2019. május 28. 14:35

Szemerey Tamás és Zoltán érdekeltségének 2,65 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétele közel 36 százalékkal lett kevesebb a 2017-esnél, adózott nyeresége viszont csaknem elapadt, mindössze 23 millió forintot mutatott 2018 végén az egy évvel korábbi 264 millióval szemben.

Ez az ára annak, hogy a cég 2017 júliusában profilt váltott, már csak kisüzemi sörfőzdeként működik, s jelentősen visszavett az olcsó kategóriás sörök értékesítéséből – magyarázzák a "pécsiek" 2018. évi beszámolójukban a forgalma visszaesését, aminek következtében a 2016-ban pedig még 6,1 százalékos hazai piaci részaránya 2018-ra 2,3 százalékra zsugorodott. Exporttevékenysége szinte teljesen megszűnt, annak 6,56 millió forintos értéke csak az egytizede az egy évvel korábbinak, miközben a belföldi forgalma 4,06 milliárdról 2,64 milliárdra apadt.

Szemerey Tamás Szemerey Tamás

Mindössze 1,79 millió forint adót kellett a cégnek fizetnie a 2018-as éve után, 12,5 millióval kevesebbet, mint 2017-ben, de az igazi csökkenés 2016-hoz mérhető, abban az évben a Pécsi Sörfőzde még 2,56 milliárd forint jövedéki adót szurkolt le. Vagyis a profilváltással valóban több mint 2 milliárdot spórolt a cég – ahogy azt az Mfor.hu hetekkel ezelőtt már egy képviselői kérdésre adott válasz kapcsán előrejelezte.

A nullához közelítő adózott nyereségéből értelemszerűen nem fizet magának osztalékot a két nagytulajdonos. A Pécsi Sörfőzdét közel fele-fele arányban birtokolja a Szemerey Zoltán és fia, Bertalan cége, a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft., valamint a Szemerey Tamás közvetett érdekeltségében lévő BanKonzult Commerce Kft. E célra az eredménytartalékot sem tudták megcsapolni, mivel az már évek óta negatív, 2018 végén 2,2 milliárdot ért el. Ennek ellenére a cég 552,6 milliós jegyzett tőkéjét még így is meghaladja a 829,8 milliós saját tőkéje, miután 1,21 milliárdnyi tőke- és közel 1,28 milliárdnyi lekötött tartalékkal rendelkezik.

Szükség is van e pufferra, mivel a sörgyár kötelezettségei 2018-ban 22,9 millióval, 1,54 milliárd forintra nőttek, alapvetően amiatt, hogy a rövid, egy éven belül lejárók gyarapodtak (297 millióról 372 millióra), míg a hosszúak csökkentek (1,22 milliárdról 1,17 milliárdra). A rövid lejáratú kötelezettségeiből közel 125,5 millióval a szállítóinak tartozott a Pécsi Sörfőzde.

Amelynek 63,3 millió forintja ragadt bent az ugyancsak Szemerey Tamás-érdekeltség NHB Növekedési Hitelbankban amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március közepén elrendelte a végelszámolását, igaz, ezekre is vonatkozott az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurós (jelenlegi árfolyamon mintegy 32,2 millió forintos) garanciája. A cég az MNB intézkedését követően a bevételeit a Raiffeisen Banknál vezetett bankszámlájára irányíttatta. Egyúttal tulajdonosi kölcsönt vett fel a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft.-től, hogy a kötelezettségeinek időben eleget tudjon tenni. Legnagyobb vevője szintén az NHB Banknál vezette a bankszámláját, így rá is hatással van az MNB betétkifizetést korlátozó döntése, tartozásait csúszással ugyan, de folyamatosan törleszti – közölte a cég.

A Pécsi Sörfőzde kilátásait ugyanakkor javítja, hogy gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében 467,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott tavaly kutatás-fejlesztésre, amely ez év elején indult el.

A vállalkozás tavaly egy új céget alapított, a PSF Sörcsap Kft.-t 3 millió forintos törzstőkével. Emellett részesedéssel rendelkezett a Pécsi Kereskedők Háza Kft.-ben és a Bonafarm Egyesülésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.