2019. január 2. 19:42

Nem okozott különösen nagy meglepetést a tévécsatornák ünnepi kínálata, szokás szerint a Reszkessetek betörők lett a legnézettebb program, aminek idén a TV2 örülhetett leginkább. Januárban azonban új programokkal erősít a két nagy csatorna.

Kevin megunhatatlan

Korábban megírtuk, melyik csatorna mivel készül az ünnepi időszakban: mind az RTL Klub, mind a TV2 arra számított, hogy a családok együtt ülnek majd a készülékek előtt. Az eredmények őket igazolták, hiszen a családi mozi jelzővel illethető műsorok voltak a legnépszerűbbek.

Ahogy az várható volt, december 24-én sokadszorra a Reszkessetek betörők című film volt az a műsor, amely a legtöbb embert vonzotta. Az unalomig ismételt filmet ezúttal is egymillió néző követte. Ha abból a szemszögből nézzük, hogy sokaknál ez az film ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a halászlé, vagy a töltött káposzta, akkor akár el is intézhetjük, annyival a nézettség vizsgálatát, hogy a műsor hozta a kötelezőt. Ha viszont onnan nézzük, hogy a TV2-n az év egyik legerősebb programja lett - hiszen ősszel például a Sztárban sztár sem tudott ilyen számokat produkálni - akkor igen erős évzárásról beszélhetünk.

Idén sem volt karácsony Kevin nélkül Idén sem volt karácsony Kevin nélkül

A csatorna számára ráadásul nem csak a szenteste sikerült remekül, hanem az azt követő két nap is. Kevin örökzöld története és egy friss romantikus komédia repítette a nézettségi versenyben a TV2-t.

A mostani eredmény egyébként számukra egy régi sérelmet orvosolt, hiszen a kereskedelmi televíziózás 1997-es elindulása óta, vagyis az elmúlt 21 évben még nem volt példa arra, hogy a karácsonyi ünnepek mindhárom napján a TV2 győzedelmeskedjen. Nem véletlenül csapott persze le tavaly az adó annak a filmcsomagnak a jogaira, amely a karácsonyi klasszikus trilógiát is tartalmazta. A siker ugyanis nagy részben a megunhatatlan Reszkessetek, betörők! három részének és a Bridget Jones babát vár mozinak köszönhető, amelyet megtámogattak persze néhány szórakoztató és friss animációs filmmel.

A Macaulay Culkin fémjelezte trilógia első részének dominanciájára egyébként jellemző, hogy december 24-én a film több mint kétszer annyi nézőt vonzott, mint az RTL-en adott Neveletlen hercegnő. Érdekesség, hogy ezeknek a filmeknek a második része már kiegyenlítettebb csatát hozott: míg az első részek között még 585 ezer néző volt a differencia, addig egy nappal később már csak 185 ezer. Igaz, ezúttal is a TV2-n vetített film diadalmaskodott. Karácsony második napján ugyan a Reszkessetek betörők harmadik része már nem volt olyan erős, de a Bridget Jones filmnek köszönhetően ismét a TV2 felé billent a mérleg nyelve.

Népszerűek voltak az animációs filmek

Ami az ünnepi időszak animációs filmjeit illeti, a TV2 karácsony első napján A kis kedvencek titkos élete című rajzfilmmel készült, ami ugyan nem szerepelt rosszul, de jócskán elmaradt a sokkal rövidebb Jégvarázs: Parti láz filmecskétől. Jégvarázs tematikából a moziváltozat és az Olaf karácsonya című másik rövidebb darab is hasonlóan jól szerepelt. Érdekesség, hogy a Maci Laci és az Aranyhaj is több nézőt ért el, mint a fent említett A kis kedvencek titkos élete, de még a legutóbbi Jégvarázs darabnál is.

A csatornák ugyan Szilveszter estéjére is készültek műsorral, de azért ezen a napon hagyományosan inkább csak „töltelék” kerül képernyőre, így az RTL például két Bud Spencer-Terence Hill filmet mutatott be, míg a TV2 erőltetett „humorbombákkal” készült. A csatornák kisebb elhivatottsága mögött az áll, hogy ilyenkor hagyományosan kevesebben néznek tévét, elsősorban azok, az idősebbek, akik már nem igazán ünnepelnek, buliznak az év utolsó napján.

 

 

 

Januárban egymásnak ugrik az RTL és a TV2

2018 elején a TV2 jól taktikázott, míg az RTL egyértelműen elrontotta azt az időszakot. Így a Piramis révén jó ideig nyomás alatt tudta tartani vetélytársát a TV2. Ebből tanulva a TV2 idén is próbál erősen bekezdeni, két saját gyártású műsort is korán elindítanak.

Az mfor.hu írásaiban is többször beszámoltunk már az Exatlonról, amelyet a 8 év után hazatérő Palik László vezet. Emellett azonban egy másik komoly dobásuk is lesz, ismét képernyőre kerül ugyanis az elmúlt 20 év legsikeresebb vetélkedője. A 2000 februárjában elindult Legyen Ön is milliomos! újra látható lesz ugyanis a TV2-n. Persze nem az eredeti műsorvezető, Vágó István (2000-2008 között), és nem is a később a kvízmesteri pálcát átvevő Fábry Sándor (2009-10) vagy Friderikusz Sándor (2012-13) irányítja majd a játékot, hanem a TV2-n az elmúlt években az első számú játékmesterré avanzsált Gundel Takács Gábor. Noha a Legyen Ön is milliomos! a 2000-es években elképesztően sikeres volt, egyáltalán nem biztos, hogy hasonló diadalmenet lesz a visszatérése. A képernyőről ugyanis azért került le, mert a tévés szakemberek szerint a formátum elavult, a klasszikus tudás alapú vetélkedőket világszerte kiszorították az úgynevezett game show-k, amelyek inkább építenek arra, hogy – optimális esetben – pörgősek, látványosak legyenek, akár annak kárára is, hogy a feladatok nem igényelnek szellemi felkészültséget, és a kérdések faék egyszerűségűek. Miután a műsor a nézők által megszokott, hagyományos formában lesz látható, nagy kérdés, hogy a sok lebutított vetélkedő után mennyire harapnak rá az emberek.

Gundel Takács Gáborral tér vissza a legnépszerűbb vetélkedő (Forrás: TV2) Gundel Takács Gáborral tér vissza a legnépszerűbb vetélkedő (Forrás: TV2)

A vetélkedő számára plusz nehézséget jelent az is, hogy az RTL Klub is komoly ellenfelet küldött január elsején a ringbe: 6 év után új napi szériával jelentkezik a csatorna. A 20 éve látható Barátok közt és a 2013-ban indult Éjjel-nappal Budapest mellé ugyanis Drága örökösök címmel indult az új sorozat. A falusi tematikájú széria a Mi kis falunk elsöprő sikere után jó ötletnek tűnik, ráadásul a formátum Horvátországban és Bulgáriában is sikeres volt. Ami viszont különbség lesz az RTL fent említett másik két szériájával szemben, hogy a Drága örökösök nem megy egész évben, ebből ugyanis évadok készülnek, így néhány hónapig folyamatos képernyőn van, majd szünetre megy a műsor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.