb a 2017-esnél, adózott nyeresége viszont csaknem elapadt, mindössze 23 millió forintot mutatott 2018 végén az egy évvel korábbi 264 millióval szemben.

Ez az ára annak, hogy a cég 2017 júliusában profilt váltott, már csak kisüzemi sörfőzdeként működik, s jelentősen visszavett az olcsó kategóriás sörök értékesítéséből – magyarázzák a "pécsiek" 2018. évi beszámolójukban a forgalma visszaesését, aminek következtében a 2016-ban pedig még 6,1 százalékos hazai piaci részaránya 2018-ra 2,3 százalékra zsugorodott. Exporttevékenysége szinte teljesen megszűnt, annak 6,56 millió forintos értéke csak az egytizede az egy évvel korábbinak, miközben a belföldi forgalma 4,06 milliárdról 2,64 milliárdra apadt.

Szemerey Tamás Szemerey Tamás

Mindössze 1,79 millió forint adót kellett a cégnek fizetnie a 2018-as éve után, 12,5 millióval kevesebbet, mint 2017-ben, de az igazi csökkenés 2016-hoz mérhető, abban az évben a Pécsi Sörfőzde még 2,56 milliárd forint jövedéki adót szurkolt le. Vagyis a profilváltással valóban több mint 2 milliárdot spórolt a cég – ahogy azt az Mfor.hu hetekkel ezelőtt már egy képviselői kérdésre adott válasz kapcsán előrejelezte.

A nullához közelítő adózott nyereségéből értelemszerűen nem fizet magának osztalékot a két nagytulajdonos. A Pécsi Sörfőzdét közel fele-fele arányban birtokolja a Szemerey Zoltán és fia, Bertalan cége, a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft., valamint a Szemerey Tamás közvetett érdekeltségében lévő BanKonzult Commerce Kft. E célra az eredménytartalékot sem tudták megcsapolni, mivel az már évek óta negatív, 2018 végén 2,2 milliárdot ért el. Ennek ellenére a cég 552,6 milliós jegyzett tőkéjét még így is meghaladja a 829,8 milliós saját tőkéje, miután 1,21 milliárdnyi tőke- és közel 1,28 milliárdnyi lekötött tartalékkal rendelkezik.

Szükség is van e pufferra, mivel a sörgyár kötelezettségei 2018-ban 22,9 millióval, 1,54 milliárd forintra nőttek, alapvetően amiatt, hogy a rövid, egy éven belül lejárók gyarapodtak (297 millióról 372 millióra), míg a hosszúak csökkentek (1,22 milliárdról 1,17 milliárdra). A rövid lejáratú kötelezettségeiből közel 125,5 millióval a szállítóinak tartozott a Pécsi Sörfőzde.

Amelynek 63,3 millió forintja ragadt bent az ugyancsak Szemerey Tamás-érdekeltség NHB Növekedési Hitelbankban amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március közepén elrendelte a végelszámolását, igaz, ezekre is vonatkozott az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 32,2 millió forintos) garanciája. A cég az MNB intézkedését követően a bevételeit a Raiffeisen Banknál vezetett bankszámlájára irányíttatta. Egyúttal tulajdonosi kölcsönt vett fel a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft.-től, hogy a kötelezettségeinek időben eleget tudjon tenni. Legnagyobb vevője szintén az NHB Banknál vezette a bankszámláját, így rá is hatással van az MNB betétkifizetést korlátozó döntése, tartozásait csúszással ugyan, de folyamatosan törleszti – közölte a cég.

A Pécsi Sörfőzde kilátásait ugyanakkor javítja, hogy gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében 467,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott tavaly kutatás-fejlesztésre, amely ez év elején indult el.

A vállalkozás tavaly egy új céget alapított, a PSF Sörcsap Kft.-t 3 millió forintos törzstőkével. Emellett részesedéssel rendelkezett a Pécsi Kereskedők Háza Kft.-ben és a Bonafarm Egyesülésben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.