Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.

A ma reggeli tőzsdenyitás előtt tette közzé a Richter Gedeon Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy eszközvásárlási szerződést kötött a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV vállalattal, annak Evra márkanevű fogamzásgátló tapasza megszerzésére az Egyesült Államokon kívüli piacokra vonatkozóan.

Tovább erősödhet a Richter globális szerepe a nőgyógyászatban. Fotó: MTITovább erősödhet a Richter globális szerepe a nőgyógyászatban. Fotó: MTI

A megvásárolt eszközért fizetendő vételár 263,5 millió dollár (ez a jelenlegi árfolyamon mintegy 78 milliárd forint), amelynek teljesítése a szerződés zárása napján válik esedékessé.

A zárásra 1-1,5 hónapon belül kerülhet sor - közölte Bogsch Erik, a Richter elnöke a ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

A zárást követően a Janssen átmeneti támogatást fog nyújtani az Egyesült Államokon kívüli forgalombahozatali engedélyek átadásának megkönnyítése érdekében. Az eszközvásárlási szerződést egy átmeneti üzleti licencszerződés, valamint egy sor olyan kapcsolódó megállapodás egészíti ki, amelyek a folyamatos üzletmenetet biztosítják a forgalombahozatali engedélyek Richter nevére történő átírásának ideje alatt.

Az Evra egy heti egyszeri használatra engedélyezett fogamzásgátló nők számára. Ez az első jóváhagyott transzdermális hormonális tapasz, valamint a fogamzásgátlás első, nem invazív formája, amely megfelelő használat esetén 99 százalékos hatékonyságot biztosít. Az Evra egy négyzet alakú tapasz, amelyet az alhasra, fenékre, a felső testre vagy a külső felkarra kell felhelyezni. Egy tapasz hét napig használható, ezután cserélni kell, három héten keresztül. A negyedik hét hatóanyagmentes, csakúgy, mint az orális fogamzásgátlók esetében.

„Ez a megállapodás tovább erősíti a Richternek a nőgyógyászat területén betöltött globális szerepét, egyúttal meghatározó stratégiai előrelépést jelent Társaságunk számára. A már meglévő hatóanyagleadási módok, mint az orális fogamzásgátlás, a sürgősségi fogamzásgátlás és méhen belüli eszközök mellé ezúttal felsorakozik a tapasz is, aminek eredményeképpen a Richter a legszélesebb körű családtervezési eszközrendszert tudja kínálni a nők számára” – nyilatkozta Bogsch Erik, a Richter elnöke.

A tranzakció jelentősége, hogy a Richter e megállapodással jogot szerzett arra, hogy az Egyesült Államokon kívül bárhol értékesítse a tapaszt. Ez most 60 országot jelent. Csak érzékeltetésül: a tapasz eladásaiból 2017-2019 között 80 millió dollár árbevétele volt a Jansennek, ez az idén a koronavírus-járvány miatt alacsonyabb lesz, várhatóan 70 millió dollár - közölte Bogsch Erik. Ennek felét az európai, a másik felét pedig a latin-amerikai és kanadai eladások adják.

„Azon az úton, hogy a Richter a nőgyógyászat területén meghatározó fontossággal bíró, globális gyógyszercéggé váljon, mérföldkőnek bizonyulhat ez a megállapodás, amely egyúttal erősíti a Richter pozícióit is. Ez a megállapodás jelentős szinergiákkal jár Társaságunk számára” – tette hozzá Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

Magyarországon nagyjából egy év múlva lehet elérhető a tapasz és vényköteles lesz. Csak viszonyításként: az ára 8-12 euróba kerül az egy hónapos adag.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.