2018. december 19. 11:29
mfor.hu

A közösségi portál külön bejárást biztosított a személyes információinkhoz a nagy techvállalatoknak. Ezzel a Microsoft, az Amazon és a Spotify is jól járt - de legfőképp persze maga a Facebook.

Mindenkitől védte a személyes adatainkat a Facebook, csak arról nem szóltak senkinek, hogy bizonyos techóriások ez alól kivételt képeztek, és nekik évekig külön bejárást biztosítottak az információinkhoz, írja a New York Times a közösségi oldal belső irattömegei és interjúi alapján.

A lap birtokába került több száz oldalnyi dokumentum 2017-es keltezésű, a Facebook partnercégekhez fűződő kapcsolatának alakulását rögzíti, és az eddigi legmélyebb betekintést nyújta a közösségi oldal adatmegosztási gyakorlatába. Az információcsere kölcsönösen kedvezett az érintett feleknek: a Facebook folyamatosan növelni tudta felhasználói számát, a partnerek pedig extra reklámokhoz jutottak a közösségi oldalon. Mark Zuckerberg vállalata több mint 150 céggel kötött ilyen paktumot, köztük volt a Microsoft, az Amazon és a Spotify is.

Egyes partnerek a privát üzeneteinket is elolvashatták, ilyen volt a Netflix és a Spotify is, a Microsoft a Bing keresőmotorja útján megkapta az ismerőseink nevét, az Amazon neveket és elérhetőségeket kapott, az Apple pedig hozzáfért a facebookos ismerőseink naptárbejegyzéseihez.

A Facebook már 2010-től fogva kötött ilyen szerződéseket, és egyes paktumok még 2017-ben is éltek. Zuckerbergék nem kértek pénzt a nagyobb hozzáférés biztosításáért, de az információk ilyen kiadása minden esetben a felhasználók megkérdezése nélkül történt.

A kivételes bánásmódban részesült cégek azt állították, hogy nem éltek vissza a felhasználók személyes adataival, a Facebook pedig annyit közölt csak, hogy mindent megtesznek azért, hogy az emberek bízzanak bennük. Ezt a feladatot egyre nehezebb lesz teljesíteniük, a sorozatos Facebook-botrányok közül a legutóbbi is a felhasználók személyes adatai miatt kerekedett, amikor kiderült, hogy az információinkat a cég alkualapnak is felhasználta a baráti vállalatok jutalmazásánál és a riválisok büntetésénél.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.