3p

Jövő hétfőig döntenie kell az olasz első osztályú focibajnokság 20 klubjának, hogy a streaming-szolgáltató DAZN vagy a Sky ajánlatát fogadják el a következő három évre a bajnokság közvetítési jogaiért.

Pénteken szavaznak a Serie A klubjai a két ajánlatról, a nyertes fogja közvetíteni az olasz bajnokság mérkőzéseinek nagy részét.

A Leonard Blatvnik milliárdos érdekeltségébe tartozó sztrímszolgáltató DAZN 840 millió eurót kínál, míg a Comcast tulajdonában álló Sky 750 milliót adna a közvetítési jogokért, ahogy erről tegnapi cikkünkben lapunk is írt.

A korábban beadott ajánlatokról hétfőig kell dönteniük a kérdésben rendkívül megosztott kluboknak. Ha hétfőig nem születik döntés, akkor az aukciót törlik, és újra kell kezdeniük az eljárást.

"Olyan ez, mint egy karambol"

- mondta a Financial Times-nak egy, a folyamatra rálátó bennfentes.

A zsákutcába pont akkor fut az olasz foci, amikor a labdarúgás szerte a világon pénzügyi válságot él át, amiről korábban több cikkben is írtunk.

A DAZN frusztrált vezetői már jelezték, hogy egy új kiírás során nem hajlandóak a mostani ajánlatukat fenntartani, a Sky pedig elutasítja sajátjuk emelését.

A DAZN online közvetítésének intrója (Forrás: YouTube)
A DAZN online közvetítésének intrója (Forrás: YouTube)

A tender körüli döntésképtelenség késlelteti a CVC Capital Partners és az Advent International magántőkealapokkal folytatott tárgyalásokat is. Ebben az ügyletben 1,6 milliárd dollárért a két alap 10 százalékos részt szerezne abban az új cégben, amely a Seria A közvetítési és kereskedelmi jogait kezelné.

A keddi szavazás során 11 klub - köztük az AC Milan, a Juventus és az Internazionale - a DAZN ajánlatát elfogadta, ám nyolc klub képviselői tartózkodtak, egy pedig hiányzott. Az ajánlat elfogadásához 14 klub igen szavazata szükséges.

A tartókodó klubok álláspontját vélhetőn jól tükrözi Massimo Ferrero, a Sampdoria elnökének szavai, aki azért aggódott, hogy a tévénézők hogyan fogják fogadni a DAZN melletti döntésüket, hiszen korábban  a Sky fizetős tévécsatornájhoz szoktak hozzá. 

A sztrímszolgáltató ajánlatának elfogadása esetén a további mérkőzések közvetítésére vonatkozó jóval kisebb csomagra a Sky 70 millió eurós ajánlatot tett.

Az olasz közvetítési jogok körüli mizéria újabb jele annak, hogy vége az európai fociban a folyamatosan emelkedő tévés jogdíjak korának,

ahogy erről lapunk is írt korábban. Az üzleti lap hozzáteszi, hogy az öt legnagyobb bajnokság a múlt szezonban összesen 17 milliárd euró bevételt kasszírozott, főleg közvetítései jogokból.

A járvány alatt a hirdetési bevételek csökkenése, valamint a fiatalabb korosztályok elpártolása az olyan szolgáltatókhoz, mint a Netflix, arra  késztette a tévécsatornákat, hogy visszavegyenek a sportközvetítési jogokért fizetett összegekből.

"Úgy tűnik, a DAZN duplázni próbál Olaszországban, fél szemmel már a tőzsdei bevezetésükre figyelve" - mondja Francois Godard, az Enders Analysis elemzője. Szerint a Sky jóval nyugodtabb a jogok megtartását illetően, mint korábban volt.

A Serie A főnöke, Luigi Di Siervo már figyelmeztetett a héten, hogy a katari beIN Sportszal kútba esett szerződéshosszabbítás a közel-keleti közvetítési jogokra vonatkozóan azt jeleni, hogy már így is jelentős összeggel csökken a közvetítésekből befolyó bevétel 2021 és 2024 között.

Tavaly nyáron a Bundesliga is 4,4 miliárd euróért, 5 százalékkal kevesebbért tudta eladni közvetítési jogait.

Az angol bajnokság aukcióját a 2022-25 közti időszakra még nem írta ki a Premier League, kivárnak, ameddig csak lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!