2018. szeptember 18. 06:46
mfor.hu

Megvált a cemp-x onlineban lévő részesedésétől Spéder Zoltán, az egyik új részvényes pedig könnyen köthető a NER világához. A társaság részvényeit Ziegler Gábor igazgatósági tag, és Oltyán József médiavállalkozó vásárolták meg.

Spéder Zoltán a Silhouette Capital Managementen keresztül értékesítette a cemp-x online Zrt.-ben lévő tulajdonrészét - közölte a vállalat. Az adásvétellel Ziegler Gábor, valamint Oltyán József 50-50 százalékos tulajdont szerzett a vagyonkezelő társaságban, illetve kizárólagos irányításuk alá kerültek a cemp-x online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft.

Az adásvétellel párhuzamosan Bodolai László eladta a NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, melyet 50-50 százalékos arányban a cemp-x online Zrt. és a CEMP SH Kft. vásároltak meg. A tranzakció az index.hu kiadóvállalatának és szerkesztőségének működését nem érintik, az Index.hu Zrt. részvényei Bodolai László irányítása alatt működő Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak.

A cemp-x online Zrt. kizárólagos érdekeltségébe tartozó kiadók olyan népszerű kiadványokat működtetnek, mint a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi, emellett ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft.

Az új tulajdonosok célja a cemp-x online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése - állítják közleményükben.

A vásárlók közül szakmailag Ziegler Gábor tulajdonszerzése még nem is lenne nagy meglepetés, ha a magyar médiapiac nem lenne tökéletesen átpolitizált. Ő ugyanis nagyon régi munkatársa az Indexnek, már a 2000-es évek elején ott dolgozott. Akkor lépett nagyot előre, amikor "papíron" Nobilis Kristófé lett az online lap, ám mint utólag kiderült ő Spéder számára szerzett részesedést az Indexben. A tulajdonosváltást követően Ziegler értékesítési igazgatója, majd a médiacsoport növekedésével az egyre több site-ot összefogó CEMP értékesítési vezetője. Emellett bekerült a lap igazgatóságába is. Később pedig már a CEMP Sales House ügyvezetői posztját is betöltötte.

A másik vevő a kiadott közlemény szerint Ziegler Gábor régi barátja, Oltyán József. Rá úgy hivatkoznak, hogy  a vidéki hírportálokat üzemeltető, milliárdos forgalmú Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, a közösségi médiában megjelenő reakciói alapján pedig a kormányért tűzbe is menne.

Látva a magyar médiában lezajlott folyamatokat nagy kérdés, hogy ő milyen szerepet fog betölteni egy olyan cégnél, amely értékesíti az Orbán Viktorral és kabinettjével meglehetősen kritikus Index felületeit. Az Index ugyan jogilag független, és emiatt továbbra is lehet a "kormány ellenzéke", azt azért érdemes megjegyezni, hogy a bevételei döntő része, hozzávetőleg a háromnegyede a sales house-on keresztül realizálódott. Így, ha az Index valóban olyan szálka a hatalom szemében, ahogy azt néhányan gondolják, akkor a bevételek elzárásával is elég jól kontrollálható. Ennek megfelelően akár az sem elképzelhetetlen, hogy a mostani tulajdonosváltás készíti elő egy Orbán-közeli cég vagy személy tulajdonszerzését.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.