2019. január 5. 07:47

Fociakadémia körül olyan felhajtás és totojázás még nem volt, mint ami a Rimaszombatra tervezett létesítmény miatt alakult ki az elmúlt közel 1,5 évben.

A magyar állam még 2017 nyarán biztosított közel 1,5 milliárd forintot a felvidéki fociakadémia létrehozására. A magyar fél részéről a diósgyőri fociklub venne részt a projektben, amelyet Rimaszombaton valósítanának meg. Az elképzelések szerint egy közös céget hoznának létre a magyar fél 51 százalékos és Rimaszombat 49 százalékos részesedésével. A tárgyalások azonban többször is megakadtak, a felek nem tudtak egyezségre jutni, és 2018 augusztusára odáig fajult a helyzet, hogy felmerült, az akadémiát végül Rimaszombat helyett Losoncon építhetik fel. Rimaszombat egyik legfőbb problémája, hogy a projektben egyfajta összekötő láncszemként vesz részt a diósgyőri fociklub. Helyettük inkább közvetlenül a magyar állammal bizniszelnének a felvidékiek.

A rimaszombati fejlesztés ebből a szempontból ugyanis kuriózum, hiszen Dunaszerdahelyen és Komáromban is a magyar kormány közvetlenül folyósította a támogatást a beruházáshoz és nem egy "közvetítő" partneren keresztül. Problémásnak ítéli a rimaszombati városvezetés azt is, hogy az önkormányzat és a Borsodsport-Invest által közösen alapított klub, a Városi Futball Akadémia (MFA) tulajdonába kerülne a 30 éves bérleti szerződés lejárta után a létesítmény. Ezzel szemben Komáromban a város tulajdonába kerül a szerződés lejárta után a stadion.

A fociakadémia látványterve (Forrás: Facebook) A fociakadémia látványterve (Forrás: Facebook)

A problémák megoldása és az előrelépés érdekében tavaly év végén Jozef Šimko polgármester levelet írt Orbán Viktornak - derül ki a korkep.sk beszámolójából. Ebben a magyar kormányfő segítségét kéri az akadémia ügyének előmozdításában, az ugyanis véleménye szerint segítségre szorul. A polgármester egy személyes találkozó mellett azt kérte, hogy a magyar kormány parnere a projektben a továbbiakban ne a DVTK többségi tulajdonosa, a Borsodsport-Invest Kft. legyen, hanem egyenesen Rimaszombat városa. A bérleti szerződés lejárta után pedig a város kapja meg a létesítményt.

Rigó László alpolgármester tájékoztatása szerint Orbán nem hallgatta meg a segítségkérést és kötötte az ebet a karóhoz. A miniszterelnök válaszában kifejtette: a jóváhagyott beruházásra szánt összeget a beruházással megbízott Borsodsport-Invest kapja. Egyúttal ragaszkodik ahhoz is, hogy

  • az akadémia hatáskörébe ne tartozzon a felnőtt futball,
  • az akadémia használati nyelve a magyar legyen,
  • a beruházás a 30 év bérleti szerződés letelte után a Városi Futball Akadémia (MFA) tulajdona legyen.

A felmerülő vitás kérdések ellenére azonban egyelőre még mindkét fél kitart, még nem esett kútba a projekt. Egy újabb javaslat kidolgozására januárban kerülhet sor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.