2018. augusztus 24. 15:35
mfor.hu

Ha túl sokáig totojázik a rimaszombati önkormányzat, könnyen máshol épülhet fel magyar állami támogatásból a felvidéki fociakadémia.

Nagyjából egy évvel ezelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, mellyel a magyar állam 1,5 milliárd forintot biztosít a felvidéki fociakadémia létrehozására. A magyar fél részéről a diósgyőri fociklub venne részt a projektben, amelyet Rimaszombaton valósítanának meg. Az elképzelések szerint egy közös céget hoznának létre a magyar fél 51 százalékos, Rimaszombatnak 49 százalékos részesedésével.

Érdemi előrelépések azonban még így egy év leteltével sem történek meg, nem zajlanak gördülékenyen a tárgyalások a két fél között. Bár a rimaszombati képviselő testület július 24-én és most augusztus 21-én is foglalkozott ezzel a kérdéssel, úgy tűnik, részükről még az sem teljesen tisztázott, hogy elég-e egy határozat a közös új klub megalapításához. Ráadásul több kérést is intéztek a magyar félhez, amely a múlt heti tárgyalások eredményeként hajlandó teljesíteni Rimaszombat kéréseit. Nevezetesen, ahelyett, hogy a DVTK megvenné a fejlesztéshez kiszemelt önkormányzati inglatanokat (2 millió euró értékben), 30 éves bérleti szerződést kötnek. Emellett kompromisszummal bár, de hajlandó egy ügyvezetőt kinevezni az új klubban, akit Rimaszombat delegál.

Következő lépés, hogy az ezeket is tartalmazó társasági szerződés-javaslatot a bizottságoknak és a képviselő testületnek is jóvá kell hagynia szeptember 15-ig.

Sajtóinformációk szerint azonban, ha ez a jóváhagyás nem történik meg határidőre, akkor a diósgyőriek más városba, Losoncra vihetik a felvidéki fociakadémiát és a milliárdos beruházást. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a megjelent nyilatkozatok alapján mindkét fél továbbra is érdekelt a projekt megvalósításában és bíznak a sikeres végkimenetelben.

Rigó László, Rimaszombat alpolgármestere a Körkép.sk-nak azt mondta, kemény terminust egyeztek ki, ami tartható, a városvezetésben pedig nincs olyan érdek, ami az együttműködés befejezéséhez vezetne.

A DVTK beruházási és üzemeltetési ügyvezető-helyettese, Szabó Tamás a Boon.hu-nak pedig úgy nyilatkozott: "Igazából szeptember közepét tűztük ki olyan dátumnak, amikorra el kell dőlnie, hogy Rimaszombaton meg tudjuk-e valósítani ezt a projektet. Több támogató döntés is született már, de nyilván az ördög a részletekben rejlik, úgyhogy ezért nincs még kész a végleges szerződés. Készültek ebből különböző változatok, de voltak még kérések, amelyeket az önkormányzat megfogalmazott. Az ideális helyszín Rimaszombat lenne, 95 százalék, hogy itt is valósul meg a beruházás, de nyilván vannak alternatív helyszínek, ha ez valamilyen oknál fogva mégsem jönne össze. A személyek, a jelöltek, hogy kik vennének részt a munkában, már megvannak, de jelenleg még várnak."