<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Jövő hétfőig döntenie kell az olasz első osztályú focibajnokság 20 klubjának, hogy a streaming-szolgáltató DAZN vagy a Sky ajánlatát fogadják el a következő három évre a bajnokság közvetítési jogaiért.

Pénteken szavaznak a Serie A klubjai a két ajánlatról, a nyertes fogja közvetíteni az olasz bajnokság mérkőzéseinek nagy részét.

A Leonard Blatvnik milliárdos érdekeltségébe tartozó sztrímszolgáltató DAZN 840 millió eurót kínál, míg a Comcast tulajdonában álló Sky 750 milliót adna a közvetítési jogokért, ahogy erről tegnapi cikkünkben lapunk is írt.

A korábban beadott ajánlatokról hétfőig kell dönteniük a kérdésben rendkívül megosztott kluboknak. Ha hétfőig nem születik döntés, akkor az aukciót törlik, és újra kell kezdeniük az eljárást.

"Olyan ez, mint egy karambol"

- mondta a Financial Times-nak egy, a folyamatra rálátó bennfentes.

A zsákutcába pont akkor fut az olasz foci, amikor a labdarúgás szerte a világon pénzügyi válságot él át, amiről korábban több cikkben is írtunk.

A DAZN frusztrált vezetői már jelezték, hogy egy új kiírás során nem hajlandóak a mostani ajánlatukat fenntartani, a Sky pedig elutasítja sajátjuk emelését.

A DAZN online közvetítésének intrója (Forrás: YouTube)A DAZN online közvetítésének intrója (Forrás: YouTube)

A tender körüli döntésképtelenség késlelteti a CVC Capital Partners és az Advent International magántőkealapokkal folytatott tárgyalásokat is. Ebben az ügyletben 1,6 milliárd dollárért a két alap 10 százalékos részt szerezne abban az új cégben, amely a Seria A közvetítési és kereskedelmi jogait kezelné.

A keddi szavazás során 11 klub - köztük az AC Milan, a Juventus és az Internazionale - a DAZN ajánlatát elfogadta, ám nyolc klub képviselői tartózkodtak, egy pedig hiányzott. Az ajánlat elfogadásához 14 klub igen szavazata szükséges.

A tartókodó klubok álláspontját vélhetőn jól tükrözi Massimo Ferrero, a Sampdoria elnökének szavai, aki azért aggódott, hogy a tévénézők hogyan fogják fogadni a DAZN melletti döntésüket, hiszen korábban  a Sky fizetős tévécsatornájhoz szoktak hozzá. 

A sztrímszolgáltató ajánlatának elfogadása esetén a további mérkőzések közvetítésére vonatkozó jóval kisebb csomagra a Sky 70 millió eurós ajánlatot tett.

Az olasz közvetítési jogok körüli mizéria újabb jele annak, hogy vége az európai fociban a folyamatosan emelkedő tévés jogdíjak korának,

ahogy erről lapunk is írt korábban. Az üzleti lap hozzáteszi, hogy az öt legnagyobb bajnokság a múlt szezonban összesen 17 milliárd euró bevételt kasszírozott, főleg közvetítései jogokból.

A járvány alatt a hirdetési bevételek csökkenése, valamint a fiatalabb korosztályok elpártolása az olyan szolgáltatókhoz, mint a Netflix, arra  késztette a tévécsatornákat, hogy visszavegyenek a sportközvetítési jogokért fizetett összegekből.

"Úgy tűnik, a DAZN duplázni próbál Olaszországban, fél szemmel már a tőzsdei bevezetésükre figyelve" - mondja Francois Godard, az Enders Analysis elemzője. Szerint a Sky jóval nyugodtabb a jogok megtartását illetően, mint korábban volt.

A Serie A főnöke, Luigi Di Siervo már figyelmeztetett a héten, hogy a katari beIN Sportszal kútba esett szerződéshosszabbítás a közel-keleti közvetítési jogokra vonatkozóan azt jeleni, hogy már így is jelentős összeggel csökken a közvetítésekből befolyó bevétel 2021 és 2024 között.

Tavaly nyáron a Bundesliga is 4,4 miliárd euróért, 5 százalékkal kevesebbért tudta eladni közvetítési jogait.

Az angol bajnokság aukcióját a 2022-25 közti időszakra még nem írta ki a Premier League, kivárnak, ameddig csak lehet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.