2p

Óriási földgázmezőt találtak a horvátok a magyar határ közelében. A felfedezés komoly hatással lehet szomszédunk energiabiztonságára, de horvát leányvállalatán keresztül a Mol is sokat profitálhat belőle. 

A vártnál sokkal jobb eredményt hoztak az INA próbafúrásai a kelet-közép-horvátországi Grubisno Polje közelében nemrég feltárt gázmezőn – írja a Világgazdaság.

A magyar határtól mintegy 40 kilométerre fekvő település határában a szakembereknek sikerült egy napi 140 ezer köbméter földgáz kitermelésére alkalmas kutat fúrniuk.

Ez rendkívül jó hír dél-nyugati szomszédainknak, hiszen a kút egymaga képes kielégíteni az ország földgázigényeinek 7 százalékát. Ez viszont még nem minden, a szlavóniai gázmező a mérnökök számításai szerint 150 millió köbméter gázt tartalmazhat, ezért hamarosan egy újabb, 800 méter mély lyukat fúrnak, ami a most felfedezettnél is nagyobb hozammal kecsegtet.

A két új kút összesen tehát akár a horvát gázszükségletek 15 százalékát is képes lehet kielégíteni. Az irigylésre méltó hozam ráadásul nagyon jó minőséggel társul, a 92 bár nyomással előtörő 70 Celsius-fokos gáz ugyanis rendkívül száraz.

Egyelőre viszont korai az öröm, a második fúrás, valamint a földgáz kinyeréséhez és elszállításához szükséges infrastruktúra ugyanis várhatóan három év múlva készül el, ezután kezdődhet csak a kút hasznosítása. A kitermelést a Mol részben horvát állami tulajdonban lévő horvátországi leányvállalata, az INA végzi majd, ezért a felfedezésből a magyar vállalat is sokat profitálhat.

Grubisno Polje térségében korábban már több gázmezőt is felfedeztek – emlékeztet a lap.

Jól járhat a felfedezéssel a MOL is. Fotó: Depositphotos
Jól járhat a felfedezéssel a MOL is. Fotó: Depositphotos

A legnagyobbat közülük 1996-ban találták a várostól nyugatra. A napi 255 ezer köbméter földgáz kitermelésére alkalmas tárna néhány évvel ezelőtt merült ki. A most felfedezett szlavóniai gázmező intenzív kitermelés esetén nagyjából 5 évig tudja majd kiszolgálni a horvátokat. Az üresen maradt akna viszont nem lesz az enyészeté, a zágrábi kormány ugyanis 2050-re a térségben található kimerült bányákat föld alatti gáztározókká alakítaná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!