<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

A Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő alcsútdobozi golfklub az előző évi bevételeinek közel ötödét kapta meg támogatásként. Ennek köszönhetően nyereséggel zárta a koronavírus-járvánnyal terhelt 2020-as évet. A területet bérbe adó Orbán Győző cége viszont továbbra is csak veszteséget termel. 

Bő két évvel ezelőtt, 2019 tavaszán történt meg az, hogy az addig Csányi Sándor fia, Csányi Attila birtokában lévő alcsútdobozi Pannónia Golf Klub teljesen új tulajdonosi körhöz került. Mészáros Lőrinc a Talentis Group Zrt.-n keresztül a golfklub üzemeltetését szerezte meg - ezt végzi a Máriavölgy Zrt. -, ezzel egy időben Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző a területet bérbe adó és birtokló cég, a PSU Kft. egyedüli tulajdonosa lett. 

Míg utóbbi gazdálkodásában semmiféle változást nem hozott a tulajdonosváltás, addig a golfklub története legjobb évét zárhatta 2019-ben. Sőt, egy évtized után először sikerült nyereségesen működtetni azt. A felívelés lendületét azonban megtörte a koronavírus-járvány 2020-ban - gondolhatnánk, ám nem járnánk közel az igazsághoz. 

A klub területe madártávlatból. (Forrás: Pannónia Golf és Country Club) A klub területe madártávlatból. (Forrás: Pannónia Golf és Country Club)

A Máriavölgy Zrt. 2020-as éves beszámolója szerint bár az árbevételek alakulásán azért meglátszik a Covid-hatás, az eredménybeszámoló legutolsó és legfontosabb, adózott eredmény során azonban sikerült majdnem ugyanolyan számot szerepeltetni, mint egy évvel korábban. De ne rohanjunk ennyire előre. 

A klub üzemeltetőcége tavaly 347,6 millió forint árbevételt könyvelt el 2020-ban, ami harmadával kevesebb az előző évi rekordnál. A kiegészítő melléklet elvileg rávilágíthatna a csökkenés pontosabb okára, ám a cég nem részletezi túlságosan a bevételek összetételét, így nem derül ki, mely szolgáltatások bevétele esett vissza. 

Ez a közel 140 milliós bevételcsökkenés pont akkora, hogy a költségeket ne lehessen teljes mértékig fedezni; magyarán veszteséggel zárhatott volna a cég. Igenám, de az egyéb bevételek soron egy kiugróan nagy tétel tűnik fel: míg 2019-ben itt még csak alig 16 millió forint szerepel, tavaly 109,7 millió forintot könyveltek el ide. 

Ennek az összegnek a zöme, 101,6 millió forint kapott támogatásként szerepel a könyvekben. Ennél pontosabbat, hogy konkrétan milyen jogcímen érkezett ez az összeg, azonban nem árul el a kiegészítő melléklet ebben az esetben sem. 

A bevételek csökkenésével párhuzamosan a kiadások is alacsonyabbak lettek: anyagjellegűként 186 milliót számoltak el a korábbi 205 millió után, személyi jellegűként pedig 133,3 milliót az előző évi 165 millió után. Utóbbi egyértelműen a bérek csökkentésének lehet a következménye, hiszen a dolgozói létszám változatlan volt 2020-ban. 

A bérköltségből számított átlagos bruttó bér 402 ezer forintra mérséklődött a korábbi 456 ezerről. 

Mindezek eredményeként a Máriavölgy Zrt. üzemi szinten már hozta a 2019-es év számát: 44,2 millió forint nyereséget mutattak ki 47,1 millió után. Ezen pedig gyakorlatilag csak az adófizetési kötelezettség változtatott, így 2020-at 42,2 millió forint tiszta nyereséggel zárta a cég a 2019-es 45,2 millió után. Az összeget az eredménytartalékba helyezték, osztalékot nem fizettek. 

A Máriavölgy Zrt.-vel kapcsolatban említésre méltó a kötelezettségek állománya, mely 340 millió forint. Ennek zöme, 233 millió forint hosszú lejáratú kötelezettség, ami szinte teljes egészében az anyacéggel, a Talentis Group Zrt.-vel szemben fennálló tartozás. A dokumentumok szerint 220 millió forinttal adós a Máriavölgy Zrt. a Talentis felé. 

Orbán Győzőnek nem jövedelmez a bérbe adás

A golfklub gazdálkodásával ellentétben az Orbán Győző tulajdonában lévő, a terület bérbeadásáért felelős PSU Kft. számai nem túl fényesek. A cég ugyanis változatlanul veszteséges. Igaz, ha más oldalról közelítjük meg az adatokat, azt is mondhatnánk, stabilan lemásolta a 2019-es év számait a Kft. 

Az értékesítés nettó árbevételeként gyakorlatilag forintra ugyanannyit könyvelt el a cég, mint 2019-ben (vagy, mint az azt megelőző években), 12,243 millió forintot. Mivel egyedüli tevékenysége a bérbeadás, melyek jellemzően többéves konstrukciók, az évente megegyező összegű bevétel nem túlzottan meglepő. Az viszont már pikánsabb, hogy a jelek szerint a miniszterelnök édesapja a jelek szerint nem változtatott a bérleti szerződésen, miután új tulajdonosként megjelent ő, illetve a golfklub üzemeltetőjeként Mészáros Lőrinc. 

A cégnek alkalmazottja nincs, nem keletkezett személyi jellegű ráfordítás és anyagjellegűként is csak minimális, 885 ezer forintot számoltak el. Ellenben 11,9 millió forint értékcsökkenési leírást ezúttal is el kellett könyvelni, ami miatt már üzemi szinten sem jövedelmező a bérbeadás, sőt ezen még tovább ront az adófizetési kötelezettség is. 

Így végeredményben 864 ezer forint veszteséget könyvelt el Orbán Győző cége az előző évi 941 ezer mínusz után. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.