<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Attól szép a világ, hogy sokan vagyunk, sokfélék vagyunk, és mindenki valami mással tud szolgálni az életben. Vannak, akik a pénzügyek világában lubickolva, játszi könnyedséggel ismerik ki magukat, igazán nem jelent nekik problémát eme szakma nehéz nyelvezete.

Aki pedig nem igazán ismeri ki magát ezen a szakterületen, kénytelen valakit megbízni, valakiben megbízni, ha vállalkozását szakszerű pénzügyi csapat keze között szeretné tudni.

Ilyen hozzáértő emberekkel találkozhat, amennyiben a BÁV Faktorhoz fordul. A legnagyobb hazai független faktor cég munkatársai egyszerűen és gyorsan segítenek likviditási problémái megoldásában.

A likviditás kifejezés értelmezése

Alapvetően egy vállalkozás pénzügyi helyzetét fejezi ki, hogy egy cég teljesíteni tudja számláinak kifizetését, problémamentesen fenn tudja tartani optimális helyzetét.

Ezt a mutatószámot akkor kapjuk meg, ha a forgóeszközök értékét a rövid lejáratú kötelezettségek értékével osztjuk el.

Ebben a definícióban két pénzügyi kifejezést is használtunk, a forgóeszközt és a rövid lejáratú kötelezettséget. Nézzük meg, ezek mit jelentenek.

Rövid lejáratú kötelezettség:

Ilyen például az összes bejövő számla, amit egy vállalkozásnak fizetnie szükséges. Bérleti díj, közüzemi számla (víz, gáz villany, telefon, stb.) vagy a beszállítók által készült számlák, pl. alapanyagok, eszközök számlái, fuvarszámlák.

Forgóeszköz:

Az egyik legegyszerűbb a készpénz. Ilyen továbbá a készlet, ami a raktárban van, illetve a vevőkövetelés is.

Ez egy fontos képlet és mutatószám, de ha pontosabbat is szeretnénk, akkor a likviditási gyorsráta értékét kell kiszámítanunk.

Ez az érték azt fogja jelezni nekünk, hogy a vállalkozásunk milyen mértékben függ azoktól a készletektől, melyek már elkészültek, eladásra várnak.

Mi van akkor, ha ez a szám alatta marad a normálnak mondható értéknek?

Ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy nem sokáig képes a cégünk talpon maradni, kötelezettségeinek már nem fog tudni eleget tenni. Ha túl magas a kapott szám, akkor pedig olyan készletekkel rendelkezünk, melyek nem hoznak hasznot, csak állnak, és bennük a tőkénk is egy helyben toporog.

A likviditást megmutató értékek hasznosak, de vigyázni kell, mert nem mutatnak tartós állapotot. Sem az optimális, sem a negatív érték nem ok arra, hogy ölbe tegyük a kezünket, mert a naponta változó pénzügyi helyzet ezeket az értékeket is nagyban befolyásolja. Ezért érdemes viszonylag sűrűn elvégezni a számolást, hogy folyamatosan képben legyünk vállalkozásunk likviditási helyzetét illetően. Az azonban lehet megnyugtató helyzet, ha időről időre optimális értékeket kapunk, mert az azt mutatja, hogy jól működik a vállalkozás.

Ha nem így van, érdemes a BÁV Faktor szolgáltatásait igénybe venni. Weboldalukon a sikersztorik menüpont alatt néhány elégedett vállalkozó történetét olvashatja el. Ajánlatot pedig az alábbi linken tud kérni a cég szakembereitől.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.