2018. december 19. 11:29
mfor.hu

A közösségi portál külön bejárást biztosított a személyes információinkhoz a nagy techvállalatoknak. Ezzel a Microsoft, az Amazon és a Spotify is jól járt - de legfőképp persze maga a Facebook.

Mindenkitől védte a személyes adatainkat a Facebook, csak arról nem szóltak senkinek, hogy bizonyos techóriások ez alól kivételt képeztek, és nekik évekig külön bejárást biztosítottak az információinkhoz, írja a New York Times a közösségi oldal belső irattömegei és interjúi alapján.

A lap birtokába került több száz oldalnyi dokumentum 2017-es keltezésű, a Facebook partnercégekhez fűződő kapcsolatának alakulását rögzíti, és az eddigi legmélyebb betekintést nyújta a közösségi oldal adatmegosztási gyakorlatába. Az információcsere kölcsönösen kedvezett az érintett feleknek: a Facebook folyamatosan növelni tudta felhasználói számát, a partnerek pedig extra reklámokhoz jutottak a közösségi oldalon. Mark Zuckerberg vállalata több mint 150 céggel kötött ilyen paktumot, köztük volt a Microsoft, az Amazon és a Spotify is.

Egyes partnerek a privát üzeneteinket is elolvashatták, ilyen volt a Netflix és a Spotify is, a Microsoft a Bing keresőmotorja útján megkapta az ismerőseink nevét, az Amazon neveket és elérhetőségeket kapott, az Apple pedig hozzáfért a facebookos ismerőseink naptárbejegyzéseihez.

A Facebook már 2010-től fogva kötött ilyen szerződéseket, és egyes paktumok még 2017-ben is éltek. Zuckerbergék nem kértek pénzt a nagyobb hozzáférés biztosításáért, de az információk ilyen kiadása minden esetben a felhasználók megkérdezése nélkül történt.

A kivételes bánásmódban részesült cégek azt állították, hogy nem éltek vissza a felhasználók személyes adataival, a Facebook pedig annyit közölt csak, hogy mindent megtesznek azért, hogy az emberek bízzanak bennük. Ezt a feladatot egyre nehezebb lesz teljesíteniük, a sorozatos Facebook-botrányok közül a legutóbbi is a felhasználók személyes adatai miatt kerekedett, amikor kiderült, hogy az információinkat a cég alkualapnak is felhasználta a baráti vállalatok jutalmazásánál és a riválisok büntetésénél.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!