Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Befejeződött ugyanis az Aegon Lakástakarék végelszámolása, melyet követően a cégbíróság törölte a céget. A lépés korántsem váratlan annak ismeretében, hogy a társaság már tavaly májusban megállapodott az Erstével, átruházza neki a lakástakarék-szerződéseit. Ami összefüggésben állt azzal, hogy a kormány 2018 októberében az effajta öngondoskodáshoz nyújtott, bőkezű állami támogatást megvonta.

Élt 8 évet. A holland Aegon biztosító 2012 decemberében alapította meg magyarországi lakástakarékpénztárát, amelyet a cégbíróság 2013 májusában jegyzett be. 

Kicsúszott a kezük közül. Fotó: depositphotosKicsúszott a kezük közül. Fotó: depositphotos

Jó üzleti döntésnek tűnt az Aegon Lakástakarék Zrt. megalapítása. Hiszen a 2008 őszén kitört világgazdasági válságot követően a megannyi sebből vérző bankok kénytelenek voltak jelentősen mérsékelni a hitelezéseiket, ami teret adott az effajta terheket nem cipelő lakástakarékoknak, amelyek gyakorlatilag a lakáscéljaik megoldásához forrásokat keresők szinte egyedüli alternatíváivá léptek elő. Különösen, hogy az előtakarékoskodást az állam az e termék tekintetében nemzetközi viszonylatban szokatlanul magas, a befizetések után évente 30 százalékos, de legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatással is ösztönözte.

Más kérdés, hogy amikor az Aegon a hazai piacra lépett, már négy lakástakarékpénztár kínálta a szolgáltatásait. A legrégebben, az ezen szolgáltatás magyarországi bevezetésével egyidejűleg, 1996 decemberében indult Fundamenta-Lakáskassza – amely egyúttal piacvezető volt, s máig is az –, valamint két, alapvetően a lakosságot kiszolgáló bank, az OTP és az Erste pénztára. E létszámból arra lehetett következtetni, hogy van hely a piacon egy új szereplőnek.

Az adatok azonban azt mutatják, hogy az Aegon lakástakarékja nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. Bár árbevétele évről évre nőtt, mindezt – ahogy grafikonunkon is látható –tetemes veszteségek kísérték.

A negatív eredményadatok alapján gyakorlatilag egyetlen kívülállót sem ért váratlanul, hogy a holland anyacég 2018. szeptember 24-én bejelentette, felfüggeszti a szerződések értékesítését. Csupán az időzítés lehetett meglepetés, alig három héttel később azonban adódott egy nagyon is kézenfekvő magyarázat. Ahogy ugyanis arról lapunk az elsők között beszámolt, 2018.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.