<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ám ennek csupán töredéke az, ami konkrétan a jegybevételeknek köszönhető.

Határidő előtt közzétette a 2021. évi beszámolóját a vadászati világkiállítás szervezéséért és lebonyolításáért felelős állami cég, az Egy a Természettel Kft. A dokumentumokból eddig még nem ismert részleteket lehet megtudni az összesen 17 milliárd forintból megrendezett esemény pénzügyeiről.

Így például az egyik legfontosabbat is, hogy pontosan mennyit hozott a konyhára a világkiállítás - azaz mennyi bevétel folyt be a kasszába és a legvégén mennyi maradt vagy épp mennyi hiányzik onnan. A számok alapján rögtön az elején annyit már elárulhatunk: a matek is alátámasztja azt a sikerjelentést, melyet rendre kiadtak a szervezők a világkiállítás látógatói számával az események sikerével kapcsolatban.

Ám mielőtt belevágunk, meg kell jegyezni, hogy az Egy a Természettel Kft. nemcsak a vadászati világkiállításért és kísérőrendezvényeikért felelt, de ellátta a 2021. évi Négyesfogathajtó Lovas Európa-bajnokság (EB) és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezési, lebonyolítási és koordináló feladatait is. Erre a két eseményre egyébként kicsivel több mint 8 milliárd forintnyi támogatást kapott a társaság: közel félmilliárdot a lovas EB-re, 7,6 milliárdot pedig a kongresszusra.

Nyereséges lett. Fotó: MTI / Mohai BalázsNyereséges lett. Fotó: MTI / Mohai Balázs

A rendezvényeknek köszönhetően összesen 654,8 millió forint bevétel folyt be a cég kasszájába. Melynek kicsivel több mint a harmada, 239 millió az, amit jegybevételeknek köszönhet a cég. Emellett nagyobb összeg folyt még be

  • szponzori bevételekből, 171,4 millió,
  • bérleti díjakból, 99,3 millió
  • és újsághirdetés bevételeiből 52,2 millió forint.

Az értékesítésből származó saját bevételeknél sokkal nagyobb mértékben kapott egyéb bevételt a társaság, egészen pontosan majdnem 17,6 milliárd forintot.

Erre szüksége is volt, hiszen a szervezés-lebonyolítás feladatai nagy költségűek voltak. Anyagjellegűként kicsit több mint 15 milliárd forintot költöttek el, melyből a legnagyobb tételt, 14,9 milliárdot az igénybe vett szolgáltatások emésztettek fel. Ennek zöme (14,01 milliárd forint) semmi másra nem ment el, mint a kommunikációra és a rendezvény költségeire.

A személyi jellegű ráfordítások közel egymilliárd forintot tettek ki. Az átlagos létszám a cégnél 47 fő volt, viszont a fluktuáció és a munkaerőigény meglehetősen változatosan alakult. Mint a kiegészítő mellékletben írják, a csúcsidőszak ebből a szempontból a június-szeptember volt, majd utána folyamatosan csökkenni kezdett a létszám. Mindenesetre még így is kimagasló átlagos havi bért kapunk a bérköltség alapján.

47 fővel számolva havonta kicsit több mint bruttó egymillió forint átlagos bért kapunk a kft.-nél.

Az már üzemi szinten is megmutatkozott, hogy a rábízott támogatással jól gazdálkodott a cég, hiszen itt is nyereséges volt a működés. Ezt már nem is befolyásolta érdemben a pénzügyi műveletek eredménye, így

végeredményben 510 millió forintos tiszta profit maradt év végén.

Ezt - nonprofit társaság lévén - az eredménytartalékba fogják helyezni a dokumentumok alapján.

A fentieken túlmenően azonban más érdekességek is kiderülnek. Például, hogy 93 szervezet részére a cég is támogatást nyújtott, összesen közel 3 milliárd forint értékben. Ebből országos szinten 1500 rendezvényt valósítottak meg, miközben

  • 450 millió a Négyesfogathajtó és Lovastorna Európa-bajnokság kiadásait fedezte,
  • az Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben pedig kicsivel több mint 1 milliárd forintot adtak támogatásként, melyből a Hősök terén megvalósult, Ferenc pápa által celebrált szentmise, a Margitszigeti családi nap, valamint a zarándokok ellátási költségeit fedezték.

A cég mérlegéből pedig kiderült:

a megvásárolt Fátyol magyar vizslát, mint kabalaállatot 150 ezer forint értéken tartják nyilván

  • a kiállításra elkészült, bemutatott és tovább hasznosítható állatpreparátumok 62 milliós,
  • a szobrok 302 milliós,
  • a filmek pedig 785 milliós értékkel szerepel a könyvekben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.