Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

Két különböző napelemtípus létezik. Az egyik a kristályos, a másik a vékonyrétegű napelem. Jelen pillanatban ez a kérdés eldöntött: a kristályosak egyszerűen jobban használhatóak. De az, hogy ezen belül a polikristályos napelem vagy a monokristályos napelem a leginkább megfelelő, már nehezebb kérdés. Ha egy szóban kellene válaszolni minderre, azt mondanánk, hogy a polikristályos valamivel fejlettebb technológia. De merüljünk el a témában egy kicsit!

Kezdjük a polikristályos napelemmel: mik az előnyei?

Az egyik legfontosabb előnye (legalábbis Magyarországon!), hogy felhős és borús időjárás közben számíthatunk vele a legjobb teljesítményre. Az sem probléma, ha csak szórt fényhez jut hozzá, emellett több szempontból kisebb igényű: kevésbé érzékeny a tájolásra, sőt, a dőlésszögre is.

De ez még nem minden: mivel a gyártási folyamat egyszerűbb, kevésbé drága és gyorsabb is, végfelhasználóként a fizetendő ár is alacsonyabb lesz.

És elég tartós az ilyen napelem? Abszolút. A gyártók 25 éves garanciát vállalnak arra, hogy legalább 80%-os teljesítményen képesek működni, és vannak olyan darabok, amelyek jól “elfutnak” 3-4 évtizedig is. A hőmérséklet-ingadozást is jól bírják, valószínűleg Magyarországon nincs is olyan pont, ahol ne boldogulnának el: kb. -40°C és +85°C között mindent kibírnak! Olcsón a legjobbat? Eddig nagyon úgy tűnik!

Vannak hátrányai is?

Igen. Ha nem lennének, akkor minden bizonnyal ez lenne az egyetlen létező típus. A hatásfoka gyártótól és modelltől függően 14-15%, amely a monokristályoshoz képest alacsonynak számít. A szórt fénnyel kiválóan működik, mint már említettük, de a direkt napfénnyel kevésbé. 

Magyarországot nézve az ország északi részén és / vagy dimbes-dombos, hegyes, árnyékos vidékeken a polikristályos jobb választás.

A Solarzone-nál profik dolgoznak, akik tudják melyik lesz az a napelem rendszer ami Önnek a legjobb megoldást nyújtja. Mi azt javasoljuk, hogy mindig bízzuk profikra a napelem rendszerek tervezését és kivitelezését is.

Mik a monokristályos napelemek előnyei és hátrányai?

Ez a technológia tudja a legtöbb áramot kinyerni a közvetlen, direkt fényből. 15-19%-os hatásfok a jellemző: ez a legmagasabb hatékonyság jelenleg.

Kisebb helyigénnyel rendelkeznek, mint más napelem technológiák, és tartósak is: hasonlóan a polikristályoshoz, 25 év garanciát adnak a gyártók a 80%-os hatékonyságra. Ez egyáltalán nem hangzik rosszul, és az ország legnaposabb részein (pl. Szeged, Makó, stb.) és / vagy kisebb helyen (garázstetőkön pl.) ez lehet a legjobb megoldás. Árban hasonló, de valamivel a polikristályos alatt marad, ezzel meggyorsítva a megtérülést.

De hátrányokból valamivel több van, mint a polikristályos esetében. Ez a technológia nagyon érzékeny a szórt fényre (nem tudja olyan jól hasznosítani), a tökéletes tájolás itt még fontosabb.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.