Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Április elején elindult a végelszámolási eljárás a milliárdos árbevételű, nyereségesen működő MÁV Nosztalgia Kft.-nél. Bár első ránézésre nem teljesen világos a döntés oka, gyaníthatóan az osztott tulajdonosi háttér miatt indulhatott az eljárás.

A historikus vonatokkal utakat szervező MÁV Nosztalgia Kft.-nél április elsején elindult a végelszámolási eljárás - vettük észre a társaság cégkivonatában. 

A 29 éves múltra visszatekintő társaság fő tevékenysége a vasúti nosztalgiautazások szervezése korabeli, felújított vonatokkal, melyek a XIX-XX. század fordulójának emlékét őrzik. A társaság járműflottája több mint 100 különböző típusú, muzeális értékű darabból áll, közülük több is Európa-szerte ismert és népszerű a vasút kedvelőinek körében. A cég szervezte többek között a Gyertyafény Expressz vacsoravonatokat, és tavasztól őszig az Élményvonatokat különböző úticélokra.

A MÁV Nosztalgia Kft.-nek jelenleg több tulajdonosa is van:

  • 57 százalékban tulajdonos az állami vasúttársaság, a MÁV Zrt., 
  • 41 százalékos tulajdonrészt birtokol az Intertraverz Zrt. (ez a cég Hujber Ottó vegyestermékkörű nagykereskedelemmel foglalkozó cége, a vállalkozó a legbefolyásosabb magyar üzletemberek egyike volt a '90-es években, az MSZP vállalkozói tagozatát vezette),  
  • 1-1 százalékot pedig két magánszemély, Szendrey Adrienn, valamint Németh Andor birtokol. 

Fotó: MTIFotó: MTI

Utóbbi volt az, aki a végelszámolás megindításával kapcsolatban tiltakozását fejezte ki. A március 29-i, taggyűlésen döntöttek e kérdésről, a cégbíróságra benyújtott papírok alapján pedig Németh Andor volt az, aki nemmel szavazott a végelszámolás megindítását illetően. 

Kisebbségi tulajdonos lévén azonban ez nem volt akadálya annak, hogy végül a taggyűlés határozata a végelszámolás április elsejei elindításáról megszülessen. A végelszámolás oka azonban egyik cégbírósági dokumentumból sem derült ki, ezért ránéztünk a társaság üzleti eredményeire is. 

A legutóbbi 2019-es, sőt, a megelőző évek gazdasági eredményei sem indokolják feltétlenül a végelszámolást. Az elérhető legutóbbi beszámoló alapján 2019-ben az előző évinél 34 százalékkal magasabb árbevételt, 2,7 milliárdot könyveltek el, amiből a végén egy szerény plusz maradt, 9,4 millió forint.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.