Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Sajtóhírek szerint amit 2017-ben, addigi "élete munkájából" milliárdokért megvett Matolcsy Ádám, attól tavaly ingyen kellett megválnia. Az Origo a könyvekben azonban alig szerepel néhány százmilliónál nagyobb értéken.

Bár már egy hónap is eltelt a céges mérlegek leadása óta, még mindig találni érdekes számsorokat a figyelem fókuszában lévő üzletemberek vállalkozásainál. Meglehetősen érdekes számokat rejt például az Origót pár éve megvásárló, Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt. tavalyi évről szóló beszámolója. A cég annak eredményeként, hogy az Origo hírportált közvetlenül birtokló New Wave Media Group Kft.-t (NWMG) ingyenesen átadta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), tetemes veszteséget könyvelhetett el. A számok arra utalnak ugyanis, ha nincs ez a tranzakció és a több százmilliós egyéb ráfordítás, nyereséggel zárhatott volna a cég. Üzleti szempontból teljesen értelmetlen tranzakcióról árulkodik a tavalyi beszámoló.

A kiegészítő melléklet alapján 345 millió forintos egyéb ráfordítást jelentett az, hogy a céget az ingyenes átadás miatt kivezette a könyvekből.

"Az egyéb ráfordítások között a Társaság tulajdonában lévő New Wave Média Group Kft. - Origo hírportál - 100 százalékos üzletrészének adományozás címén, ingyenes vagyoni juttatásként a Közép- Európai Sajtó és Média Alapítvány javára átadott üzletrész kivezetése szerepel."

Matolcsy Ádám (Fotó: Facebook)
Matolcsy Ádám (Fotó: Facebook)

A cég mérlege szerint ugyanakkor egy tulajdonszerzést is lebonyolított Matolcsy Ádám cége. A befektetett pénzügyi eszközök értéke ugyanis 741,3 millió forint lett, ami 503 milliós növekedést jelentett. A kiegészítő melléklet szerint ez az NWS Kft. (szerk.: New Wave Service Kft.) 100 százalékos üzletrészének megvásárlásának eredménye.

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a Magyar Stratégiai Zrt. 503 millióért megvette az NWS Kft.-t, emellett 354 millióért az NWMG Kft.-t is, de utóbbit egy hónappal később elajándékozta.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint

"úgy tűnik, hogy ennek az NWMG-tételnek nem sok értelme volt a cég számára, mert az éven belüli megszerzése és elajándékozása csak egy jókora veszteséget okozott (kívülről nézve ennek üzleti szempontból semmi értelme a cég számára - feltéve, hogy üzleti szempont volt). Akár az is feltételezhető, hogy azért vették meg 354 millióért, hogy egy hónap múlva elajándékozzák. A "mi szükség volt erre?" kérdésre egy lehetséges válasz: ha arra volt szükség, hogy veszteséget kellett generálni (valaki másnak meg nyereséget), akkor az sikerült."

Az Origo közvetlen tulajdonosaként feltűnő New Wave Media Group Kft. egyik korábbi tulajdonosa egyébként a cseh Bawaco Invest sro. volt, melynek egy 2016-os közlemény szerint tulajdonosa a szintén cseh IDSPISA as. részvénytársaság. A céges beszámolók szerint Matolcsy Ádám abban az évben az Origót az ISDPISA-n keresztül szerezte meg. A Magyar Stratégiai Zrt. közvetlen tulajdonába pedig furcsa módon csak 2018. november 7-én került, mindössze egyetlen hónapra, amíg a céget át nem adta december 7-én a KESMA-nak.

A New Wave Media Group Kft. 2018-ban több mint 4,1 milliárd forintos árbevételt realizált, igaz, ez nem volt elég az összes kiadásra: 123 millió forintos veszteséggel zártak. A korábbi 4 milliárd után 6,4 milliárdos tartozásállományt tartottak nyilván, ezzel párhuzamosan a befektetett eszközök, a cég követelései is milliárdokkal emelkedtek 2018-ban.

A működés és a fennmaradás érdekében azonban (közvetett és közvetlen tulajdonosként) Matolcsy Ádám nem kevés pénzt is betolhatott a társaságba a negatív saját tőke rendezése miatt. Mint az a kiegészítő mellékletből kiderül,

  • 337 millió forinttal megemelte a jegyzett tőkét,
  • 972 milliót befizetett a tőketartalékba,
  • 1,1 milliárd pedig a lekötött tartalékba került.

Utóbbiból 270 millió forint a pótbefizetés, 388,9 millió fejlesztési tartalék, K+F címén pedig 502 millió került a cégbe.

Összesítve tehát minden jel arra utal, hogy az ingyenes átadással nem kevés pénzt bukhatott Matolcsy Ádám cége.

Megkerestük Matolcsy Ádámot, aki nem nyilatkozott arról, hogy milyen célt szolgált a NWMG néhány hónapra történő közvetlen tulajdonba vétele. Válaszként csak az eddig ismert információkat foglalta össze, hozzátéve, hogy az általunk felvetett összehasonlítás nem lehet pontos.

"Az NWMG a Magyar Stratégiai Zrt. közvetett tulajdonában volt egészen 2018 végéig. A Magyar Stratégiai Zrt. közvetlenül egy Csehországban bejegyzett részvénytársaságot vásárolt 2017-ben, aminek közvetett vagy közvetlen tulajdonában több cég is volt, amiből az egyik a New Wave Media Group Kft. volt, így az összehasonlítás nem lehet pontos."

Idézett válaszának első mondata azonban biztosan nem igaz.

  • Egyrészt a közvetlen tulajdonlás a cégjegyzékből is egyszerűen megállapítható. Szakértőnk szerint egyébként a közvetett tulajdon önállóan nem szerepel a beszámolók számaiban sem, hanem a közvetlen befektetés értékében van benne - pl azért, mert van MOL részvénye a cégemnek, attól még a cégem beszámolójában külön nem szerepel a Slovnaft vagy az INA és ha azt a MOL eladja, akkor a cégem attól még nem számolhat el semmit azzal kapcsolatban - ez abszolút komolytalan, még a felvetés is.
  • Másrészt pedig maga a cég írja a 2018-as beszámoló kiegészítő mellékletében (lásd fent) hogy az NWMG a cég tulajdonában volt és azt elajándékozta és abból eredt a 354 milliós NWMG miatti egyéb ráfordítás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.