2018. augusztus 27. 11:16
mfor.hu

A magyar kereskedelmi bank közel 10 százalékos részvénycsomagja került ismeretlen kézbe, ám Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonrésze így is alig változott, mert megszereztek egy hasonló méretű pakkot.

Két lépésben átalakul a Konzum Nyrt. leányvállalata, a Konzum Befektetési Alapkezelő által kezelt METIS és METIS 2. Magántőkealapok tulajdonrésze az MKB Bankban. A BÉT honlapján hétfőn közzétett tranzakciók eredményeként Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix a Metis és Metis 2. Magántőkealapok kizárólagos befektetőivé válnak, akik felhatalmazást adtak az alapok kezelését végző Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. igazgatóságának, hogy hozzák nyilvánosságra az alapok befektetőinek személyét.

A mai napon bejelentett ügyletek első lépéseként a METIS Magántőkealapból kiválással létrejött az EIRENE Magántőkealap, amely az MKB Bank 9,99 százalékos részvénycsomagját tulajdonolja. Az alap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő veszi át a Konzum-csoportól. Az ügylettel a METIS Magántőkealap tulajdonában lévő MKB részvénycsomag 45 százalékról 35,01 százalékra csökken, közölte a Konzum.

Az mfor.hu kérdésére, mely szerint az EIRENE Magántőkealap is a Mészáros család érdekeltségébe tartozik-e, a Konzum Nyrt. illetékesei azt közölték: "Kizárólag a Konzum-csoport kezelésében lévő Metis és Metis 2. magántőkealapok befektetői Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix." Jelenleg tehát az MKB Bank közel 10 százalékos tulajdonosának kilétét homály fedi.

Mint írják a tranzakciók második lépéseként a METIS 2 Magántőkealap kizárólagos tulajdonában lévő RKOFIN Befektetési és Vagyonkezelő Kft. a társaságot megillető elővásárlási jog alapján – előre láthatóan szeptember 15-ig - megveszi az MKB Bank Munkavállalói Résztulajdonosi Program Szervezettől a bank 9,62 százalékos tulajdonrészét megtestesítő törzsrészvényeit. A tranzakció zárását követően az RKOFIN 4 százalékról 13,62 százalékra növeli tulajdonát az MKB Bankban.

A szükséges felügyeleti eljárásokkal lezárt tranzakciókat követően a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt METIS és METIS 2. Magántőkealapok együttesen 48,63 százalékos tulajdonrésszel, illetve ezzel megegyező befolyással rendelkeznek majd az MKB Bank fölött.