2p

Az MVM leányvállalata átveszi az Innovolt Kft. üzletrészeit olyan napelemparkokban, amelyeket eredetileg Adnan Polat kezdett fejleszteni.

Az állami energiavállalat ezzel átveszi az irányítást a Vas vármegyei Sárfimizdón és Gersekaráton, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevén található naperőművek felett – írja a Hvg.hu, amit a Telex ismertet. Ezeket a napelemparkokat eredetlieg Adnan Polat kezdte el fejleszteni, akit gyakran emlegetnek Orbán Viktor barátjaként. A török üzletember maga jelentette be néhány éve, hogy 1000 megawattos napelempark-hálózatot tervez kiépíteni Magyarországon, 50 megawattos kapacitású fotovoltaikus kiserőművek fejlesztésével az ország különböző pontjain.

A napelempark sokszor jó üzletnek bizonyul
A napelempark sokszor jó üzletnek bizonyul
Fotó: wikipedia

Azonban néhány évvel ezelőtt megvált energetikai cégeinek jelentős részétől, a sárfimizdói, a gersekaráti és a túrkevei napelemparkok három leányvállalaton keresztül az Innovolthoz kerültek. Ez a cég ugyanazon a címen működik, mint Tiborcz István BDPST-csoportja, és alapításakor még Sájer Gábor is érdekelt volt benne. Sájer Tiborcz István egyik alapembere, aki az Elios vezérigazgatója volt, amikor még a kormányfő vejének tulajdonában volt a cég.

Az Innovoltnak most két eladója van: a Voyager Magántőkealap, amelyet a Mol Vagyonkezelő tulajdonában lévő alapkezelő igazgat, illetve a Green Energy Investhoron keresztül a Central European Opportunity Magántőkealap, amely szintén Tiborcz Istvánhoz köthető.

Az Innovoltnak több mint 50 milliárd forint az eszközállománya, ennek ellenére 2023-ban mindössze egymilliárd forint árbevétele volt, és 300 millió forint adózott eredményt ért el. A három leányvállalatot 2023 végén együttesen 10 milliárd forintra értékelték, igaz, csaknem 40 milliárd forintnyi hitel kellett a 138 megawatt összteljesítményű erőművek finanszírozásához.

Korábban

Az MVM leányvállalata június közepén szerezte meg a Tatooine Solarpark Kft.-t. A Tatooine-t 2016-ban alapította Adnan Polat, majd 2020 végén az ország több pontján is szolárerőműveket uraló Sájer Gábor vette át a céget, 2022 első hónapjaiban megjelentek a cégben Tiborcz István üzlettársai, majd egy Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap is

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!