4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Nem történt drasztikus csökkenés a vállalkozások számában a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után – olvasható ki Központi Statisztikai Hivatal héten frissült adatsoraiból. Nemzetgazdasági ágakra lebontva néztük meg, hány társas vállalkozás volt regisztrálva a vírus által leginkább megtépázott iparágakban.

A cikk eredetileg a laptársunk, a Piac és Profit oldalán jelent meg.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, a magyar és külföldi turisták elmaradása következtében az egyik legnagyobb sokkot kétségtelenül a hazai turizmus szenvedte el. De mit mutat a hivatalos statisztika a működő cégekről?

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén a januári adatok alapján 23 686 cég tevékenykedett ebben az iparágban. Számuk februárban némileg ugyan, de tovább nőtt, 23 699-re. A járvány márciusban jelent meg Magyarországon, ami a KSH adatsorában is meglátszik: 50-nel, 23 649-re, áprilisra már 23 572-re csökkent a regisztrált szálláshely-szolgáltatást vagy vendéglátást végző cégek száma. Mélypontnak a május számított, 23 534 társas vállalkozást tartottak számon. A lejtő nem nyúlt hosszúra, nyárra újra mérsékelt emelkedésnek indult a szektor: júniusban 23 543, míg júliusban 23 599 regisztrált cég működött ilyen formában Magyarországon.

Az újbóli növekedés nyilvánvalóan nem független a korlátozások folyamatos feloldásától sem, a gazdaság újraindulásától, valamint attól a ténytől, hogy a kormány a belföldi nyaralás előtérbe helyezését kérte a magyaroktól, akik láthatóan meg is fogadták a miniszterelnök tanácsát és a Balatont választották. A strandokra kiírható lett volna a megtelt tábla is. Még az ajánlott védőtávolságot sem sikerült sok esetben betartani. A kereslet tehát bőven megvolt arra, hogy merjenek vállalkozni az arra fogékonyak.

Szintén érdemes megnézni azt is, hány cég tudott talpon maradni a kereskedelemben. Májusban például a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az eredményt némileg torzítja, hogy a KSH friss adatsora együtt vizsgálja a kereskedelmet és gépjárműgyártást. Ezen a két területen az év elején még 114 631 társas vállalkozást regisztráltak, ez nyár közepére már csak 113 209 bejegyzés volt. 

Az idegenforgalom és a kereskedelem mellett nagy veszteségeket szenvedett el a művészeti és szórakoztatóipari szektorban is, ahol úgy tűnik, nem csak a koronavírus volt hatással. Ugyanis a KSH adataiból már az év elejétől fogva egy folyamatos csökkenés rajzolódik ki, igaz, ezen a területen sem drámai a visszaesés: az év eleji 9 901 darab bejegyzett társas vállalkozás júliusra 9 706-ra apadt.

Mindezen adatokból az látszik, a túlélésre játszhattak a cégek az elmúlt hónapokban. A megmaradáshoz persze hozzájárulhattak a kormány gazdaságvédelmi mentőcsomagjának egyes elemei is, mint többek között a hitelmoratórium, adózási könnyítések, és a jegybanki hitelprogramok.

A turizmus védelmének programjára például 600 milliárdot különítettek el. Az április elején bevezetett bértámogatás eddig több mint 200 ezer munkavállaló megtartását segítette. Itt meg kell jegyezni, hogy rossz hír, hogy a programra már csak jövő hétfőig nyújthatják be a kérelmeket a vállalkozások. (Erről bővebben ebben a cikkünkben részletesen is olvashat.) 5,2+2,12 milliárd forinttal próbálják megsegíteni a hazai könnyűzenei ágazatot is, a művészeti szférában egy körben 5,108 milliárd forintot osztanak szét a kedvezményezettek közt. (A névsorról laptársunk, a Privátbankár.hu írt.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.