4p

Deflációt prognosztizál a futballmérkőzések közvetítési jogainak árára a BT Sport főnöke. A média az elmúlt évben 17 milliárd dolláros bevételhez juttatta az öt legnagyobb európai bajnokságot, de a trend megfordult, és már csak kevesebbet hajlandóak fizetni a jogokért.

A topbajnokságoknak fel kell készülniük a deflációra, vagyis csökkenni fognak a közvetítési jogokért kifizetett összegek, mivel a koronavírus-járvány egyre komolyabb pénzügyi zavarokat okoz. 

Lapunk éppen tegnap írt a futballipar pénzügyi helyzetéről egy hátteret: Válaszúton a világ focija: hogyan másznak ki a klubok a válságból?

Simon Green, a BT Sport feje a Financial Times Business of Football Summit elevezésű rendezvényén elmondta, hogy a folyamatosan növekvő közvetítési pénzek korának vége.

Biztosan lesz korrekció, amit deflációként lehet látni és értelmezni - nyilatkozta a lapnak Green. A BT Sport feje szerint ez üdvözlendő piaci változás, az elmúlt két-három évtizedben a tévécsatornák rengeteg pénzt fizettek a közvetítési jogokért, ám ez nemigen fog folytatódni, "átcsoportosítás lesz".

Green megjegyzései komoly csapást a jelentenek a Premier League-re nézve, hiszen az angol elsőosztályú bajnokság idén bonyolítja le a közvetítési jogai árverését a 2022-25 közti időszakra. Mint ismert, a jelenlegi kontraktus 5 milliárd fontos áron kelt el: ennyit fizet a Sky, a BT Sport és az Amazon a PL meccseinek sugárzásáért. Ez a legmagasabb összeg a topligák között.

A járvány miatt visszaeső hirdetési bevételek miatti veszteségek, valamint a fiatalabb közönség elpártolása a hagyományos tévéktől a Netflixhez hasonló szolgáltatókhoz, arra késztette a tévécsatornákat, hogy visszavágják a sportközvetítésekre szánt összegeket.

Ahogy nagy háttéranyagunkban mi is írtuk, a Bundesliga mérkőzéseinek közvetítési jogai tavaly nyáron már 5 százalékkal, 4,4 millárd euróra estek a 2021-25-ös időszakra vonatkozóan.

Claire Enders, az Enders Analysis médiakutató alapítója elmondta, hogy a nemzetközi sportközvetítési jogok a 2018-as csúcs óta 15 százalékkal  estek, és persze részben a Covid miatt, de a trend a járvány nélkül is lefelé mutat.

Andrew Georgiou, a Disney tulajdonában levő Eurosport elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalabbak már kevésbé érdeklődnek a sport - s ezen belül leginkább a foci - iránt, ami a jövőbeni bevételi növekedést vetheti vissza. "A fogyasztók érdeklődésének változása miatt mindenkinek aggódnia kell, nem csak a tévécsatornáknak" - tette hozzá Georgiou.

A futball amúgy is rendkívüli módon megszenvedi a járvány hatásait: a zártkapus mérkőzések havi 100 millió fontos bevételkiesést okoznak a Premier Legue klubjainak. 

A tegnapi cikkünkben részletezett készpénzhiány mellett a futballklubok nehezen tudják csökkenteni költségeiket a játékosaikkal kötött többéves szerződéseik miatt, akik közül viszont sokan nem hajlandóak beleegyezni bérük visszavágásába.

A Gareth Bale-t és Jack Grealisht képviselő ICM Stellar Sports vezérigazgatója, Jonathan Barnett ezt elismerte: nem egyezne bele kliensei bércsökkentésébe, bár nyitott bizonyos esetekben a halasztásra. "Megértem a klubok helyzetét, de ha majd visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba, vissza kell fizetniük a pénzt. Senki sem szegezett pisztolyt a klubvezetők fejének, hogy ennyi vagy annyi pénzt kell fizetned egy játékosnak". 

A Top20 klub bevételei komoly visszaesést mutatnak (Forrás: Deloitte Monely League)
A Top20 klub bevételei komoly visszaesést mutatnak (Forrás: Deloitte Monely League)

A közvetitési díjak csökkenése újabb komoly csapás lehet a klubok anyagi helyzetére, hiszen a Deloitte idei jelentéséből kiderül, hogy már a tavalyi szezonban is 23 százalékkal, 934 millió, vagyis majdnem egymillárd euróval csökkent a topklubok innen származó bevétele. A Top10 klubjainál a bevételek egyharmada származik a közvetítésekből (28-44 százalék  között), vagyis egyre csökkenő bevételekből kellene fedezni játékosaik bérét. Ez nem tűnik egyszerű feladatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!