4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Majdnem két éve annak, hogy a miniszterelnök unokaöccse megvált az egyik bányászati érdekeltségétől. A jelek szerint rosszul tette, a cég szekere ugyanis ezt követően meredeken elkezdett felfelé szárnyalni.

Orbán Viktor unokaöccsének a neve az idei év elején járta végig a hazai sajtót, amikor is a 444 arról számolt be, hogy új ügyvezetője lett az Orbán-család legnagyobb bányászati cégének, a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek Orbán Dávid személyében. A lap információi szerint az 1987-es születésű Orbán Dávid Orbán Viktor testvérének, Orbán Győzőnek a fia.

Noha január elsejétől tölti be a családi cégben az ügyvezetői posztot, nem ez az első céges szerepvállalása. 2017 februárjától kezdve a kavics-, homok- és agyagbányászattal foglalkozó Murobán Kft. kisebbségi tulajdonosa, 2017 novemberétől pedig a lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozó Rodávi Építőipari Kft. kisebbségi tulajdonosa.

Még ugyanebben az évben, szeptemberben szerzett tulajdonrészt a szintén kavics-, homok- és agyagbányászattal foglalkozó Vörös Kavics Bányászati Kft.-ben is, ám ettől 2020 novemberében megvált. A számok alapján azonban elég rosszul időzítette az ifjabbik Orbán a kiszállást, a cég ugyanis az addigi szerény teljesítmények után tavaly szinte szárnyalni kezdett.

Unokaöccse rosszul időzített. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Unokaöccse rosszul időzített. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Vörös Kavics Kft.-nek 2017-es megalapítása óta pont a 2020-as év volt az addigi legjobb, hiszen majdnem 29 millió forintos árbevételt értek el, melyből a végére 3,6 milliós tiszta nyereség maradt. Az ezt megelőző években olykor ennél jóval gyengébben is teljesített: az első teljes évében, 2018-ban 6,4 millió forint árbevételből 7,7 milliós profitot csináltak, 2019-ben volt hirtelen egy nagyobb ugrás, 27,2 milliós árbevételből 6,9 milliós nyereséggel zárt.

Ezeket a számokat aztán bőven túlteljesítette az első, Orbán Dávid nélküli év.

2021-ben ugyanis 944 (!) százalékkal nőtt a cég értékesítésből származó árbevétele: 28,9 millió forintról kicsivel több mint 302 millió forint fölé.

Noha ezzel párhuzamosan a cég ráfordításai is hatalmasat ugrottak, a jövedelmezőséget ez nem vetette vissza. Anyagjellegű ráfordításként 18,9 millió után 247,4 milliót számoltak el, személyi jellegűként pedig egy forintot sem - lévén nincs alkalmazottja a cégnek. Ennek fényében egyébként még különlegesebb teljesítménynek tűnik a bevétel ilyen szintű emelkedése. Egyéb ráfordításként 25,3 milliót számoltak el a korábbi 1,7 millió után, így

üzemi szinten 1111 (!) százalékkal nőtt az eredmény: 3,5 millióról 42,6 millióra.

Mivel pénzügyi műveletek nem történtek tavaly a cégnél, ezt az eredményt csak a 2,8 milliós adófizetési kötelezettség csökkentette.

Végeredményben a cég profitja 1064 (!) százalékkal ugrott egyetlen év alatt, 3,6 millió forintról 39,8 millióra.

Az összegből a taggyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint nem fizettek osztalékot, ezt bent hagyták a cégben. Ám nem tévedünk talán nagyot, ha azt feltételezzük, ha ehhez hasonló növekedési ütemet folytatnak a következő években is, eljöhet még az, amikor osztalékot vesznek ki a cég eredményéből.

Orbán Dávid ezzel a legjobban prosperáló érdekeltségétől vált meg két évvel ezelőtt. A Murobán Kft. ugyanis bár nyereséges, az nagyságrenddel kisebb, mint a Vörös Kavics profitja. Tavaly alig több mint 9 millió forint folyt be a kasszába, amiből 8,7 millió nyereség maradt. A Rodávi Kft. pedig az elmúlt években csupán egyszer tudott nyereséget termelni, 2019-ben, akkor 23,3 milliós árbevétel folyt be a kasszába és 16,4 milliós profit maradt év végére. Tavaly ez a cég 7,9 milliós árbevételt realizált, melyből a költségek elszámolása után 609 ezer forint veszteséget kellett elkönyvelniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!