<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p


			
		
		


		
		

Mindeközben egy nyertes cég végül visszalépett, így lemondott a feltehetően 3 milliárd forint állami dotációról.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek és az arra adott általános - munkahelyek teremtésére irányuló - kormányzati reakció hívta életre a Külpiaci növekedési támogatási programot 70 milliárd forintos keretösszeggel. Az elmúlt napokban újabb két nyertes vállalkozás vehette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a támogatói oklevelet, melyről a tárca szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény formájában beszámolt.

Az elmúlt néhány, pályázati eredményről szóló közleményekben azonban feltűnt némi furcsaság. Ezekben úgy fogalmaztak, hogy a 70 milliárd forintos keretösszegű programban már 33 cég nyert el támogatást, melyek összesen 99 milliárd forint értékben fognak külföldi beruházást végrehajtani, ezekhez 51 milliárd forintnyi támogatást adott az állam. Viszont egy március 2-i - tehát bő két héttel ezelőtti - hír szerint 34 cég 104 milliárd forint összértékű beruházását támogatta az állam, összesen 54 milliárd forinttal. Vagyis pár hét leforgása alatt egy nyertes pályázó eltűnt a felsorolásból, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM) fordultunk, hogy segítsenek feloldani ezt a furcsa ellentmondást. A tárca sajtóosztályának válaszából kiderült: valaki a győztes pályázata ellenére visszalépett és nem él a lehetőséggel.

"A Külpiaci Növekedési Támogatás keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. mindezidáig 34 projekt közel 54 milliárd forintnyi támogatásáról döntött, azonban egy vállalkozás saját döntése miatt nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Ebből kifolyólag a támogatott vállalkozások száma 33-ra, míg a támogatás összege 51 milliárd forintra csökkent" - tájékoztatták lapunkat.

Milliárdokkal támogatja az állam a külpiaci terjeszkedést (Fotó: MTI)Milliárdokkal támogatja az állam a külpiaci terjeszkedést (Fotó: MTI)

Ráadásul elnézve az eddig napvilágra került nyertes pályázatokat és beruházásokat, kiemelkedő összegű támogatásról mondott le egy meg nem nevezett társaság, mivel ez az egyetlen visszalépő 3 milliárd forintnyi támogatást szabadított fel döntésével.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.