5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Semmelweis Egyetem idén újraválasztott rektorának – akit meglepően merész kritikával illette kihívója januárban, a vezetői kampányok idején -, fő tevékenysége mellett több céggel is rendelkezik, melyek 2022-ben vegyesen muzsikáltak. Azért persze így sincs baj, sőt.

A professzor legnagyobb cége egy családi vállalkozás, a Cardio Dent Kft., fő tevékenysége az egyéb természettudományi, műszaki kutatás és fejlesztés, és ki lehet jelenteni, hogy szinte hajszálpontosan ugyanúgy muzsikált, mint az elmúlt években. 2020-ban 66,1 millió forintos, 2021-ben 66,5 milliós, míg 2022-ben 67,5 millió forintos nettó árbevételt ért el.

A nyereség ugyan kicsivel elmaradt a 2021-estől (2020-ban a cég 39,3 millió forintos profitot termelt, 2021-ben 38,3 millió forintot, tavaly pedig 37,9 milliót), de stabilan tartja magát a vállalkozás.

Igaz, korábban ment még ennél is jobban a cégnek, hiszen 2019-ban 84 milliót, 2020-ban és 2021-ben 40-40 milliót vett ki a család osztalékként, de idén úgy döntöttek, hogy az előző évek gyakorlatát megtörve nem vesznek ki pénzt belőle.  

Összességében nem volt annyira rossz a tavalyi év a rektornak. Fotó: Youtube
Összességében nem volt annyira rossz a tavalyi év a rektornak. Fotó: Youtube

Merkely Béla másik cége, a Merkely-Cardiosport Egészségügyi Szolgáltató Kft. tavalyi éve viszont jóval rosszabbra sikerült. A feleségével közös cég főleg saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, és a korábbi évek menetelésével szemben tavaly a felére esett vissza a bevétele. Ugyanis 2021-ben még 137,3 millió forintos, míg 2022-ben 72,4 milliós forgalmat bonyolított le. Beszámolójukból látszódik, hogy az alaptevékenység esett vissza jelentősen, közel negyedére.

Ennek köszönhetően a nyereség is jóval szerényebb lett, a korábbi 121,6 millió forintról 38,8 millióra zsugorodott, és osztalékot sem vettek ki.

Merkely egyébként még további cégekben érdekelt, de ezek messze nem olyan sikeresek. A 2019-ben alapított 3D Guide Kft.-nek ahogy tavalyelőtt, úgy tavaly sem volt árbevétele, ám kicsivel több vesztesége igen, igaz, csak 118 ezer forint. Ahogy 2021-ben, úgy 2022-ben is azt írták kiegészítő mellékletükben, hogy a cég számára a következő év feladata, hogy olyan bevételt produkáljanak, amely lehetővé teszi a további nyereség elérését. A jelek szerint ez nemigen jön össze.

Legfiatalabb cégétől, a 2020-ban alapított Techstream Lab Kft.-től, - ami főleg üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozik -, viszont megvált. A cég 2020-ban még 5,6 milliós árbevétel mellett 8 ezer forintos elenyésző veszteséget könyvelt el, 2021-ben pedig nulla árbevétel mellett 36 ezer forintos mínuszt produkált. 2022-ben ugyan bevétele sem volt, de veszteséget sem termelt, azaz nullszaldós lett, a kardiológus tavaly év végén mégis eladta üzleti részesedését a cégben.

Egyedül a 2017-ben létrehozott Chemical Agent Invest Zrt.-nek nincs fent a 2022. évi beszámolója. A céget vagyonkezelés céljából alapította Merkely doktor, és tavaly is csak augusztusban vált elérhetővé. A vállalkozás már megalakulása óta nem muzsikál jól. 2020-ban 164 ezer forint, 2021-ben már 845 ezer forint mínuszt "tehetett zsebre".

Összességében tehát 76,7 milliós biztos nyereséggel zárta az évet a rektor, ami a járvány lecsengését követően, és az inflációs környezet kellős közepén nem rossz eredmény. Ehhez képest az ismert veszteségei igazán elenyészőek.

Merkely doktor 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanása után lett országosan ismert gyakori médiaszereplései miatt. Az oltások megjelenésekor a kormány vakcinanépszerűsítő plakátkampányában is szerepelt. Akadtak ellentmondásos nyilatkozatai is, például amikor a harmadik hullám után azt mondta, hogy nem lesz negyedik, mert hazánkban magas az átoltottság. Vagy amikor az oltási protokollal ellentétben a rektor két Szputnyik után Janssennel oltatta be magát. Merkely fiatal orvosként részt vett az első hazai szívátültetésben 1992-ben, és később is fontos szerepe volt a hazai szívtranszplantációs program megvalósításában, az elmúlt években pedig a Semmelweis látványosan javította helyezését az egyik meghatározó nemzetközi egyetemi rangsorban.

Utoljára pedig akkor került a sajtó kereszttüzébe, mikor januárban Kellermayer Miklós, az általános orvosi kar dékánjának személyében kihívója akadt a rektori székért való küzdelemben.

Kellermayer komoly kampányba kezdett, amikor egyik első Facebook-videójában utalt arra, hogy a Semmelweis Egyetemen a nyers erő használata, az egyszemélyes akarat érvényesülése, valamint szorongás és megalázottság a jellemző. Bírálatában azt is megfogalmazta, „elkezdtek fontosabbá válni a látványelemek, mint a valódi minőség, évtizedes szellemi műhelyek eróziója indult el.” Ennek ellenére 2023. januárjában az öttagú szenátus Merkely Bélát szavazta meg új öt évre rektornak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!