3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Megvált a cemp-x onlineban lévő részesedésétől Spéder Zoltán, az egyik új részvényes pedig könnyen köthető a NER világához. A társaság részvényeit Ziegler Gábor igazgatósági tag, és Oltyán József médiavállalkozó vásárolták meg.

Spéder Zoltán a Silhouette Capital Managementen keresztül értékesítette a cemp-x online Zrt.-ben lévő tulajdonrészét - közölte a vállalat. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a cemp-x online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Az adásvétellel párhuzamosan Bodolai László eladta a NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, melyet 50-50 százalékos arányban a cemp-x online Zrt. és a CEMP SH Kft. vásároltak meg. A tranzakció az index.hu kiadóvállalatának és szerkesztőségének működését nem érintik, az Index.hu Zrt. részvényei Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak.

A cemp-x online Zrt. kizárólagos érdekeltségébe tartozó kiadók olyan népszerű kiadványokat működtetnek, mint a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi, emellett ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft.

Az új tulajdonosok célja a cemp-x online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése - állítják közleményükben.

A vásárlók közül szakmailag Ziegler Gábor tulajdonszerzése még nem is lenne nagy meglepetés, ha a magyar médiapiac nem lenne tökéletesen átpolitizált. Ő ugyanis nagyon régi munkatársa az Indexnek, már a 2000-es évek elején ott dolgozott. Akkor lépett nagyot előre, amikor "papíron" Nobilis Kristófé lett az online lap, ám mint utólag kiderült ő Spéder számára szerzett részesedést az Indexben. A tulajdonosváltást követően Ziegler értékesítési igazgatója, majd a médiacsoport növekedésével az egyre több site-ot összefogó CEMP értékesítési vezetője. Emellett bekerült a lap igazgatóságába is. Később pedig már a CEMP Sales House ügyvezetői posztját is betöltötte.

A másik vevő a kiadott közlemény szerint Ziegler Gábor régi barátja, Oltyán József. Rá úgy hivatkoznak, hogy  a vidéki hírportálokat üzemeltető, milliárdos forgalmú Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, a közösségi médiában megjelenő reakciói alapján pedig a kormányért tűzbe is menne.

Látva a magyar médiában lezajlott folyamatokat nagy kérdés, hogy ő milyen szerepet fog betölteni egy olyan cégnél, amely értékesíti az Orbán Viktorral és kabinettjével meglehetősen kritikus Index felületeit. Az Index ugyan jogilag független, és emiatt továbbra is lehet a "kormány ellenzéke", azt azért érdemes megjegyezni, hogy a bevételei döntő része, hozzávetőleg a háromnegyede a sales house-on keresztül realizálódott. Így, ha az Index valóban olyan szálka a hatalom szemében, ahogy azt néhányan gondolják, akkor a bevételek elzárásával is elég jól kontrollálható. Ennek megfelelően akár az sem elképzelhetetlen, hogy a mostani tulajdonosváltás készíti elő egy Orbán-közeli cég vagy személy tulajdonszerzését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!