<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Deflációt prognosztizál a futballmérkőzések közvetítési jogainak árára a BT Sport főnöke. A média az elmúlt évben 17 milliárd dolláros bevételhez juttatta az öt legnagyobb európai bajnokságot, de a trend megfordult, és már csak kevesebbet hajlandóak fizetni a jogokért.

A topbajnokságoknak fel kell készülniük a deflációra, vagyis csökkenni fognak a közvetítési jogokért kifizetett összegek, mivel a koronavírus-járvány egyre komolyabb pénzügyi zavarokat okoz. 

Lapunk éppen tegnap írt a futballipar pénzügyi helyzetéről egy hátteret: Válaszúton a világ focija: hogyan másznak ki a klubok a válságból?

Simon Green, a BT Sport feje a Financial Times Business of Football Summit elevezésű rendezvényén elmondta, hogy a folyamatosan növekvő közvetítési pénzek korának vége.

Biztosan lesz korrekció, amit deflációként lehet látni és értelmezni - nyilatkozta a lapnak Green. A BT Sport feje szerint ez üdvözlendő piaci változás, az elmúlt két-három évtizedben a tévécsatornák rengeteg pénzt fizettek a közvetítési jogokért, ám ez nemigen fog folytatódni, "átcsoportosítás lesz".

Green megjegyzései komoly csapást a jelentenek a Premier League-re nézve, hiszen az angol elsőosztályú bajnokság idén bonyolítja le a közvetítési jogai árverését a 2022-25 közti időszakra. Mint ismert, a jelenlegi kontraktus 5 milliárd fontos áron kelt el: ennyit fizet a Sky, a BT Sport és az Amazon a PL meccseinek sugárzásáért. Ez a legmagasabb összeg a topligák között.

A járvány miatt visszaeső hirdetési bevételek miatti veszteségek, valamint a fiatalabb közönség elpártolása a hagyományos tévéktől a Netflixhez hasonló szolgáltatókhoz, arra késztette a tévécsatornákat, hogy visszavágják a sportközvetítésekre szánt összegeket.

Ahogy nagy háttéranyagunkban mi is írtuk, a Bundesliga mérkőzéseinek közvetítési jogai tavaly nyáron már 5 százalékkal, 4,4 millárd euróra estek a 2021-25-ös időszakra vonatkozóan.

Claire Enders, az Enders Analysis médiakutató alapítója elmondta, hogy a nemzetközi sportközvetítési jogok a 2018-as csúcs óta 15 százalékkal  estek, és persze részben a Covid miatt, de a trend a járvány nélkül is lefelé mutat.

Andrew Georgiou, a Disney tulajdonában levő Eurosport elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalabbak már kevésbé érdeklődnek a sport - s ezen belül leginkább a foci - iránt, ami a jövőbeni bevételi növekedést vetheti vissza. "A fogyasztók érdeklődésének változása miatt mindenkinek aggódnia kell, nem csak a tévécsatornáknak" - tette hozzá Georgiou.

A futball amúgy is rendkívüli módon megszenvedi a járvány hatásait: a zártkapus mérkőzések havi 100 millió fontos bevételkiesést okoznak a Premier Legue klubjainak. 

A tegnapi cikkünkben részletezett készpénzhiány mellett a futballklubok nehezen tudják csökkenteni költségeiket a játékosaikkal kötött többéves szerződéseik miatt, akik közül viszont sokan nem hajlandóak beleegyezni bérük visszavágásába.

A Gareth Bale-t és Jack Grealisht képviselő ICM Stellar Sports vezérigazgatója, Jonathan Barnett ezt elismerte: nem egyezne bele kliensei bércsökkentésébe, bár nyitott bizonyos esetekben a halasztásra. "Megértem a klubok helyzetét, de ha majd visszatérnek a dolgok a normális kerékvágásba, vissza kell fizetniük a pénzt. Senki sem szegezett pisztolyt a klubvezetők fejének, hogy ennyi vagy annyi pénzt kell fizetned egy játékosnak". 

A Top20 klub bevételei komoly visszaesést mutatnak (Forrás: Deloitte Monely League)A Top20 klub bevételei komoly visszaesést mutatnak (Forrás: Deloitte Monely League)

A közvetitési díjak csökkenése újabb komoly csapás lehet a klubok anyagi helyzetére, hiszen a Deloitte idei jelentéséből kiderül, hogy már a tavalyi szezonban is 23 százalékkal, 934 millió, vagyis majdnem egymillárd euróval csökkent a topklubok innen származó bevétele. A Top10 klubjainál a bevételek egyharmada származik a közvetítésekből (28-44 százalék  között), vagyis egyre csökkenő bevételekből kellene fedezni játékosaik bérét. Ez nem tűnik egyszerű feladatnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.