Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Párizs, Róma és Hamburg után az amerikai nagyvárost is bevette a jegybank.

A megnyitó ünnepségen elmondott beszédében Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági stabilizálás évei után az MNB immár Magyarországnak a fejlett gazdaságú országokhoz történő felzárkózásán dolgozik, Kevin Daly, a Goldman Sachs bankház igazgatója pedig a magyar gazdaságban tapasztalható pozitív folyamatokat, elsősorban is a növekedési ütemet dicsérte.   A rendezvényen beszédet mondott B. Gerard Dages, a New York-i Fed alelnöke, Palotai Dániel, az MNB főközgazdásza is. Az eseményen jelen voltak New York-i székhelyű pénzügyi intézmények, jegybanki képviseletek, egyetemek, pénzügyi szervezetek és agytrösztök képviselői is.

A magyar jegybank képviseleti irodájának egyik fontos célja, hogy szoros kapcsolatokat építsen ki a pénzügyi szektor New Yorkban dolgozó szereplőivel. A jelenleg három munkatárssal működő képviselet emellett az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékrendszer (Fed) New York-i regionális tagbankjával, szabályozó hatóságokkal, továbbá helyi és környékbeli gazdasági-pénzügyi szakmai szervezetekkel való szoros együttműködést is céljául tűzte ki, valamint bővíteni szándékozik az oktatási és kutatási kapcsolatait kiemelkedő amerikai egyetemekkel, annak érdekében, hogy csereprogramokkal és szakmai képzésekkel támogassa a magyar banki szakemberek munkáját.

New Yorkban egyébként csaknem húsz jegybank tart fenn képviseleti irodát, és munkatársaik nemrégiben laza "együttműködési platformot" hívtak életre konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, szakmai programok rendezésére, hogy így is elősegítsék a jegybankok közötti tudásmegosztást. A megnyitó ünnepség után Kevin Daly az MTI-nek elmondta: kifejezetten optimista a magyar gazdaság 2018-2019-kilátásait illetően. A magyar gazdaságot szerinte tovább erősítik majd a világgazdaság erőteljes növekedése mellett a könnyebbedő pénzügyi kondíciók és a fiskális politika. A Goldman Sachs igazgatója 4,5 százalékos növekedést jósolt a magyar gazdaságnak az idén. "Ez relatíve erős növekedés, amely hozzájárul a magyar munkanélküliség nagyarányú csökkenéséhez" - fogalmazott a bankszakember.

Nagy Márton, az MNB alelnöke az MTI-nek adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy "New York a legfontosabb pénzügyi központ Amerikában, de talán az egész világon is, a befektetők pénze itt összpontosul, s London mellett innen irányul Magyarországra a legtöbb befektetés". Hozzátette, hogy az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed ugyan a fővárosban, Washingtonban van, de a pénzügyi piacot New Yorkból irányítják, ezért a New York-i Feddel való kapcsolattartás kiemelten fontos.

Az MNB céljait firtató kérdésre az alelnök leszögezte: "a magyar jegybank New Yorkban elsősorban szeretne információkat kapni, jobban megérteni a befektetők viselkedését, és szeretne sokkal jobban belelátni abba, hogy a Fed miért működik úgy, ahogy működik, hiszen a Fed politikája áttétetelesen ugyan, de jelentős hatást gyakorol a magyar gazdaságra".

Nagy Márton kitért az MNB előtt álló kihívásokra is, amelyekről egyébként a képviseletet megnyitó ünnepi beszédében szintén szót ejtett. Leszögezte, hogy 2010 és 2018 között a fiskális politikában, majd a monetáris politikában elért fordulat után a magyar gazdaság ma stabil alapokon áll. "Megszűnt az ikerdeficit, a folyó fizetési mérlegben többlet alakult ki, alacsonyak a kamatok, működik a hitelpiac, devizahitel nélküli a lakosság" - mondta. A legnagyobb kihívásnak és legfontosabb feladatnak a növekedés fenntarthatóságát nevezte. Mint mondta: "sikerült ugyan visszanyerni a 4 százalékos növekedést, de ez egyelőre ciklikus, tehát meg kell teremteni, hogy a következő évtizedekben folyamatosan képesek legyünk elérni a 4-5 százalék körüli növekedést". A Magyar Nemzeti Bank alelnöke hangsúlyozta: "ez a fenntarthatóság a jövő nagy kihívása, és a jegybank ebben fog segíteni a kormánynak".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.