Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

A műholdakat sokkal közelebb telepítik majd a Földhöz, mint elődeiket, így rekordgyorsaságú lehet köztük a jeltovábbítás.

A bolygó legtávolabbi területeire is továbbítja az internetet Elon Musk új műholdrendszere - számol be róla a Tech-magazin. A SpaceX leányvállalata, a Starlink összesen 42 ezer műholdat tervez Föld körüli pályára állítani.

Az új hálózat 50 és 150 megabit/szekundum gyorsaságú internetletöltést bizosíthat majd. Viszonyításképp: a német internetezők átlagos letöltési sebessége jelenleg 54 megabit/szekundum.

Az általában 35 ezer méter magasan telepített, hagyományos műholdakkal szemben a Starlink szatellitjei mindössze 550 méterrel a fejünk fölött fognak keringeni. A technológiának hála szélessávú internetkapcsolathoz juthat többek közt az a 21 millió vidéki amerikai, akiknek eddig egyáltalán nem volt hozzáférése a világhálóhoz.

A Starlink legfőbb haszonélvezői ezzel együtt azok az óriáscégek lehetnek, amelyeknek többek közt az önvezető járművekhez, vagy a gépek közti kommunikációhoz van szükségünk a világszerte elérhető, rekordsebességű internetre.

“Az első felhasználók közt lesznek a mezőgazdaságban, a légi személyszállításban és a feldolgozóiparban érdekelt cégek” - árulta el Grundbert Scherf, a tech-terület szakértője a McKinsey tanácsadócégnél. Az amerikai Morgan Stanley becslései szerint a Starlink által megteremtett, ma még 3,9 milliárd dollár értékű piac 2045-re akár a 95 milliárd dollár összértéket is elérheti.

A Starlink költségeit a SpaceX 2018-ban, akkor még 12 ezer műholdas hálózattal számolva 10 milliárd dollárra becsülte. Ez a McKinsey szerint azt jelentené, hogy a Föld körüli pályára állított anyag minden egyes kilogrammja 1835 dollárba kerül a cégnek. Ez szenzációs ár-érték arány, figyelembe véve, hogy az űrjárműveknél egy kiló anyag űbe juttatása mintegy 54 ezer dollárba is kerülhet.

A felhasználóknak ugyanakkor mélyen a zsebükbe kell nyúlni: a rendszer telepítési ára 499 dollár, míg a havidíja jelenleg 99 dollár.

Építőipari magazin | Internetvilág | 100x | Usite | Hírkút

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.