2019. június 7. 10:59
mfor.hu

A technológia hihetetlen mértékű fejlődése a tőzsdei kereskedés területén is érezteti a pozitív hatását. Ennek köszönhetően az algoritmikus kereskedési rendszerek is rendkívül komoly innováción mennek keresztül.

A piacokon kereskedő gépek mára szinte mindenki számára ismertek. A segítségükkel csökkenthető a kereskedés során az emberi jelenlét és a befektetett energia, miközben a programozhatóságuknak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre nagyobb hatékonysággal is dolgoznak.

Rövid bejegyzésünkben arra fogunk rávilágítani, hogy milyen módon tehetünk szert előnyre automatizált tőzsdei kereskedéssel.

Az automatizált tőzsdei kereskedés kezdeti funkciója

Az automatizált kereskedés kapcsán az első periódusban mindössze az volt a fő célkitűzés, hogy az alkalmazásával sikerüljön a folyamatos emberi jelenlétet, illetve a szükséges interakciót lehetőség szerint minél inkább csökkenteni.

Jó példa erre a törekvésre az automatikus stop ajánlat, vagy az ennél kicsit fejlettebb követő stop. Ennek keretei között például meg tudjuk adni, hogy az árfolyam csúcsától számítva mekkora értékre záródjon a pozíciónk, méghozzá automatikusan.

A kezdeti egyszerűbb feladatok utáni innovatív törekvések kombinációja a statisztika, az informatika és a pénzügyi piacok területével eredményezte azt, hogy akár pénzügyi stratégiák is megalkothatók a módszer segítségével.

Magas hatékonysággal dolgozó robotok

Az automatizált tőzsdei kereskedés keretei között az algoritmus önállóan cselekszik. Vagyis nem teszi szükségessé az emberi beavatkozást. Rövidebb idő alatt dönt és hajtja végre magát az ügyletet, mint ahogy arra bármelyik kereskedő képes lenne.

Úgynevezett „high frequency trading” robotok azok, amik a világ legnagyobb kaliberű tőzsdéin végzik a dolgukat. A rendkívüli hatékonyságuk kulcsát a speciális kábelek, a gépek, illetve leginkább a tőzsdéhez való közelségük eredményezi.

Mivel a működésük során folyamatosan hasznot termelnek, ezért a piaci szereplők értelemszerűen nagyon sok pénzt áldoznak a fejlett gazdasági területek nagy kapacitású kábelekkel való összekötésére.

Fejlesztésre szoruló területek

A tanulási folyamat jelenti azt a területet, ahol az automatizált tőzsdei kereskedés indikátoraiként működő gépeknek még lenne hova fejlődniük.

Elvégre egy olyan mesterséges intelligenciáról van szó, ami megszámlálhatatlan értékpapír kapcsán képes egyidőben monitorozni a legfontosabb tényezőket, hogy ezeket analizálva pillanatok alatt legyen képes optimális döntést hozni.

Mindezek mellett akad egy javítandó terület még. Hamis jelzésekre ugyanis extrém túlreakció állhat elő a rendszereknél. Több alkalommal cselekedtek az említett algoritmikus rendszerek nehezen értelmezhető dolgokat a piacon, ezzel nagyon komoly veszteséget okoztak az őket alkalmazó vállalatoknak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.